ENGASJERER: Få har troen på at dette er rett medisin mot sentrumsdød i perioden januar-april. Mange mener det ikke passer inn på torget i det hele tatt.

Pariserhjulet får massiv kritikk:
- For dyrt og malplassert

Meningene er mange og delte, men overveiende negative. Drammens nye attraksjon er i beste fall omdiskutert, utifra tilbakemeldingene fra byens innbyggere.

Publisert Sist oppdatert

SENTRUM: - Tre måneder med dette hjulet burde vi klare. Se hvor stor oppmerksomhet dette får, endelig er det noe å irritere seg over eller glede seg over. Stå på, det er fint med engasjement, skriver en bruker i DRM24's kommentarfelt.

Og er det en ting som er sikkert, så er det at engasjement har det blitt. Snart to uker etter at byens nye blikkfang kom på plass midt på Bragernes Torg har haglet inn med sterke meningsytringer kommentarfeltene hos både DRM24 og lokale facebook-grupper som flittig deler bilder av byens nye attraksjon - på godt og vondt.

Hundrevis av drammensere har sagt sitt, men et overveidende flertall virker å være negative til «stuntet», viser en uhøytidelig gjennomgang utført av DRM24.

Utseende, plassering, sesong og feil tiltak mot sentrumsdød er gjengangerne blant kritikerne, men aller mest kritikk har prislappen fått.

En av de som droppet å ta med familien opp i hjulet da han så prislappen, var kommunestyremedlem Joachim Hansen (Frp). 

For fire personer er det 560 kroner.

- Prisene er høye, men det er tross alt fri vilje å ta denne. Jeg konkluderte til slutt med at markedskreftene kommer til å løse opp i dette av seg selv. Aldri i verden om de kan opprettholde de prisene, uttaler Hansen til DRM24.

Paris fjernet hjulet: - Upassende

Det er imidlertid ikke bare Drammen som har fått pariserhjul-debatt. Også i selveste Paris har debatten gått høylytt, og havnet til slutt på bordet hos politikerne som følge av plassering og utseende.

Pariserhjulet, som på norsk naturligvis assosieres med den franske hovedstaden, valgte imidlertid å fjerne det kjente, 70 meter høye landemerket som stod på Concorde-plassen ved enden av Champs-Elysees midt i sentrum i mange år - frem til 2018.

Årsaken var at lokale myndigheter fant utseendet «upassende for de historiske omgivelsene i Paris», og beslutningen var nesten enstemmig i bystyret.

I fjor sommer var det imidlertid utplassert et mobilt pariserhjul i parken mellom Concorde-plassen og Louvre isteden som del av et tivoli, men dette skal nå være stengt.

Uten sammenligning forøvrig, finner vi trolig noen av verdens mest kjente, permanente pariserhjul i London («The Eye», 135 meter), og Dubai («Ain Dubai», verdens største på 250 meter). Til sammenligning er hjulet i Drammen 45 meter høyt.

LITT ANDRE PROPORSJONER: Her fra byggingen av verdens største pariserhjul i Dubai i 2019, på hele 250 meter. (FOTO: ALEXNADER JANSEN / DRM24)

For dyrt: - Må unngå sentrum med barna nå

Her er et utdrag fra kommentarfeltene hos DRM24:

- Antyder en pris på 139kr pr tur. Dvs. over 500kr for en familie på 4. I disse tider så er det vel ikke en attraksjon mange familier kan ta seg råd til å bruke, for en 5-10 minutters kortvarig glede. I vinterkulden med duggete vinduer hvor man ser minimalt. Så så veldig mye å juble for er det vel ikke.

- Må unngå Drammen med små barn, blir dyrt med en tur på kino for eksempel og barna ser denne. Jeg drar ikke til Drammen med ungen etter denne kommer. Blir bare mas.

- Jeg håper Drammen kommune har lagt føringer på pris for barn/barnefamilier. Barnefattigdom er et stort problem i Drammen, og ett slikt dyrt pariserhjul (139kr/pr fullpris for noen minutter i lufta) kan føre til enda større forskjeller blant barna i byen vår.

- Tenker nok skuffelsen blir større når folk kommer dit å må betale 140 spenn, enn om den ikke hadde stått der i det hele tatt...

- Drammen kommune mener oss «dødelige» har råd til å betale 550 for å ta med barna på en runde som varer i et par min? Pariserhjulet går da runden uansett, hvorfor ikke ta et beløp slik flere får prøvd og man tjener hvertfall noen kroner?

