TAPTE SLAGET OM VIKEN - NÅ HAR DE FELLES MÅL: «Gammelordfører» i Drammen og i dag Høyres nestgruppeleder i Viken, Tore Opdal Hansen, stod på barrikadene for å bevare Viken, mens nåværende drammensordfører Monica Myrvold Berg og Buskerud Ap ble tungen på vektskålen for å skrote storfylket.
TAPTE SLAGET OM VIKEN - NÅ HAR DE FELLES MÅL: «Gammelordfører» i Drammen og i dag Høyres nestgruppeleder i Viken, Tore Opdal Hansen, stod på barrikadene for å bevare Viken, mens nåværende drammensordfører Monica Myrvold Berg og Buskerud Ap ble tungen på vektskålen for å skrote storfylket.

Betegnet Viken-oppløsning som «galskap» - nå står han i bresjen for «nye Buskerud»

Høyres Tore Opdal Hansen kjempet en iherdig kamp mot reversering av storfylket. Nå skal han lede arbeidet med å gjenopprette gamle Buskerud til fordums glans - og er ikke redd for å møte seg selv i døra.

Publisert Sist oppdatert

BUSKERUD/DRAMMEN: - Jeg skal lede arbeidet med å etablere nye Buskerud, offentliggjorde Opdal Hansen onsdag ettermiddag.

Bare en drøy måned etter at han betegnet fylkesoppdelingen som «galskap, feil, uklokt, dyrt og svært krevende».

- Jeg skjønner at du stiller spørsmålet, sier Opdal Hansen til DRM24 om hvor motivert en så sterk Viken-forkjemper er for den noe oppsiktsvekkende rolletildelingen.

Jobben har han fått etter at fylkestinget i Viken nå har opprettet tre geografiske utvalg for å nedlegge en fylkeskommune og bygge opp tre nye fylker. Opdal Hansen er utnevnt til leder for «geografisk utvalg Buskerud», som skal legge et best mulig grunnlag for nye Buskerud fylke.

- Liten mening i å sabotere

Opdal Hansen bedyrer at han nå har slått seg til ro med at slaget om Viken er tapt for godt, og at et nytt Buskerud blir realiteten man må forholde seg til.

- I politikken kommer saker til avgjørelse og en må respektere utfallet - selv om en ikke er enig i den. Selv om Høyres primærstandpunkt er at fylkeskommunen bør legges ned, så får vi gjøre en best mulig jobb innenfor de rammebetingelsene vi har. Stortingsflertallet vil ha fylker, sier Opdal Hansen.

Han mener fortsatt at Viken ville vært det beste for fremtiden, men forsikrer at han motivert for oppgaven, og vil gå «offensivt til verks» på det han beskriver som en stor utfordring.

- Det er liten mening å forsøke å sabotere eller marsjere ut av fylkestingssalen. Nå må vi alle ha fokus på å gjøre en god jobb med å bygge opp gamle Buskerud på best mulig måte. Jeg tror det er viktig ikke å gå baklengs inn i fremtiden. Jeg er opptatt av fremtiden og da går jeg den i møte, sier Opdal Hansen til DRM24.

- En tapt mulighet

Opdal Hansen mener Senterpartiet er hovedårsaken til at Viken nå er en tapt mulighet.

- De måtte få noen politiske seire. Nå ser jeg på behandlingen i Stortinget av Vikens søknad som litt proforma. Fordi de partiene som har flertall har vært tydelig på at den søknaden vil bli innvilget. Og jeg vil legge til - nesten uansett hvor dårlig begrunnet den er. Da får vi som er innvalgt for fire år i Viken gjøre det beste ut av det, med de rammebetingelsene vi har. Da må vi se fremover, avslutter den nye «Buskerud-sjefen».

Det er en rekke saker som står på agendaen frem mot Buskerud, Akershus og Østfold tar over oppgavene fra Viken 1. januar 2024.

Her er noe av det som skal behandles i fylkestinget:

  • Nedsettelse av ansettelsesutvalg
  • Forslag til styringsform for den nye fylkeskommunen – parlamentarisme eller formannskapsmodell
  • Antall representanter i de nye fylkestingene
  • Den videre politiske organiseringen i den nye fylkeskommunen, med antall utvalg/komiteer, antall medlemmer i hvert utvalg og oppgavefordeling mellom disse.
  • Tilsetting av prosjektleder/fylkeskommunedirektør – august 2022
  • Forberede arbeid med økonomiplan 2024 – 2027 og årsbudsjett 2024, inkludert forarbeid til det økonomiske oppgjøret
  • Utkast til nødvendige justeringer i reglementer og forskrifter for de nye fylkestingene, herunder godtgjøringsforskrift, reglementer for fylkestinget og fylkestingets organer og delegering til andre politiske organer og til fylkesråd/fylkeskommunedirektør
  • Andre saker som gjelder etablering av de tre nye fylkeskommunene
Powered by Labrador CMS