Puslespillet «Nytt Sykehus» tar form

Myldrende maurtue, intrikat puslespill og krevende labyrint. Prosjekt Nytt Sykehus seiler stødig mot åpning høsten 2025.

Publisert Sist oppdatert

BRAKERØYA: Prosjektdirektør Arnstein Hodne er kjentmann og los når DRM24 får en omvisning og statusoppdatering på byens største anleggsplass, prosjekt «Nytt sykehus i Drammen».

Men den svært fokuserte og detaljorienterte prosjektdirektøren trenger litt tid på å finne fram på de mange tusen kvadratmeterne. Det er en uke siden han sist var på rundtur og mye har skjedd etter det.

Her kommer en «glassgate» ved fronten av sykehuset.
Her kommer en «glassgate» ved fronten av sykehuset.

1.100 i arbeid

Byggeplassen nærmer seg nå toppen av aktivitet og innsatsstyrke av håndverkere og prosjektadministrasjon.

- ID-brikker og data gjør at vi kan følge med på hvor mange som er på byggeplass og prosjektledelse i sanntid. Nå ligger det rundt 6-800 daglig, men vi forventer en topp på rundt 1100 i september i år, forteller Arnstein Hodne.

Det meste av bygningsmassen er nå under tak. Innvendig er det en hektisk maurtue av forskjellige folk. Et mylder av vernekledde fagfolk monterer elektriske installasjoner, VVS-opplegg, klimalegg og andre byggetekniske nødvendigheter. Vinduer, dører og etter hvert innredning kommer på plass mens gulv, vegger og tak etter hvert får godkjentstempel.

Innkjøring fra 2024

- Hvis alt går etter den reviderte planen vil vi starte montering, testing og innkjøring av alt det tekniske knyttet sykehusdrift om ca. ett år, trolig midt i 2024. Når dette fungerer som det skal vil vi starte flytting av virksomheten fra det game sykehuset, etter planen etter påske 2025.

Flyttingen vil skje i tre etapper og sykehuset skal ha full drift fra oktober 2025.

- Vi er forberedt på utfordringer, men en utsettelse på fem måneder gis oss en sikkerhetsmargin og litt slingringsmonn.

Landets mest moderne

Når sykehuset åpner litt forsinket og noe dyrere enn opprinnelig planlagt, blir det landets mest moderne. Med kort vei til E18, egen jernbanestasjon og tilgang til en grønn fjordpark og utsikt over Drammensfjorden.

En firefelts adkomstvei vil lede inn til sykehusbyggene med resepsjon, kafeteria, en glassgate til sykehusavdelingene og med utgang til grøntområdet. En helikopterplattform bygges på taket ca. 50 meter over bakkenivå med kort vei inn til heiser og akuttavdeling.

Nærmeste nabo blir Drammen Helsepark med bl.a. hotell for pasienter, pårørende og andre. En parkeringskjeller under helseparken er en del av parkeringsløsningene for den nye helsebydelen. En nabo i vest blir Brakerøya Energisentral som skal forsyne sykehuset med oppvarming og reserve nødstrøm hvis noe skulle skje.

Og øst for helsebydelen kommer etter hvert Fjordbyen, Østlandets største og mest miljøvennlige byutviklingsprosjekt.

Powered by Labrador CMS