På Haukeliseter får du god mat, masse snø og påskestemning. Og du kan ta bussen helt til døra!

Påskeferie i siste liten? Her er tipsene

DNT melder om godt med snø i fjellet og stor interesse for påske til fjells. Her er tipsene for de som planlegger i siste liten.

Publisert Sist oppdatert

REISE: De betjente hyttene til Den Norske Turistforening (DNT) kan fortelle om stor interesse for både den tradisjonelle hytte-til-hytte-turen, og å bo på samme hytte i flere dager. Flere av DNT-hyttene har hatt en bedre start på vintersesongen enn på lang tid, med godt besøk av både nordmenn og utlendinger.

– Det er stor interesse for den gode, gammeldagse hytte-til-hytte-turen, der du etter en hel dag i fjellet kommer fram til hytta og kan kose deg med god middag og sosialt samvær. Mange bestiller også flere dager på samme hytte, og nyter roen, skiturer, solvegg og hyttekos, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT. 

Kommer tilbake år etter år 

Før påske er det tradisjonelt sett mange utlendinger i fjellet, og mange kommer tilbake år etter år.

– Vi har mange utenlandske turister på besøk på hyttene i mars, og de er veldig begeistret over de fine forholdene vi har nå. Det er veldig hyggelig å se at mange av de samme tilbake år etter år. Vertskapene melder om mange kjente fjes rundt middagsbordet, noe som er ekstra gøy, sier Klarp Solvang. 

Mange muligheter for drømmepåske 

Det er tidlig påske i år, og ekstra mye snø i fjellet. Det har gjort at bestillingene har strømmet inn på mange av de betjente hyttene. Men det er fortsatt plass til de som drømmer om påske på fjellet, men ikke har bestilt ennå.

– Jeg anbefaler alle som ikke vet hva de skal gjøre i påsken å reise til fjells! Noen av hyttene har begynt å fylle seg opp, men de fleste har ledige rom. De betjente DNT-hyttene kan friste med god tradisjonsmat, peiskos, skiføre og påskestemning, sier generalsekretæren i DNT. 

Slik planlegger du i siste liten

Ønsker du å reise til fjells i påsken, men usikker på hvordan eller har ikke planlagt ennå? DNT satt sammen fem enkle tips til hvordan du kan komme deg til fjells selv om starter planleggingen nå.

1) Ha en betjent hytte som base

Stadig flere barnefamilier oppdager gleden ved å bestille overnatting for flere netter på en betjent DNT-hytte, og bruker denne som utgangspunkt for dagsturer. Her får du måltidene servert, smører matpakke og velger dagens aktiviteter etter dagsform og familiens ønsker. Dette kan også egne seg for par og venner som har ulike ønsker for oppholdet Om ikke det er barn med på ferien tåler man kanskje å gå litt lenger første dagen for å komme fram til basen.

Noen eksempler på hytter som egner seg til denne type hyttetur:

  • Sota Sæter - over 100 år med historie i Breheimen. 
  • Haukeliseter – midt på fjellet, mellom vest og øst
  • Liomseter – idyllisk beliggenhet i lettgått terreng 
  • Mogen - med praktfull beliggenhet innerst ved Møsvatn. 
  • Gjendebu – midt blant Jotunheimens topper
  • Jøldalshytta - mange turmuligheter i Trollheimen
  • Solheimstulen – lett tilgjengelig i Jønndalen i Uvdal 

Oversikt over alle DNTs betjente påskehytter

2) Finn din egen hytte for ferien eller gå fra hytte til hytte

DNT har mer enn 580 hytter over hele landet, de fleste av disse er selv- eller ubetjente. På selv- og ubetjente hytter ordner du maten selv. De selvbetjente hyttene har matlager, mens på ubetjente hytter tar du med all mat.

På Norges største turportal UT.no finner du oversikt over alle hytter og turforslag om du ønsker å gå fra hytte til hytte.

For å overnatte på en selv- eller ubetjent DNT-hytte må du ha DNT-nøkkelen. Den låner du for 100 kroner som DNT-medlem. Alle DNT-medlemmer får rimeligere overnatting på alle DNT-hytter.

Noen anbefalte selv- og ubetjente hytter:

3) Bli med på fellestur

Fellesturer med DNT er et bra tilbud for deg som ønsker å oppleve noe sosialt og treffe mennesker man kan dele interessen sin med. På fellesturer er opplegget fastsatt i større eller mindre grad, og det er lagt opp til at man skal kunne bli godt kjent med hverandre. DNT arrangerer turer for alle, uansett nivå.

Se alle turer og aktiviteter med DNT her: www.dnt.no/aktiviteter

4) Hva skal du ha med? Nyttige pakkelister

Været i fjellet skifter raskt og kan være svært krevende, derfor må man være forberedt på ekstreme situasjoner. Mange kan bli usikre på hva man bør pakke med seg.

Her er forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå på ski fra hytte til hytte i vinterfjellet.

5) Sjekk føremeldinger! Og husk Fjellvettreglene.

Selv om dagene er lengre og lysere og vi gjerne forbinder påsken med fint vær, er det viktig å følge med på føremeldinger. Nyttige lenker:

Mer nyttig informasjon til planleggingen: 

Powered by Labrador CMS