PST slår Kina-alarm

Advarer i den nasjonale trusselvurderingen.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Krig, konflikt og rivalisering i verden vil fortsette å sette sitt preg på trusselbildet i Norge, uttaler PST-sjef Beate Gangås.

- Russland forblir den største trusselen mot sikkerheten i Europa, og har det siste året vist vilje og evne til å gjennomføre sabotasjeaksjoner på europeisk jord. Det er sannsynlig at dette også kan treffe Norge. Samtidig er etterretningstrusselen fra Kina økende. Flere stater kan benytte proxy-aktører for å nå sine målsettinger i Norge, sier Gangås.

I rapporten står det at Norge er et etterretningsmål for Kina på grunn av vår geografiske plassering, innflytelse i internasjonale fora som Arktisk råd og vår nære allianse med Kinas største globale utfordrer, USA. I tillegg har vi teknologiske fagmiljøer innen felt Kina ønsker kompetanse på.

- I det kommende året vil kinesiske etterretnings- og sikkerhetstjenester fortsatt forsøke å innhente informasjon, stilne kritiske stemmer og påvirke grupper og enkeltpersoner i Norge. Kinesisk etterretning utnytter eksterne aktørers spesialkompetanse, tilganger og ressurser i sine operasjoner. Dette gir kinesisk etterretning økt evne til å utføre avanserte operasjoner mot mål i Norge, heter det i rapporten.

Sammensatte trusler

Vi forventer at 2025 vil preges av sammensatte trusler. Dette inkluderer blant annet sabotasje, påvirkning og ulovlig etterretning. Slike virkemidler skaper usikkerhet, uro og frykt i befolkningen og angriper vårt demokrati. Samlet sett er truslene fra statlige aktører mot Norge mer uforutsigbare, mer omfattende og mer krevende enn på mange tiår.

Et voksende konfliktnivå i Midtøsten kan påvirke trusselaktører i Norge og føre til mer radikalisering, polarisering og uro.

- Vi ser at stadig yngre personer radikaliseres til ekstremisme, og mange av disse sliter med psykisk uhelse og ulike former for utenforskap, uttaler Gangås.

Både ekstremister og statlige aktører ønsker å påvirke våre meninger og skaper utrygghet. Trusselaktørene forsøker å manipulere meningsdannelsen, enten for å øke oppslutningen om egne synspunkter eller for å svekke tilliten i samfunnet, skriver PST-sjefen i sin vurdering.

- Slik aktivitet kan bidra til polarisering. Vi forventer også hets og trusler mot myndighetspersoner når kontroversielle saker får mye medieoppmerksomhet, særlig i forbindelse med stortings- og sametingsvalget til høsten. Et nært og godt samarbeid med andre samfunnsaktører er avgjørende for at vi lykkes i å motvirke truslene vi står overfor.

Powered by Labrador CMS