SIER TAKK FOR SEG: Senterparti-ordfører Knut Kvale synes fire år får være nok. Her på Langebru i Hokksund torsdag.
SIER TAKK FOR SEG: Senterparti-ordfører Knut Kvale synes fire år får være nok. Her på Langebru i Hokksund torsdag.

Øvre Eiker-ordfører tar ikke gjenvalg

Knut Kvale (Sp) gir seg i politikken etter tre perioder i kommunestyret.

Publisert Sist oppdatert

ØVRE EIKER: Senterpartiet ble det desidert største partiet på Øvre Eiker ved siste valg og Knut Kvale ble etter avtale med Arbeiderpartiet, SV og MDG valgt som ordfører. Nå – tre år etter valget – kunngjør altså ordføreren at totalt tre perioder i kommunestyret er nok for hans del.

– Jeg er 65 år nå og ville blitt 70 innen jeg var ferdig dersom det hadde blitt en periode til. Det frister ikke, sier Kvale til Eikernytt.no.

Han vil nå ha mer tid til familien inkludert 8,5 barnebarn og gårdsdriften. Men han understreker at han skal være en fullverdig ordfører det kommende året fram til neste valg. Og arbeidsledig vil han ikke bli.

– Det ble en spesiell start på denne jobben med koronaen som slo til for fullt. Vi var ikke rigget for dette, men takket være en solid innsats fra alt fra kommuneledelse til alle våre ansatte, har vi greid oss godt gjennom denne pandemien, sier Knut Kvale da han møtte lokalavisa til en prat over en kopp kaffe på Langebru i ettermiddag.

Senterparti-ordfører i det blå

Kvale har varslet nominasjonskomiteen i Senterpartiet at han ikke tar gjenvalg og de må nå finne en arvtaker. Det tror Knut vil være en grei jobb med mange unge og flinke folk, som han beskriver dem. Men han vil ikke peke på noen spesielt utad selv om han nok vil komme med noen hint overfor komiteen som nå jobber med lista foran neste års lokalvalg.

Om Senterpartiet kommer i en tilsvarende posisjon når det gjelder oppslutning ved neste valg, er derimot høyst usikkert hvis vi ser på dagens meningsmålinger. Men Knut Kvale trøster seg med at det er stor forskjell på rikspolitikk og lokale valg. Her spiller «trynefaktoren» mer inn, mener han.

Solid kommune med mange utfordringer

Knut Kvale beskriver Øvre Eiker som en solid kommune – også økonomisk med forholdsvis lav gjeldsgrad pr. innbygger. Men han legger ikke skjul på at utfordringene står i kø og at kommunen har visse «voksesmerter».

På spørsmål om hva han er mest fornøyd med, er satsingen på utenforskap det første som nevnes.

– Vi har satt utenforskap på dagsorden for det er mye billigere å forebygge unge enn å reparere voksne, som det gjerne heter. Vi har et prosjekt på gang på Ormåsen og det håper vi skal gi oss viktig erfaring i dette arbeidet, sier han.

En annen ting som Kvale ser fram til er byggingen av det som foreløpig kalles for «Eikerløkka». Dette er et omsorgstun med boliger på den gamle Gressbanen der boliger for eldre skal kombineres med øvrig bebyggelse. Kvale håper det kan bli en byggestart i løpet av neste år, og er nok litt frustrert over at demokratiet jobber litt for sent etter hans smak.

For det er ingen tvil om at senterpartiordføreren, som har vært selvstendig næringsdrivende i hele livet, synes ting tar vel lang tid mange ganger i det offentlige og at det ikke er lett å få ting i gang slik han skulle ønske det.

Jernbanesatsing glapp

På den negative siden fremhever Kvale satsingen på samferdsel og to tog i timen mellom Drammen og Kongsberg som det viktigste. Det er nå klart at han ikke vil oppleve dette i sin ordførertid.

Heller ikke veisatsing og løsning på trafikkproblemene gjennom kommunen, er noe som blir løst med det første.

Etter valget neste år skal ordføreren igjen ta opp skogsdriften, som det har blitt minimalt med denne perioden. Barn og ikke minst flokken med barnebarn som vokser, kommer også til å ta en del av tiden. Og selv om han ikke vil stille på noen valgliste, er det vel ikke usannsynlig at han vil ha meninger og synspunkter i partiet.

Powered by Labrador CMS