Stortingsplassen ryker trolig for Helgheim

Rikspolitikkens dager er etter alt å dømme talte - ihvertfall satt på pause - for Drammens største politiske profil den neste stortingsperioden.

Publisert Sist oppdatert

NORGE/DRAMMEN: Fremskrittspartiet har gått kraftig tilbake fra forrige stortingsvalg, men både lokalt og nasjonalt sier partitoppene seg fornøyd etter en kraftig oppsving i løpet av valgkampen, hvor oppslutningen nå ser ut til å lande på rundt 12%.

Mindre fornøyd har allikevel Jon Helgheim grunn til å være, som i år har stilt som andrekandidat i Oslo bak Christian Tybring Gjedde etter maktkampen mellom han og Morten Wold i Buskerud Frp.

Nær midnatt viser tallene at Helgheim mangler tusenvis av stemmer på å kapre stortingsplassen med nær 90% av stemmene opptalt - og lokalpartiet får en oppslutning på knappe seks prosent.

– Jeg er et stykke unna plass på Stortinget, det gjenstår jo en mulighet for et utjevningsmandat, men sannsynligvis er jeg ferdig i norsk politikk på dette nivået, sier Helgheim til VG.

Helgheim, som også sitter i partiets sentralstyre og er leder av Drammen Frp, legger til følgende:

– Jeg er ikke bekymret for hva jeg skal gjøre nå. Jeg har ikke gått arbeidsledig én dag i mitt liv siden jeg fylte 17, sier han.

Helgheim satt som andrekandidat i Buskerud i foregående stortingsperiode, hvor kun Morten Wold vil representere partiet i den neste perioden med en oppslutning på drøyt 12% i Buskerud, mot 17% i 2017.

Ironisk nok ser imidlertid partiveteran Carl I. Hagen ut til å kunne kapre utjevningsmandatet fra Oppland Frp.

Flere endringer på Buskerudbenken

Forøvrig på Buskerudbenken, kan dagens andrekandidat Kristin Ørmen Johnsen ryke ut for Høyre, dersom de mister sitt tredjemandat - noe de etter alt å dømme gjør. Isåfall fortsetter Trond Helleland med selskap av Sandra Bruflot (29), som tok over andreplassen fra Ørmen Johnsen etter årets nominasjonsvalg.

UTE: Høyres mangeårige stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen.

For Ap fortsetter Masud Gharahkani og Lise Christoffersen, men får etter alt å dømme også selskap av Buskerud Ap's 3. kandidat Even Røed fra Kongsberg.

Per Olaf Lundteigen virker sikker for Senterpartiet i Buskerud, men hvor utjevningsmandatet fra Buskerud havner var foreløpig uavklart sent mandag kveld.

Nærmest er SV's Kathy Lie fra Lier etter at Arne Nævra ga seg etter inneværende periode, mens også Rødts Linn-Elise Øhn Melhen (29) fra Drammen kan havne på tinget dersom utjevningsmandatet går hennes vei - etter at partiet ser ut til å ha klatret over sperregrensa nasjonalt mandag kveld.

PÅ VIPPEN: Rødt-politiker Linn-Elise Øhn Melen fra Drammen.
INNE: Senterparti-veteran Per Olaf Lundteigen er klar for nok en periode på tinget.
INNE: Lise Christoffersen fra Drammen er trygg på sin 2. plass og klar for nok en stortingsperiode.
Powered by Labrador CMS