MØKKETE: Parken oppgraderes, mens fortauene blir glemt.

Byens styggeste fortau er snart historie - nå skal byparken oppgraderes!

Kommunen har brukt flere millioner på å oppgradere anlegg, promenader og lekeplasser rundt byparken, mens fortauene står gjenglemt. Nå lover de nye fortauer til folket - og en aktivitetspark for eldre til fem millioner kroner.

Publisert

DRAMMEN: Mens fortauene tilknyttet Bragernes torg ble pusset opp for millioner av kroner i forbindelse med det nye knutepunktet, består fortauene langs Øvre storgate mellom Ypsilon og teateret fortsatt av søle og grus.

I disse regnfulle høstdager legger løvet seg i sølevannet, og biler legger igjen dype hjulspor. Barnevogner sliter med å komme frem, og foreldre med barnehagebarn går midt i gatene for å unngå å bli våte eller møkkete på beina. 

Holder ikke standard

For utallige år siden ble det lagt kantstein langs veien, men asfalt ble aldri fylt på. Standarden på disse fortauene har med andre ord vært dårlig helt siden veien ble tatt i bruk.

- Vi er godt kjent med at de nevnte fortauene ikke holder standard, sier Truls Rieger, avdelingsleder for vei i Drammen kommune. Han sier også at problemstillingen er diskutert

Rieger aner ikke hvor lenge fortauene har sett ut slik de gjør per dags dato, men sier til DRM24 at dette trolig er den eneste sentrumsgaten som ser slik ut.

- Vi har ikke ønsket å bruke penger, før gatens funksjon er endelig avklart. Gatens bredde er helt klart  en utfordring slik den er i dag. Mange ulike forslag og ønsker er diskutert. Blant annet har det vært ett ønske om  å knytte Byparken tettere sammen med Elveparken. Videre så er det diskutert om syklister skal prioriteres og behovet for parkeringsplasser er alltid ett tema. Planene for Park Hotell har også gjort at en istandsetting av fortauene er satt i bero. 

- På tide å se på dette

Rieger sier det kan oppstå farlige situasjoner rundt den oppgraderte lekeplassen med tanke på bilene som står parkert langs veien.

- At lekeplassen har blitt så populær er også ett moment vi må ta med oss. Jeg liker ikke at barn leker på innsiden av parkerte biler. Bilene er effektive sikthindre som kan skape farlige situasjoner. Det er på tide å se på dette, men det er altså en grunn til at arbeidet er utsatt til nå. Arbeidet med å bygge en Aktivitetspark for eldre starter nå i november og istandsetting  av gaten og dens fremtidige funksjon sees på i dette prosjektet.

Aktivitetspark for eldre

Ifølge Rieger ble ikke den planlagte istandsettingen som skulle finne sted i sommer gjennomført. Dette fordi gatens fremtidige bruk og utforming var uavklart.

Men nå er det bestemt at byparken får et nytt tilskudd av aktivitetstilbud - nemlig en avdeling for eldre!

- Nå skal det skal bygges en aktivitetspark for eldre i parken. Oppstart er planlagt i løpet av november. Gatens utforming og istandsetting av fortau sees på i dette prosjektet, sier Rieger. 

Får trolig nye fortau

Utbyggingssjef for byprosjekter i Drammen kommune, Johannes Devold, sier til DRM24 at fortauene i Øvre Storgate tas med i planene. 

- Jeg kan bekrefte at vi skal ta det med i planene og se hva som er mulig å få til. Det hadde helt klart vært feil å ruste opp fortauene like før vi eventuelt hadde gravd det istykker. Vi har lagt det inn i planene for vårt anlegg, så det blir naturlig å ordne opp i fortauene også. 

Fem millioner kroner

Prosjektet ble lagt ut på anbud med frist i september, og byggingen er like rundt hjørnet. I anbudet står det hva som skal gjøres i byparken den kommende tiden.

Det skal etableres aktivitetspark for eldre. Tiltaket omfatter etablering av gang/sykkelvei med tilknytning til eksisterende nett, etablering av nye stier, etablering av diverse støttemurer, levering/montering av forskjellige bord og benker. Det skal foretas en del terrengarrondering, felling av en del eksisterende trær og betydelig planting av nye trær, busker og planter. Det skal etableres felles 15 store eksisterende trær, inkl. fjerning av stubber og planting av 16 nye trær. Det skal settes ned ca. 2700 løk/knoller og plantes ca. 4000 stauder, busker, klatreplanter etc. Det skaletableres ca. 1300 m2 grasdekke. Det skal etableres ny gang- og sykkelvei som forbinder Øvre Storgate med Øvre Torggate. Etablering av diverse gangstier i betong, smågatesteinsfelt, etablering av mindre terrengstrapper, etablering av støttemurer/tørrmurer, legging avtråkkheller i betong og skifer og arrondering av terreng. Levering og montering av diverse parkmøblement. Mindre VA-arbeider medetablering av drensledninger med tilhørende sandfang. Levering og montering avlysanlegg, samt behandling av eksisterende kabler.

Attraktivt

Ifølge kommunens planer skal den nye delen av byparken være et attraktivt sted for eldre å besøke. I dokumentet har kommunen skrevet at de ønsker et sted for sosiale samlinger for de eldre.

- Parken skal invitere til aktivitet uten apparatløsninger. Naturlige hindringer og konstruksjoner skal stimulere til bevegelse av spesielt utsatte muskelgrupper.

Beplantningen vil ha høy prydverdi, og farger og lukt skal stimulere de eldres sanser. I tegningene har de blant annet hentet inspirasjon fra urtehagen i Apothekergarden i Hamburg.

Lek og moro

Det er foreslått i tegningene at parken deles inn i ulike avdelinger ved bruk av murer. Murene bidrar til å sikre terrengforskjeller og ikke minst muliggjøre bevaring av de eksisterende trærne. Murene bidrar også til å gjøre plantefelt mer tilgjengelig, da plantefelt kan anlegges på topp av murer og være i øye og luktehøyde for brukere av parken.

- Parken legger opp til mange ulike sitteplasser. Noen kan utformes på en slik måte at de innbyr til lek. Underlaget i noen av disse «lommene» kan også være med på å utfordre og stimulere til bevegelse og opplevelse. Det kan for eksempel legges opp til snarveier mellom ulike nivåer i parken.

I tillegg er det planlagt et scenegulv for spontane arrangementer. Om dette blir noe av, er foreløpig usikkert, sier Devold.

- I tilknytning til målepunktet rundt eksisterende lysthus kan det tilrettelegges for et scenegulv. Fleksibilitet i bruk vil være viktig, samt hvordan funksjon kan spille på lag med videreutvikling av aktivitet knyttet til dagens lysthus. Scenen kan utformes på mange måter, skriver kommunen. 

LES OGSÅ: Hvor i all verden har det blitt av Thorleif Haug?

VELGER VEIEN: Barn, ungdom, voksne og eldre - en ting har de til felles. De velger å gå midt i veien. 
STORE PLANER: Slik så plantegningene ut i 2017. I parken finnes det allerede lekeplass for de minste, og et aktivitetsområde for ungdom. (FOTO: DRAMMEN KOMMUNE)
INSPIRASJON: Slik ser Drammen kommunes inspirasjonstavle ut for den nye aktivitetsparken. (FOTO: DRAMMEN KOMMUNE)
Powered by Labrador CMS