Buskerud Ap vendte tommelen ned for Viken

Fylkeslaget med Martin Kolberg i spissen kan ha gitt dødsstøtet til storfylket etter sitt vedtak tirsdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN/VIKEN: Arbeiderpartiet befinner seg på vippen når fylkesrådet skal ta en endelig beslutning om oppløsning av Viken og reversering til gamle Buskerud, Akershus og Østfold i slutten av februar.

Hva Ap til slutt lander på, bestemmes imidlertid av vektskåla intert i Viken Ap, hvor de tre gamle fylkeslagene har ulik mandatfordeling.

Styret i Buskerud Ap's innstilling tirsdag kveld kan sånn sett være med å avgjøre fremtiden til organiseringen av fylkeskommunen.

– Vi er veldig tydelig på dette. Styret er samstemt: Vi går inn for oppløsning av Viken, sier styreleder Martin Kolberg til NRK.

Styret leverte sin innstilling, med kun en stemme imot, før saken for Buskerud Ap sitt vedkommende blir avgjort i et representantskapsmøte 18. januar.

Også Østfold Ap har gått for oppløsning, mens Akershus Ap vil beholde Viken.

- Et valgløfte

Kolberg viser til at partiet gikk til valg på oppløsning og dermed har en kontrakt med velgerne.

- Vi har fått et nytt stortingsflertall. Det har invitert oss til å si nei til Viken. Det ønsker Buskerud Arbeiderparti å innfri slik vi lovet ved valget, sier Ap-nestoren til NRK.

Han påpeker også at det er strukturelle og økonomiske argumenter som taler for en reversering.

– Jeg gjør tungt oppmerksom på at de utfordringene som skisseres for det nye Buskerud, for da å bruke et sånt uttrykk, de vil vi også møte i det etablerte Viken, sier Kolberg.

Han forventer at staten tar regninga som en forutsetning for vedtaket.

– Og sørger for at Buskerud får en tilstrekkelig økonomi slik at vi kan levere det vi skal, sier Kolberg til NRK.

Powered by Labrador CMS