RUVER I LANDSKAPET: Sykehusprosjektet sett fra Haukås.

Nytt sykehus - puslespill i hinderløype

Prislappen øker, men åpningsdatoen ser ut til holde for det nye sykehuset på Brakerøya som reiser seg i klyngen av byggekraner.

Publisert Sist oppdatert

BRAKERØYA: Distriktets største byggeplass blir etter hvert til et av Europas mest moderne sykehus. Men veien dit har, som for mange andre store prosjekter, vært lang og kronglete:

  • Lang og intens diskusjon om oppussing av det gamle i sentrum eller bygging av nytt.
  • Ikke landets lengste/råeste lokaliseringsdebatt, men kandidat på 10 på topp-listen.
  • Opprinnelig planer for dyrt, prosjektet slankeoperert, mindre fotavtrykk.
  • Krangel med tomteeier om pris, avgjørelse kommer…..
  • Storflom og oversvømmelse, byggeplassen under vann.
  • Setning i kjeller, bytte av pelemetode.
  • Covid 19 hjemsøker arbeidsstokk og effektivitet
  • Krig i Ukraina og svikt i stålleveranser, tyrkisk stål og stort lager ble løsningen.

Når går alt så meget bedre

Men prosjektet er for stort til å stoppes. Løsningsorientert stab og smidighet har gjort underverker. Prosjektdirektør Arnstein Hodne kommenterer til DRM24:

- Vi er i en krevende situasjon, men jobber opp mot å ta igjen forsinkelsene og ferdigstille som planlagt, sier Hodne.

- Vi analyserer kostnadene fortløpende, men ser at de opprinnelige budsjetter ikke vil holde og har en løpende dialog om det med våre eiere, Helse Sør-Øst HF.

REISER SEG: Utfordringer underveis til tross, det nye sykehuset skyter fart i høyderetningen under heisekranene på Brakerøya.

11,6 milliarder

Hodne opplyser at de har forhandlet og undertegnet de fleste av de store kontraktene på entrepriser. På et tidspunkt ble det lansert å utsette byggingen av psykiatribyggene, men dette ble avvist av eierne. Slik situasjonen er i dag ser sluttsummen til komme på 11,6 milliarder kroner.

På et orienteringsmøte for politikere i Drammen og Lier denne uken kunne Hodne stolt vise rundt på byggeplassen som han kjenner som sin egen bukselomme. Der begynner byggene å bli tette, det vil si med tak og vinduer. Fasadene bekles med rødbrune fliser i bunnetasjer og med aluminium oppover i etasjene.

I dag er sykehusprosjektet arbeidsplass for 500 mennesker, dette vil senere øke til 1.000 og mange av dem er innlosjert i moderne brakkebyer tett ved byggeplassen.

SIGHTSEEING: Formannskapet i Drammen og Lier på omvisning på sykehustomta onsdag, med guide og prosjektdirektør Arnstein Hodne i spissen.
TAR FORM: Deler av bygningsmassen begynner nå å nærme seg ferdig utvendig.

Helse for alle pengene

Mellom sykehuset og Brakerøya jernbanestasjon har arbeidene med Drammen Helsepark startet. Området og prosjektet eies av Bane NOR Eiendom og Eidos der Lier kommune har aksjemajoritet og hånden på rattet.

Nå pågår utgraving og bygging av parkeringskjelleren som går under hele det avlange prosjektet. Det er skrevet kontrakt med en hotelloperatør som vil drive kombinert sykehotell og vanlig hotell på taket til parkeringskjelleren.

Utbyggingen starter på midtseksjonen i bygningsrekken der det kommer et lite torg. Nede på torget kommer en gangbroforbindelse over jernbanesporene til Brakerøya stasjon. Fra dette torget er det kort vei til hovedinngangen til det nye sykehuset.

Helseparken vil trolig få helsehus og ny legevakt i et av byggene. Helseparken styrker nå staben for å jobbe aktivt mot helserelaterte virksomheter for å få inn i bygningsrekken. De ønsker å utvikle helsefaglige miljøer og spiller på nærheten til det nye sykehuset, motoren i utviklingen.

Om alt går etter planen vil de første byggene stå klare til bruk når sykehuset etter planen åpner våren 2025.

Status per i dag.
Slik skal det bli når prosjektet er ferdigstilt.

-

Powered by Labrador CMS