BAK BARDISKEN: Hun omtales som «en bauta» og «en institusjon» - her bak tappakrana, slik man husker henne best.

«Else i kjeller'n på Park» er død - 92 år gammel

Historien om Else Marie Lærum har for lengst fått legendestatus i Drammen. Natt til lørdag ble siste kapittel i et sagnomsust liv fra byens uteliv avsluttet.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Else Marie Lærum, født i 1926, ble 92 år 22. oktober. Natt til lørdag sovnet hun fredelig inn like etter midnatt, etter kort tids sykdom. 

- Hun fikk lov til å dø hjemme med de nærmeste rundt seg, forteller datter Inger-Marie Lærum Hollekim (61) til DRM24.

En av Drammens mest kjente kvinner på folkemunne, etterlater seg sønn og datter, fire barnebarn og syv oldebarn. 

Snill, bestemt og rettskaffen

Else og historiene som følger henne er viden kjent for de fleste godt voksne drammensere.

Ikke bare fordi hun jobbet mesteparten av sitt voksne liv som driver av baren i kjelleren på Park, men på grunn av personligheten og statusen hun opparbeidet seg som elsket og hatet «på byen» i Drammen.  

Historiene som blir gjenfortalt av de som var på byen i Drammen på 70-tallet, stemmer godt overens med datter Inger-Maries egne ord.

- Mamma var veldig snill, men bestemt. Hun var rettskaffen og tolererte ikke noe tull, forteller Inger-Marie, som selv «vokste opp» på Park og bokstavelig talt fikk morens arbeidsplass inn med morsmelka. 

Som 17-åring fikk hun høre det av 18-åringene som prøvde å komme seg inn og kjøpe øl på Park, hvor det var 20-årsgrense. 

- Å komme inn på Park var stort, men mamma gjennomskuet de fleste. De fikk klar beskjed om å komme seg hjem igjen, forteller Inger-Marie.

Fra Aass til uteliv

Karrieren startet imidlertid ikke i utelivsbransjen for Else, men på Aass Bryggeri. Født og oppvokst i Skoger flyttet hun til Danvik, og kjøpte etter hvert hus på Åssiden. De siste årene har hun bodd i blokkleilighet i Maria Feghts gate på Rundtom.

Else jobbet også en periode som konduktør på «Helling-bussen» i Drammen, og ble etter hvert ansatt i kafeteriaen i 1. etasje på Park på midten av 60-tallet.

-  Da hotellet skulle åpne minibowling og bar i kjelleren ble hun spurt om hun ville drive, forteller datter Inger-Marie - mest kjent som «dattera til a Else».

Resten er historie - bowling ble etter hvert til billiard, og hovedsakelig bar - som et av få utesteder i Drammen på denne tiden. Else ble utestedets ansikt utad og var i førersetet helt frem til sommeren 1991. 

Nøt voldsom respekt

Alle som husker tilbake til glansdagene på 70-tallet med Else bak tappekrana i kjelleren på Park har én ting til felles:

Else var en dame som nøt voldsom respekt - hos alle. Hun tok folk for det dem var og det dem gjorde. Og for dem som ikke kjente den knallharde damen bak bardisken fra før, kunne det fort bli skjebnesvangert hvis man prøvde seg på noe sprell. 

Historiene om hvordan fyllebøttene ble bært opp trappa og lempet ut på fortauet etter skortekragen og bukselinninga er det mange av. Else skal sågar ha bært ut både mann og stolen vedkommende satt på, da én nektet å gå frivillig. 

Ofte var køene lange utenfor for å komme seg ned spindeltrappa til underetasjen. Da gikk Else ut og så an beskaffenheten på klientellet for å avgjøre hvem som passerte nåløyet.

- Hun gikk bakover i køen, pekte ut og sa «deg, deg, deg og deg», forteller Inger-Marie.

- Ingen spiseplikt

Else regjerte lokalet med jernhånd, men viste også omsorg, raushet og omtanke for de som trengte det. «Utøvende kjærlighet» og overdreven klining var forøvrig ikke noe som ble tolerert fra Else.

- Det er ikke noe spiseplikt her nei! var en velkjent replikk fra fruen bak bardisken.

Når det er sagt, er det mange både nåværende og forhenværende ektepar som har funnet hverandre i kjelleren hos Else - som stilte villig opp med gave til brudeparene. Og i en tid der halvliteten kostet 1,50 eller deromkring, satt pengene løst hos mange av gjestene. 

