BRENNER FOR JOBBEN: Bård William Johnson serverer barnehagebarna dagens rett: Grønnsakssuppe med okserygg.

Bård er barnehagekokk på fulltid

Utsikten barnehage i Lier ønsker mer fokus på barnehagebarnas kosthold, og har ansatt kokk i fulltidsstilling.

Publisert Sist oppdatert

LIER: I Utsikten barnehage på Reistad i Lier fokuserer de på sunn og variert mat. Blant 68 barn og flere ansatte finner du kokken Bård William Johnson. Han er ansvarlig for kjøkken, innkjøp og måltider.

- Jeg har fått utvikle min egen stillingsinstruks og designet mitt eget kjøkken. Barn og mat er hjertesaken min, forteller Johnson til DRM24.

Den faglærte kokken har lang fartstid i bransjen. Han er utdannet kokk, har drevet flere restauranter og har studert mat og kultur, men ønsker nå å rette fokuset mot kosthold i barnehager.

- Norge ligger langt bak resten av Skandinavia når det kommer til sunn og variert mat i barnehager, mener han.

- Vi hadde et barn fra Danmark her med bekymrede foreldre. De hadde ikke hørt mye positivt om maten i norske barnehager, men er veldig fornøyd hos oss, sier Johnson.

Utsikten barnehage har alltid hatt et fokus på sunn og variert mat for små mager, og da den tidligere husmoren i barnehagen pensjonerte seg utlyste de stillingen som Johnson fikk.

- Det er ingen hemmelighet at jeg tjener mindre nå enn jeg har gjort i tidligere jobber, men det er dette jeg brenner for. 

- Jeg startet jo i en 70 prosent stilling og var veldig usikker på hva jeg gikk til og hvordan dette skulle gå, men jobbet meg raskt opp til en fulltidsstilling, sier han.

Kokk i barnehage er ingen luksus

I Utsikten barnehage betaler du en månedlig sum bestemt av statens satser, i tillegg til 350,- kroner i kostpenger. Det er gjennomsnittprisen i alle barnehager, og det skal ikke ha noe å si om den er privat, foreldreeid eller offentlig.

- Kostpengene dekker frokost, lunsj, drikke og frukt. I tillegg får barna et varmt måltid til lunsj flere dager i uken, sier barnehagekokken.

Johnson mener at kokk i barnehage ikke bør regnes som luksus, og sier at alle barnehager hadde hatt råd til det om de omprioriterte litt.

- Det handler mest om innstilling, logistikk og organisering. Alle barnehager har noen som lager maten, men det er som oftest barne- og ungdomsarbeiderne eller pedagogene som bruker tiden sin på kjøkkenet. Her har de rett og slett bare ansatt en kokk i tillegg!

Han innrømmer likevel at det er vanskelig å holde budsjettet. Han skal tross alt mette 80 mager i forskjellig størrelser.

- Det er ingen tvil om at det er vanskelig. Det er nok mye vanskeligere enn på sykehus eller i fengsel. Det koster penger å feire høytider og arrangere karneval, vet du!

Barna lærer mye

Matlaging og læren om hvor maten kommer fra er også en viktig del av hverdagen for barna i Utsikten barnehage. Her gror barna egne salater og grønnsaker fra bunnen av for å lære om livssirkelen.

- De som er ordensbarn i den aktuelle uken er med på å dyrke og høste fra vår egen kjøkkenhage. De yngre baker, mens de større får kutte frukt og grønnsaker.

Johnson mener barna lærer mye om mat og kosthold som de kan ta med seg videre i livet, og sier at mange har et ødelagt forhold til mat.

- Mange voksne har et anstrengt forhold til mat som de dessverre viderefører til barna sine. Å spise en shake med hvetegress og grønnkål foran barna sine gjør mer skade enn man kanskje tror. Vi ønsker å lære de hva sunn og variert mat betyr, og viktigheten av å sette seg ned å nyte et måltid istedenfor å stress-spise en brødskive og et eple.

Ved å lage maten selv får barna i tillegg øvd på andre ting i rammeplanen, som matematikk og motorikk.

- De lærer matte i praksis ved å bruke desilitermål og vekt. De bruker motorikken når de elter, kutter og løfter. Bare ved å bake rundstykker i dag har de vært innom store deler av rammeplanen, sier Johnson engasjert.

Satser lokalt, men hadde satt pris på støtte

I tillegg til egen kjøkkenhage henter barnehagen råvarene hos lokale bønder. Dette sparer de ingenting på, men de ønsker likevel å støtte Lier-bonden.

- Bøndene i området kunne kanskje vært litt flinkere til å støtte saken. Det koster de ikke mye å gi bort noen grønnsaksspirer. Da hadde kanskje flere barnehager startet med dette. Det er jo det jeg ønsker - ikke å skryte av vår egen barnehage, men å inspirere andre til å gjøre det samme!

Johnson og barna gjør nesten alt av kjøkkenarbeidet sammen, og det er lett å se at barna trives i kokkens selskap - og vice versa.

- I tillegg til å lage mat baker vi ferskt, hjemmelaget brød to ganger i uken som de største barna får være med å smøre, sier Johnson.

Barnehage uten kresne unger

Barnehagen kaller seg selv en sukkerredusert barnehage, og fokuserer på den langvarige og stabile energien de ulike matvarene gir. 

I forbindelse med bursdagsfeiringer i barnehagen har barnehagen valgt å redusere sukkerholdige matvarer. 

- Barna har med seg noe sunt og godt som vi spiser eller drikker under bursdagssamlingen, sier barn- og ungdomsarbeider Astrid Sylling.

Her serverer de blant annet grøt uten sukker. De får heller rosiner, bananer og kanskje litt brunost.

Og takket være barnehagekokken og kreative foreldre har barna like stor glede av sunnere mat.

- Det er tross alt 68 bursdager å feire hvert eneste år, i tillegg til feiring hjemme. Hos oss serveres det smoothie-is og frukt med vaniljekesam istedenfor sjokoladekake og gele. Foreldrene er også veldig kreative og stiller med matmuffins og fruktspyd, legger hun til.

De ansatte sier i kor at de også serverer pizza og pølser, bare ikke like ofte som man kanskje ser i andre barnehager.

- Det handler om sunn, hjemmelaget og ikke minst variert mat. Pizzasnurrer er like akseptabelt som grønnsakssuppe. Det er ingenting som heter nei-mat.

Johnson er klar for å dele ut tips og råd til barnehager som ønsker å gjøre noe liknende, og sier at alle som vil kan ta kontakt med han for å få hjelp til budsjett, planlegging og innkjøp.

LES OGSÅ:Ambisiøse helseparkvisjoner

OKSERYGG: Dagens varmrett ble grønnsakssuppe med okserygg.
LUKSUS ELLER EI: Eilev og Sigurd koser seg med grønnsakssuppa til Bård William.
BAKEGLEDE: Rundstykker er populært blandt de eldste i barnehagen.
INGEN KRESNE UNGER: Her spises alt fra løk til brøddeig.
Powered by Labrador CMS