Her fra ski-NM på Konnerud i 2020, da Kristine Stavås Skistad fortsatt var en del av rekrutt-landslaget under øvelsene på hjemmebane. Som vanlig vil både pressen og fansen ha en del av Konneruds langrennstjerne.

Utidig press på Kristine Stavås Skistad

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Idrett på øverste internasjonalt- og nasjonalt nivå dreier seg selvfølgelig også om politikk, ikke bare resultater. Idrettspolitikken kan i mange tilfeller være vel så rå som det vi ser i det som kalles vanlig politikk, dersom det er noe som heter det da. Idrettspolitikk drives i første rekke av de tillitsvalgte i klubber, kretser og forbund.

Når Konneruds store langrennsstjerne, Kristine Stavås Skistad, nå er under et meget sterkt, utidig press for å bli en del av det norske kvinnelandslaget neste sesong, og forlate det trygge og gode treningsmiljøet, som hun har hjemme på Konnerud, er dessverre mange av de argumentene som brukes av ulike vikarierende grader. Elefanten i rommet for ledelsen i Skiforbundet er selvfølgelig økonomi.

Uten Kristine Stavås Skistad på kvinnelandslaget er «den store sponsormagneten» borte.

Den foreløpige siste, som det kan høres ut som er «sendt ut» for å argumentere for Kristines Stavås Skistads overgang til landslaget, er Marit Bjørgen. Som ekspert under Viaplay sendingen fra Falund sist helg gikk Marit Bjørgen, etter min mening, altfor langt i sin formaning til Kristine Stavås Skistad om å tenke på «hva som vil være det beste for kvinnelandslaget etter en heller dårlig sesong totalt sett for de norske kvinnene».

Bjørgen, og andre sterke meningsbærere, mener Stavås Skistad må inn på landslaget for å gjøre dette laget bedre. For noe tøv!

At Marit Bjørgen uttaler seg slik om det etablerte systemet, gjerne kalt «etablissementet», er ikke overraskende. Bjørgen, og andre sterke meningsbærere, mener Stavås Skistad må inn på landslaget for å gjøre dette laget bedre. Indirekte sier altså Marit Bjørgen, etter min mening, at det er Kristine Stavås Skistads sitt ansvar at de kvinnelige landslagsutøverne ikke har prestert godt nok i år. For noe tøv!

Hvorfor er det ingen, utenom Kristine Stavås Skistad selv og hennes nære og meget gode trenere og støttespillere i Konnerud IL, som stiller spørsmålet om hva hovedpersonen selv vil tjene på å bli en del av landslaget nå?

Etablissementet burde i stedet hylle det fantastiske arbeidet som foregår i skimiljøet på Konnerud. Det er på ingen måte noen mindreverdig måte å satse på om Kristine Stavås Skistad, også inn mot neste sesong, velger å gjøre hoveddelen av treningsjobben sin foran VM i Trondheim, hjemme på Konnerud.

Kristine Stavås Skistad har gjort underverker for skirekrutteringen på Konnerud, og har allerede skrevet autografer i mange år.

Både Kristine selv, og hennes trener (Lage Sofienlund) har i løpet av de siste dagene på en glimrende måte fortalt i mediene hvorfor opplegget på Konnerud har gjort Kristine Stavås Skistad til verdens beste kvinnelige skisprinter.

Selv om mange ynder å fremstille Kristine Stavås Skistad som noe mystisk og mutt, vil jeg isteden påstå at det er en mye mer voksen og reflektert Kristine Stavås Skistad vi har hørt og sett i årets sesong, også utenom skiløypa.

Selvfølgelig vil pressen hyle når noen velger ikke å være tilgjengelig hele tiden. Selvfølgelig vil Skiforbundet være misfornøyd med at den store sponsormagneten ikke er på landslaget, men spør du de mange hundre barna som møtte Kristine Stavås Skistad på Onsdagsrennene på Konnerud, og som i tillegg daglig møter henne i løypene på hjemstedet, er svarene helt annerledes.

Hvis Skistad selv, sammen med Sofienlund, Mundal med fler, mener det beste for Skistad er «å bli værende i trygge og gode omgivelser på Konnerud», skal hun selvfølgelig velge dette

At skilandslagene i Norge er viktige, må det likevel ikke være tvil om, men det blir feil å si at dette fellesskapet er eneste veien til målet. Vi har i det siste sett mange eksempler på at landslagutøvere er misfornøyde med opplegget de blir presentert.

I mange av disse tilfellene kan det dessverre se ut som om det er penger og økonomi som er drivkraften bak misnøyen. Slik er det overhodet ikke når det gjelder Kristine Stavås Skistad og hennes støttespillere i Konnerud Il.

Dersom Skiforbundet mener det er viktig å få med Kristine Stavås Skistad på kvinnelandslaget inn mot VM i Trondheim, må de enkelt og greit legge forholdene til rette slik at hun og hennes støttespillere på Konnerud (Lage Sofienlund, Steinar Mundal med fler) kan være trygge på at Kristine Stavås Skistad vil kunne fortsette den eksepsjonelt gode utviklingen hun har hatt som skisprinter.

Hvis Skistad selv, sammen med Sofienlund, Mundal med fler, mener det beste for Skistad er «å bli værende i trygge og gode omgivelser på Konnerud», skal hun selvfølgelig velge dette.

Langrenn er jo en individuell idrett, men dersom vi i tillegg ser på hvilken påvirkning Kristine Stavås Skistads alenegang har hatt for breddeskiidretten på Konnerud, stoler jeg fullt og helt på at Kristine Stavås Skistad, Lage Sofienlund samt resten av team Skistad, tar det riktige valget, også inn mot VM-sesongen neste år.

( For orden skyld: Denne kommentatoren er urinnvåner på Konnerud, og selvfølgelig medlem av Konnerud IL)

Powered by Labrador CMS