- Når gutta kom hjem fra sjøen og klasket et lass med sedler på bardisken, sørget hun for at dem fikk det de skulle drikke, resten av pengene kunne dem hente dagen etter. 

Brev til «Else, 3000 Drammen»

Else Marie Lærum var beryktet, og ble selv navnet som «bar» utestedet i kjelleren på Park - først kjent som «bowlingen». 

- Folk skulle for det meste «ned til a Else» når man hadde tenkt seg til kjelleren på Park, forteller datter Inger-Marie.

Til og med postvesenet i Drammen visste åpenbart hvem «Else» var. Mange som av ulike årsaker ønsket å sende brev til Else, men ikke ante etternavnet, postet det med «Else, 3000 Drammen». Og det kom alltid frem. 

Ble slått ned på jobb

Rettskaffenheten og nulltoleransen for ufin oppførsel skulle også vise seg å bli skjebnesvanger for Else mot slutten av arbeidslivet.

Under et julebord som fant sted jula 1990, ble hun slått ned bakfra med en glassflaske i bakhodet av en full bergenser. Foranledningen var at han hadde overhøvlet kona på det groveste, og Else hadde bedt mannen oppføre seg.

- Både jeg og alle andre som var der husker det krystallklart. Det ble musestille i hele rommet. Så reiste guttene fra «Meierigjengen» seg, en fast gjeng fra meieriet som pleide å spille kort, opp og sugde tak i bergenseren. Han fikk hard medfart på vei ut døra, og ble søkk borte, forteller Inger Marie.

Saken ble henlagt av politiet da man ikke fikk tatt personalia på vedkommende.

Else kom seg på beina etter en tur på legevakta med hjernerystelse, men i februar 1991 led hun samme skjebne igjen. Da var det en drammenser som skallet ned 64 år gamle Else ved billiardbordet. Voldsepisoden påførte Else en nakkeskade, som gjorde henne sykemeldt frem til hun gikk av med pensjon i 1992. 

- Selv mange år etter, frem til baren ble stengt på slutten av 90-tallet, skulle også folk som ikke hadde vært der mens mamma jobbet der, «ned til a Else», forteller Inger-Marie.

Husket alle ansikter

Else Marie Lærum begynte etter hvert å bli dement, og var ikke god på navn. 

- Men fjes husket hun til det siste. Når vi var ute på byen kjente hun stadig igjen folk, forteller Inger Marie.

Else var en sprek kvinne for alderen frem til 2016, da hun brakk lårbeinet. Etter det har hun slitt med ulike helseplager. 

Kritisk til riveplaner

Datteren synes det er synd med riveplanene for Rica Park, som er planlagt som tomt for nytt tinghus. Hun håper til det siste bygget får bestå. 

Så sent som på begynnelsen av 2000-tallet forsøkte Park å gjenopplive Park Dancing, diskotet i 1. etasje ut mot parken. Det ble imidlertid kroken på døra etter kort tid med mye bråk og rot med alkoholservering til mindreårige. 

- Det er et flott bygg og det eneste bygget i Drammen med innendørs gangbro over en vei. Begge bygningene på hver side er fredet. Der er veldig synd for Drammen om dem river hotellbygningen. Jeg håper ikke siste ord er sagt i den saken, sier datter Inger-Marie.

Else Marie Lærum begraves i Bragernes Kirke torsdag 15. november klokken 12.00. Alle er ifølge familien velkommen.

DRAMMENSØLETS VENNER: Datter Inger-Marie (t.v) og Else Marie, her fra 2011 under et arrangement for Drammensølets venner på Åspaviljongen. 
(Saken fortsetter under bildet) I UNGDOMMEN: En ung Else Marie Lærum nyter noe som kan minne om en kroneis.
PÅ FERIETUR: Her er Else (til venstre) med svoger og svigerinne Kåre og Waltraud. Else hadde forøvrig lite fri - kun mandag kveld, fra jobben på Park.
I UNIFORM: Else Marie Lærum var Malteser og æresmedlem i Drammensølets venner for lang og tro tjeneste, mens datter Inger-Marie er i Bayer-losjen. Her i Malteser-uniformen med datteren på juleøl-smaking i Gildehallen.
FRA 2010: En sprek 83-åring.
BLE 92 ÅR: Else Marie Lærum.
Powered by Labrador CMS