
Gulskogen får tre millioner til bibliotek - Marienlyst må klare seg uten
Gulskogen skole stakk av med pengepremien under kåringen av «Årets skolebibliotek», og blir med det distriktets flotteste skolebibliotek.
DRAMMEN: Mens Marienlyst skole er nødt til å fjerne skolebiblioteket for å få plass til elevene, får Gulskogen tildelt tre millioner kroner for å oppgradere sitt.
− Dette er den største tildelingen til et bibliotek i Buskerud noensinne, sier Marit Gautneb, en svært fornøyd bibliotekar ved Gulskogen skole. Hun leder biblioteket som ble nominert som én av tre kandidater, og som det eneste skolebiblioteket, til årets bibliotek i 2017.
Framtidstiltak i nærmiljøet
− Jeg var på vei til fjellet, da jeg fikk en telefon om at Sparebankstiftelsen hadde gitt oss tre millioner kroner. Jeg ringte straks til rektor Randi Nysæther for å fortelle den gode nyheten, sier Marit Gautneb, som har fått selskap av rektor Nysæther i én av sofaene på skolebiblioteket.
− Nå skal vi i samarbeid med skolens foreldreutvalg (FAU) og Strømsgodset Idrettsforening (SIF) se hva vi ønsker å bruke pengene til, sier Randi Nysæther, som forteller at Biblo Tøyen i Oslo er én stor inspirasjonskilde.
Lokalhistorie i bøkenes verden
− Målet er at vi skal åpne opp skolen og invitere inn nærmiljøet etter skoletid. Bøkene skal ha sin sentrale plass, og det skal bli møteplasser rundt bøkene eller kanskje skal vi si møteplasser i bøkenes verden. Vi skal gjøre det lite skolete og mer personlig, sier Marit Gautneb og tar på seg framtidsbrillene:
På Tøyen hadde biblioteket et nedlagt sirkus i bakgården. På Gulskogen, med sin industri- og jernbanehistorie, kan det settes ei jernbanevogn enten inne i eller utenfor skolebygget, og da kan elever, ansatte og beboere i nærområdet tas med på en eventyrlig reise med mange spennende stasjoner.
Det fine blir at togprosjektet går på skinner og alltid er i rute. At SIF også skal være med å spille ball, gjør at prosjektet helt sikkert kommer i mål på en god måte.
Arena for tilhørighet
Hovedmålet for tiltaket er å gi barn og unge mulighet til å møtes og skape gode øyeblikk sammen. Samt bidra til gode relasjoner og tilhørighet, tilby aktiviteter som gir de unge kunnskap, mestringsfølelse og økt egenverd.
BibloGulskogen ønsker å åpne sine dører og være en gratis aktivitetsarena i og etter skoletid:
- fritidsarena for barn og unge i bydelen og skape et nærmiljøhus
- skape rom som forteller Gulskogens historie
- familielesing i småskolen
- utdanne unge aktivitetsledere som skal lede aktiviteter: alt fra sjakk, gitar, matlaging, film, media til friluftsliv
- i skoletida skal biblioteket være et kreativt og spennende arbeids- og opplevelsesrom
Juryens begrunnelse
«Det er ikke så lett å se utenfra hva som er et godt skolebibliotek. Det er elevene og de ansatte som virkelig får kjenne hva en fantastisk skolebibliotekar kan utrette. Gulskogen skole viser oss hvordan et skolebibliotek kan være aktiv og integrert i skolens pedagogiske planer. Alle elevene, helt fra første klasse til tiende klasse, har faste møter med skolebibliotekaren. Med iver og varme bokprater hun for alle sammen. Disse møtene er planlagt og lagt opp for å følge skoleåret. Dette gjør at lesing og bokformidling møter elevene hele tiden. Skolebiblioteket har stadig besøk, enten det er ungdomsskoleelevene som skal ha valgfag lesing eller en nysgjerrig åtteåring som bare må lese litt mer. Skoleledelsen har satset på skolebibliotek, og gitt bibliotekar Marit Gautneb rammer til å bygge opp en leseoase. Dette har overføringsverdi til bibliotek over hele landet, og bør inspirere flere enn sitt eget nærmiljø til hvordan et skolebibliotek kan være. Biblioteket er ikke bare et værested, men er blitt et arbeidssted og et lesested. På skolebiblioteket kan elevene og lærerne hente faglig kunnskap, og finne god og aktuell litteratur.»
LES OGSÅ: Marienlyst skole: - Elevene manglerventilasjon og dagslys
