Lite opplysende om flyktninge­vedtaket i Debatten på NRK

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Jeg har aldri før vært så flau over kombinasjonen av det å være tidligere NRK-journalist/nyhetsdirektør og drammenser, som det jeg var tirsdag kveld etter å ha sett Debatten på NRK om det såkalte flyktningevedtaket i Drammen kommunestyre. Jeg er flau både på NRKs vegne og på vegne av det politiske Drammen

Litt flåsete sagt bør drammenspolitikerne pent takke nei neste gang det måtte komme en invitasjon til å delta i en riksdekkende debatt i radio eller TV.

Dette ble en debatt Fredrik Solvang heller ikke har noen grunn til å være stolt av. Han var mye mer opptatt av sine egne ferdigformulerte spørsmål (våger jeg meg frempå med å kalle det sin egen agenda), enn han var av å få svar av de personene han hadde i studio. Slike debatter, som der det eneste målet ser ut til å være at ingen skal få svare ferdig på et eneste spørsmål, og der ingen seere blir klokere etter debatten, trodde jeg vi var ferdige med. Det er ikke «tøft» å avbryte for avbrytelsenes skyld.

Ikke noe rart at folk flest spør seg hva i all verden de holder på med i Drammen kommunestyre

Det unnskylder selvfølgelig ikke de lokale politikerne fra Drammen som stilte opp i debatten. At Jon Helgheim er en dreven FrP-politiker ble tydeliggjort, og han vet hvordan han skal snakke til sine egne. Ordfører Kjell Arne Hermansen kommer nok til å få mange vanskelige stunder og debatter fremover, dersom han ikke manner seg opp til å bli mer offensiv og tydelig i sine budskap. I denne debatten var han farlig nær å spille offerrollen, og det passer seg ikke for en ordfører som ønsker å bli en politisk autoritet.

Når hans partifelle Jan Tore Sanner heller ikke fant grunn til å støtte opp under det borgerlige flertallet i Drammen kommunestyre, men i stedet gå til et frontalangrep på Jon Helgheim, samtidig som KrF`s Turid Thomassens mildt sagt forvirrede argumentasjon ble fremført i full frihet for hele Norge, er det ikke noe rart i at folk flest spør seg hva i all verden de holder på med i Drammen kommunestyre.

De tre opposisjonspolitikerne fra Drammen, som stilte opp i debatten, ble statister og klarte på ingen måte å sette sitt preg på diskusjonen. Det var tydelig at de hadde bestemt seg for å dempe språkbruken sin en del, og dermed ble ganske tannløse og nesten litt pompøse.

Den som kom absolutt best fra Debatten var den som fikk minst taletid, nemlig lederen i Ungdomsrådet i Drammen, Ronja Bajalan. I sin korte visitt i Debatten var hun klar på at hun var uenig i flertallsvedtaket i kommunestyret.

Hun pekte isteden på at politikerne i Drammen burde fokusere debatten mer på å starte integreringen tidligere enn i dag, både i skolen og i barnehagene.

Hørte jeg lederen i Ungdomsrådet etterlyse en mer saklig og faktaorientert integreringsdebatt i Drammen? I så fall bør kommunepolitikerne lytte til det rådet.

Powered by Labrador CMS