FOLKEVANDRING: For to uker siden møtte 70 personer opp. Torsdag kom over 130 for å høre Odd Myklebusts levende beretninger fra okkupasjonstiden i Drammen gjennom sentrumsgatene.

Drammenserne går mann av huse for Odds «byvandringer fra krigen»

– Helt surrealistisk! Historiene fra okkupasjonstiden berører og beveger med en kraft jeg ikke trodde var mulig, sier forfatteren av boka «De ukjente krigsheltene».

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Den tidligere avisredaktøren og nåværende rådgiveren i Drammen kommune, har i det siste skapt blest som forfatter med lokale skildringer fra andre verdenskrig.

- I 2018 kom jeg over dagboka etter Ahlert Horn, den mektige sjefen for Hjemmestyrkenes distrikt fra Sigdal i nord til Svelvik og Hurum i sør. Den ble til boka jeg nå har gitt ut. Da jeg leste dagboka var det litt som om gater og bygninger våknet til liv igjen, og jeg så for meg hvordan det var.

Boken til Odd Myklebust: «De ukjente krigsheltene»

- Jeg plottet inn hendelser og steder på kartet, og plutselig slo det meg at dette hadde passet som en byvandring, lik dem jeg har deltatt på i diverse storbyferier. Derfor la jeg inn en liten vandring da boka ble lansert på biblioteket, forteller Myklebust til DRM24.

Lanseringen og byvandringen den 13. oktober ble en stor sukess. Biblioteket hadde satt ut 30 stoler. Det kom 100.

- Jeg trodde vi skulle bli 10-20 på den første byvandringen. Vi ble 70. Da ringte jeg Byen vår Drammen, og spurte om dette var noe vi kunne samarbeide om.

Det var det.

Folkevandring

Torsdag kveld gikk den andre byvandringen med Myklebust som guide av stabelen. Det ble rene folkevandringen gjennom sentrumsgatene med lydhøre og spente fremmøtte.

- I går håpet jeg på 50. Det kom 130, kanskje flere. Jeg mistet tellingen. Responsen var overveldende, forteller Myklebust.

Langs en kort rute rundt torget er det lagt inn 14 stopp med dramatikk og tragedier, men også litt å trekke på smilebåndet av. Oppsummert handler det om at Drammen har en unik okkupasjonshistorie med nazistenes selskapslokaler, Gestapos redsler, jøder i skjul, dristige spioner og iskalde motstands-helter.

- Historiene fra okkupasjonstiden er dramatiske, spennende og viktige. Dessuten er de ikke fortalt i detalj tidligere. De berører og de beveger, med en kraft jeg ikke trodde var mulig, sier Myklebust.

Skulle ikke snakkes om

Han legger til at drammenserne er flinke til å skryte av byens fasade, mens innholdet lett blir glemt.

- Okkupasjonshistorien er også aktuell i en tid der noen fristes av ekstreme ideologier og der forskjell på sannhet og propaganda ikke er så lett å oppdage. Her tror jeg noe av nøkkelen til behovet for å vite mer om vår nære historie.

- Dessuten handler det om at etterkommerne etter krigsgenerasjonen vet så lite om det som skjedde. Det skulle ikke snakkes om. Jeg kan gi mange et svar på det foreldre og besteforeldre aldri ville fortelle, sier Myklebust.

Flere byvandringer kommer

Etter den voldsomme interessen har Myklebust og Byen Vår Drammen bestemt seg for å gjenta suksessen.

- Vi kommer til å fortsette. Denne typen byvandringer ønsker vi mer av, og vil etablere dette under konseptnavnet «Byvandring i Drammen», sier leder for Byen Vår Drammen, Tom Søgård, til DRM24.

Det kan muligens også manifistere seg i et samarbeid med Drammensguidene og Historielaget i Drammen.

Det er allerede spikret tre nye datoer for byvandringene, som nå har fått navnet «Drammen i Krig med Odd Myklebust»:

18. november, 4. desember og 16. desember. Oppmøte er ved turistkontoret Torgboden i Drammen på Bragernes Torg, og arrangementet organiseres og tilrettelegges gjennom Destinasjon Drammen/Byen Vår Drammen.

- Det kan bli mer enn dette også! sier Søgård entusiastisk.

Powered by Labrador CMS