OFFISIELL ÅPNING: Drammensordfører Monica Myrvold-Berg var glad for å erklære «Skynja» for åpnet torsdag.

Åpnet miljøskulptur med pomp og prakt

Den har stått i Strømsøhagen ved et byens mest trafikkerte veikryss siden februar, men det er først nå den er satt i drift og forbipasserende kan få et øyeblikksbilde av hvordan luftkvaliteten er i Drammen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Formålet med skulpturen, som har fått opparbeidet sin egen lille plass på den grønne flekken langs Bjørnstjerne Bjørnsons gate, er en bevisstgjøring av luftkvaliteten.

Skulpturen er koblet til datakilder som måler partikler i luften, og ettersom luftkvaliteten endrer seg, vil 30 søyler med 9.000 LED-lys endre farge. Hittil har den kun lyst lilla/fiolett, men nå viser den hele spekteret fra gult og grønt til lilla, hvor sistnevnte innebærer sterkt forurenset luft.

– Denne lysskulpturen, eller miljøskulpturen som vi også kaller den, skal skape oppmerksomhet, nysgjerrighet og kunnskap om luftkvalitet, sa ordfører Monica Myrvold Berg.

Navnet Skynja er gammelnorsk og betyr se, forstå og opplyse.

Skulpturen er utviklet gjennom et samarbeid mellom oppstartsselskapet Luminarus AS og Drammen kommune. Fremover skal både barnehager og skoler kunne besøke hagen og skulpturen, som også er en del av områdesatsingen Strømsø 2030.

– Nå er endelig skulpturen på plass og Drammen kommune har fått en flott mulighet for å kunne opplyse og engasjere befolkningen, og kanskje aller mest kommende generasjon for å bidra til å forbedre luftkvaliteten i byen vår, sa ordføreren.

Strømsøhagen er opparbeidet til en grønn grønn lunge i bydelen, som skal fungere som møteplass med sittefasiliteter og diverse beplantning, dyrking av frukt og grønnsaker
Powered by Labrador CMS