- Jeg lurte litt på prisen per tur. Etter jeg fant den ut ønsker jeg lykke til med dette tiltaket

- I dag sliter mange med økonomien og jeg tror de vil bruke pengene på noe annet. Folk gidder da ikke kjøre dette om og om igjen

- De som ikke har penger til mat engang har ikke 139 kr til dette og da er dette en ting for fintfolk da som har penger og de som ikke har må bare stå og se. Trodde at det skulle være for alle jeg. Huff og huff. Ikke en gang her er det noe for alle

- Litt dyrt når man må betale 139kr turen. Greit om det hadde vært 20kr per pers eller noe.. Men 139kr er vel litt vel mye? Koster ikke så mye da tivoliet er i byen en gang.. Da er det rundt40-50 kr tviler på at mange kommer til å benytte seg av dette med den prisen.

- Stygt

- Noe så stygt. Ødelegger hele torget, rett og slett.

- Da gleder jeg meg stort til april, når denne doningen skal monteres ned! Da blir det endelig slutt på blinkende neon-lys inn i hele leiligheten.

- "Redde Drammen sentrum", i to uker muligens, deretter blir det sett som det det er, forsøpling!

- Feil sted 

- Sikkert flott med karusell, men ikke der den står nå ! Hva med Holmennokken.

- Burde stått på strandpromenaden hvis grunnen holder der.

- Kanskje ikke årstiden men var fint å ha den på Bragernes Strand på sommeren! Ble litt «eksotisk» å komme inn med båten da.

- Feil årstid

- Tror heller ikke pariserhjulet kan «redde» Drammen sentrum når det skal rives ned igjen før «sesongen» begynner.

- Er vel ikke riktig tid på året å gjøre sette opp dette! Kaldt å jævlig og den siste halvannen månden så er det vel en periode med mye tåke ikkert derfor mange er negative til dette, pluss plasseringen.

- Kansje kunne den venta til sommeren. Den passer ikke med minusgrader

- Feil medisin mot sentrumsdød

- Et pariserhjul vil ikke "redde" Drammen sentrum før april. Derimot vil gjenåpningen av bybrua hjelpe mye. Samt økt kollektivtransport inn til sentrum, mer parkering og flere aktuelle butikker/restauranter. Per nå er det ingenting i sentrum som tiltrekker folk utenfra. Derfor har også mange lokale bedrifter gått konkurs de siste par årene.

- Brøyt fortau istedet, - så også eldre kan komme ut! Og barnevogner kommer frem. Dropp parkeringsgebyr. Vedlikehold gamle bygninger med sjel. Bygg mindre stygt. Markedsføring må opp på agendaen. Blomsterboder og grønnsaksboder på torvet. Og mye mye mer. Og fjern det stygge hjulet.

- Jeg vet liksom ikke hva jeg skal si.. Det er så latterlig å tenke dette er løsningen på problemene i sentrum at jeg må bare hjerne vaske meg selv til å tro at jeg lever i en by som er med i en film, ja... litt som "The Truman Show" med parodi/komedie som sjanger.Kjære vene.

- Klager over at folk ikke bruker byen . Bruk heller penger på brøyting av fortau . Å sjekke gågata for løse fliser og varmekabler. Tenker på det yrende livet det var på Torget før. Nå er det nitrist.

-  Torget var et trivelig sted før - boder med både blomster og frukt og grønt. Om våren fikk en kjøpt små grønnsaksplanter der også. Men hva er vel det mot en tur i Pariserhjulet? Dette må jo bare bli bra.

- Få det vekk, før folk begynner å kose seg igjen

Enkelte har imidlertid en noe mer avslappet holdning til pariserhjulets inntog på torget, og harselerer med både pariserhjul og kritikerne av det:

- Nå kan en enkel sjel fra utkanten her i Solbergelva dra inn til byen i hælja, sette seg i kørja og bli sett opptil av allmuen. Da sier dem sikkert på Kiwi Solbergelva "Tror du ikke jeg så han Richard høyt der oppe i hjulet i hælja a!.. Ja nå harn blitt fin på det" sa folk.

- Nei gud så flott!! Detta blir gøy dere!! Kan nesten ikke vente med å prøve den, nå er livet endelig verdt å leve igjen! Vinterdepresjon og kuldegrader forsvant som dugg for solen nå!

- Nå vurderer jeg å kjøpe meg en leilighet i byen, slik at jeg kan klage på bråk og støy!! Makan til frekkhet! Få det vekk, før folk begynner å kose seg i sentrum igjen….

Og noen få er også regelrett positive:

- Så flott med noe som kan ta blikkfanget vekk fra arbeidet med bybrua for en stund. Gleder meg til å ta med ungene for å prøve det.

- Litt endring i bybildet og forandring fryder. Den lyser fint opp der den står.

Powered by Labrador CMS