ADGANG FORBUDT: Åsendammen i Åsen.
ADGANG FORBUDT: Åsendammen i Åsen.

Kommunen advarer mot utrygg is

Damsikkerhetsarbeid fører til utrygg is på Åsendammen.

Publisert Sist oppdatert

MJØNDALEN: I påvente av rehabilitering av Åsendammen er det nødvendig å montere bobleanlegg langs demningen. Dette er for å fjerne iskreftene mot dammen. Når anlegget er i drift vil det fjerne og svekke isen langs hele dammen og langt ut i vannet. All ferdsel på isen er derfor forbudt, opplyser Drammen kommune i en pressemelding.

Et bobleanlegg er et anlegg hvor luft blåses gjennom en perforert slange som ligger på bunnen langs demningen. Denne luften virvler opp vann som har høyere temperatur og som da smelter isen.

Alle dammer i Norge er underlagt et strengt regelverk for damsikkerhet. Hvert 15. år må de beregnes på nytt opp mot gjeldende regelverk og ikke det regelverket som gjaldt da de ble bygget. Åsendammen har gjennomgått en revurdering og den har avdekket at dammen har lavere sikkerhet mot istrykk enn regelverket krever.

Kommunen har laget planer for rehabilitering av dammen og i påvente av rehabiliteringen er det nødvendig med kompenserende tiltak. Derfor er det nødvendig å montere bobleanlegg langs demningen for å hindre at isen påfører dammen krefter.

Langs Åsendammen er det en tursti. Før anlegget settes i drift, vil det bli skiltet rundt dammen for å gjøre folk oppmerksom på at isen er utrygg og farlig å ferdes på.

Bruk av bobleanlegg er midlertidig, men er påregne brukt to vintre.

Powered by Labrador CMS