SE VIDEO: Sykehuset reiser seg på Brakerøya

FRA GJØRMEBASSENG TIL SYKEHUSKJELLER: Nå er arbeidene i gang med å bygge sykehuskjeller der det i februar i år var vann og oversvømmelser.

Nytt sykehus – tørt og støtt!

- Vanntett, fjellstøtt og i rute! Prosjektsjef Arnstein Hodne for sykehuset Brakerøya viser rundt i en tørr sykehuskjeller i det som i vinter var et oversvømt basseng.

Publisert Sist oppdatert



KLIKK PÅ VINDUET OVER FOR Å SE VIDEO!

DRAMMEN/LIER: Tomten var nesten ferdig ryddet og spuntingen godt i gang. Alt var i rute for å strekke kjølen på det nye sykehuset. Men voldsomme nedbørsmengder, flom og springflo i februar la deler av sykehustomten under vann.

Det ga utfordringer med fremdriften, men nå et halvt år senere er utfordringene taklet.

Og prosjektsjef Arnstein Hodne i prosjektorganisasjonen for bygging av nytt sykehus i Drammen, kan vise DRM24 rundt i en tørr kjeller der pælingen skrider fram og forskalingen til grunnmurene reiser seg. 

Ryddet i grunnen

Da vannet var pumpet bort og grunnen tørket, kom prosjektet raskt på rett kjøl. Rundt de deler av sykehuset som skal bygges med kjeller, ca en fjerdedel av grunnflaten (fotavtrykket), var spuntingen ferdig i vår. Stålplater er drevet ned i grunnen og danner en vegg rundt byggeplassen, og har gjort det mulig å grave ut massene i det som skal bli kjeller. 

- Under utgravingen kom vi over noe forurensing og industriavfall som måtte tas hånd om. Det kostet noe tid og penger, men ikke mer enn vi har tatt høyde for, sier prosjektsjef Arnstein Hodne.

Fjellstøtt

Det er støpt et arbeidsdekke i byggegropen som gjør at menn og maskiner kan arbeide uten at grunnen svikter. I kjellerdelen skal det settes ned 350 pæler i åpninger i arbeidsdekket.

Pælene er betongpæler med stålkjerne. Disse drives ned til fjellgrunn og forankres, og arbeidene er godt i gang. Det betyr at sykehuset hviler støtt på grunnfjellet.

Det som nå siver inn av vann tar pumper seg av. Når høst- og vintervær setter inn, vil denne delen av sykehuset være tett og tørt.

Kjellervegger reiser seg

Mens pælearbeidene nå gjøres i midten av kjelleren og vestover, er selve byggingen i gang i den østre delen. Her støpes en solid og vanntett bunnplate. Forskalingsarbeidene til ytterveggene i sykehuskjelleren er også godt i gang.

Med andre ord: Grunnarbeidene går over i byggearbeider. Mellom kjellervegg og spuntvegg skal det legges en vanntett membran. Sykehusets kjeller blir trolig Drammens tetteste kjeller.

Blir synlig i høyden

Sykehustomten ligger utenfor synsvidde for vanlig trafikk og er så langt lite iøyenfallende. Men ettersom byggingen går fremover vil konstruksjonene være synlige over bakken.

En byggekran som kom på plass forrige uke, vil være en del av profilen ut mot fjorden i lang tid framover.

Entreprisene for råbyggene, sykehusbygget over grunnmuren, er todelt, en for østlige del og en for vestlige del. Hvem som skal utføre disse arbeidene blir klart i løpet av året eller tidlig neste år.

Adkomst tar form

Hovedadkomsten til sykehuset vil være fra en ny rundkjøring i Strandveien på Brakerøya og en ny undergang under jernbanen. Arbeidene med rundkjøringen er godt i gang. Prosjektet ligger foran tidsskjema, og rundkjøringen åpner allerede i løpet av september.
Tomten som huset byggevarehuset Montér vil være byggeplass for ny adkomstvei og undergang trolig et års tid framover og innen årsskiftet blir det klart hvem som får jobben med å bygge den nye undergangen under jernbanen.

Undergangen skal prefabrikkeres på tomten og enten heises eller kjøres på plass med spesialtransport. Det skal skjer sommeren 2021 når Bane NOR stenger togtrafikken i seks uker for vedlikehold og oppgradering.

LES OGSÅ: Her bygges rundkjøring til nytt sykehus

Bygger gangbro

De opprinnelige planene inneholdt en fotgjengerundergang fra Brakerøya stasjon inn til det nye sykehuset.

Grunnforhold, kostnader og ulemper med en svært lang underjordisk tunnel har gjort at dette nå er endret til en fotgjengerovergang over sporene.

Helse Sør-Øst er i dialog med de som skal bygge Helseparken mellom sykehuset og jernbanen, om byggingen av gangbro.

LES OGSÅ: Vedtatt: Veien klar for ny helsebydel på Brakerøya

Arnstein Hodne (t.v.) og Magnar Hartz i prosjektledelsen kan garantere at det nye sykehuset står tørt og støtt
Powered by Labrador CMS