IKKE FORNØYD: Tore Remi Christensen (innfelt) mener Netflix-filmen «22 July» har feil fokus.

Utøya-overlevende kritisk til Netflix-filmen «22 July»

Tore Remi Christensen var bare 24 år da han overlevde skuddene på Utøya. Nå har han sett seg lei av offer-rollen og fokuset på følelser.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN/SANDE: 31-åringen reagerer sterkt på at Netflix-filmen «22 July», som hadde premiere denne uka, ikke klarte å sette et nytt fokus på tapetet - selv med skyhøyt budsjett.

- Jeg så den, og tenkte umiddelbart at det var en veldig klein film. Så tenkte jeg at den kanskje formidlet noe bra. Men nå tenker jeg bare at den er veldig overfladisk, og at den ikke tar opp det den burde.

Tore Remi Christensen (31) fra Sande var en av ungdommene som var fanget på Utøya da Anders Behring Breivik bestemte seg for å ta høyreekstremismen til et nytt nivå. Politikken ble lagt på hylla etter hendelsen, men i 2011 var Christensen fylkessekretær i AUF Buskerud. Sammen med fem andre gjemte han seg på et lite toalett i over to timer mens massemorderen løp rundt på øya og drepte vennene hans.

Nå ber han mediene og filmskaperne fokusere på det viktigste spørsmålet, nemlig hvorfor det skjedde.

Se traileren for «22 July»:


- Feil fokus

Spørsmålet Christensen stiller seg selv er om filmen formidler det den skal. Han mener det ikke er bruk for den her til lands, og tror ikke den er verdt å se for folk i andre land heller.

- Den har for stor distanse. Poppe-filmen «Utøya» var sterk, visuell og rå. Begge har laget en film med verdighet, men jeg syns Paul Greengrass (filmskaperen, jour. anm) tar for mange snarveier i historien og gjør for lite jobb med det man kanskje forventer.

Christensen hadde nemlig håpet at Netflix-filmen med det store budsjettet hadde tatt oppgjøret en gang for alle. For med 165 millioner i kassa burde filmen kunne fokusere på noe annet enn følelser og familierelasjoner.

- Den burde ta opp fremmarsjen av voldelig høyreekstremisme og den farlige hverdagsliggjøringen av den. Den burde ta opp det viktigste av alt - grunnen til at det skjedde!

- Sykeliggjør ofrene

Christensen sier at både ofrene og pårørende vet at de har det vanskelig, og at det blir gammelt nytt å fokusere på følelser - altså patosbegrepet - i en syv år gammel sak.

- Det er for mye fokus på de følelsesmessige reaksjonene og å ta på 22. juli med silkehansker, i stedet for å ta det oppgjøret som faktisk teller, oppgjøret mot de verdiene som gjorde det mulig.

Christensen mener filmen sykeliggjør overlevende, berørte og etterlatte.

- Medienes vinkling på følelser gjør meg sliten, og det er ikke bra for hodet mitt. Vi må slutte med det der. Vi må gjøre noe med tankegodset.

Lei av medienes fokus

Og det er ikke første gang Christensen ser seg lei på hvordan de ulike mediene dekker saken. Til God Morgen Norge uttalte han i 2016 at han har sett seg lei på kjendisdekningen av massemorderen.

- Man trenger ikke å se 15 bilder av Anders Behring Breivik som et lite barn i en sak som omhandler en rettsak. Jeg respekterer at pressen må dekke saken, men både pårørende og etterlatte mener man bør være mer varsom med bildebruken.

LES OGSÅ: Filmanmeldelse Utøya: Autentisk og skremmende om Utøya-dramaet

UTØYA: Christensen er lei av at det hele tiden fokuseres på ofrene og følelser, når det heller burde vært fokus på hvordan man kan stoppe slike hendelser fra å skje. (FOTO: MEPAID AS)
Powered by Labrador CMS