SE VIDEO: Køkaos da Dalen kiosk reåpnet

LANGE KØER: Det var rene folkevandringen til Dalen kiosk søndag ettermiddag.

Legenden har gjenoppstått - og pølsesjarmen er fortsatt inntakt

Etter snart syv års pølse-tørke, en real makeover og med gammel oppskrift i pølsekjelen, gikk drammenserne «mann av huse» til reåpningen av Dalen kiosk søndag.

Publisert Sist oppdatert


Offisiell reåpning av Dalen kiosk! Lange køer 😁

Posted by Drammen Live24 on 28. januar 2018

DRAMMEN: - Dette svarer definitivt til gamle minner. Det er sånn det skal være. Absolutt godkjent, bryter Dalen-kjenner og pølse-elsker Svein Larsen fra Drammen ut. 

Sammen med Høyre-leder Fredrik Haaning og mange titalls andre var han på plass da byens mest berømte pølsekiosk reåpnet søndag ettermiddag klokken 16.00. 

Larsen har bestilt seg en håndfull pølser i «bløyta brød», den klassiske varianten kiosken er så kjent for, og mimrer tilbake til gamle dager mellom munnfullene.

Fenomenet Dalen

Felles for Larsen og de andre forventningsfulle sjelene i pølsekøen, er at Dalen kiosk, først åpnet i 1959, tilsynelatende rører ved noe «ur-drammensk» som lar nostalgien få fritt utløp. 

Kanskje ikke så rart, da tilbudet hos Dalen kiosk er bevart slik det var lenge før kebabsjappene gjorde sitt inntog i elvebyen. Her er det gammel oppskrift og glasscola som gjelder.

- Det går overraskende mye bløyta brød, samt brød og varmløk, konstaterer kioskdriver Petter Gundersen. 

Kulturarv

Og selv om Dalen kiosk har vært viden kjent for sine berømte pølser i mange tiår, var det ikke før kioskdriverne måtte legge inn årene i 2011 at fenomenet virkelig tok form og vokste til nye høyder med folkeopprop og facebookaksjoner.

Savnet har vært stort, og etter køene søndag å dømme, gjensynsgleden desto større. Et jevnt tilsig av pølsekunder sørget for en vedvarende lang og saktegående, men gemyttlig kø.

- Responsen og tilbakemeldingene har vært over all forventning. Folk er kjempefornøyde, og det er utrolig mye folk, sier Gundersen junior til DRM24.

350 pølsebrød

Åpningen var satt til 16.00, men allerede fra Gundersen var på plass ved 14.00-tiden har folk vært innom og fått pølse. Han forteller at han holder åpent til kundestrømmen avtar - eller til de går tomme. 

- Vi har bestilt 350 ferske brød til i dag, så vi får se når vi går tomme, sier Gundersen. 

Og ventetiden i kø til tross, var det ingen sure miner å spore. Det var belønningen i enden for stor til. 

- Ingen tvil om det. Samtidig kan det hende vi forsøker oss med servering i lunchtider på fredager. Vi ligger jo nå tross alt i et industriområde, smiler Gundersen. 

PØLSEGLEDE: Svein Larsen (t.v.) og Fredrik Haaning setter tennene i noe de har savnet i mange år - pølse i bløyta brød fra Dalen kiosk!
VARMLØK: Fortsatt en «hit» - og likhet med andre klassiske ingredienser, fortsatt på menyen. 
Bak luka ekspederer Petter Gundersen og mamma Hilde de ulike bestillingene på løpende bånd. Inntrykket er at dette handler ikke bare om pølse i brød - det er rene kulturarven som forvaltes her i Dalen.
PØLSEKØ: Folk stod gladelig opptil en time i kø for Dalen-pølser, i en kø som bare vokste utover kvelden.
Ifølge Pettersen er ambisjonen å holde åpent fra 16.00 til 23.00 alle dager bortsett fra lørdag. Og søndag er fortsatt dagen med stor D i Dalen. 
KLASSIKER: Denne «kommunist-ladaen» er nesten mer klassisk enn menyen til Dalen - ihvertfall like gammel!
FRISTELSER: Pølse i brød og glasscola servert på Dalen-vis.
Powered by Labrador CMS