Gilani snakker ut om «de verste årene i sitt liv»

Yousuf Gilani: - Jeg vet tilliten min er svekket, og der har jeg en jobb å gjøre

Gilani-navnet har preget mange avisoverskrifter, og lokalpolitikeren fra Drammen beskriver 2016 og 2017 som de verste årene i sitt liv. Han er elsket og hatet, men i dag ser byens varaordfører fremover.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Den 46 år gamle venstrepolitikeren har etter hvert fått et velkjent ansikt ikke bare i Drammen, men også i nasjonale politiske kretser.

Yousuf Gilani er en mann mange kjenner til og har et forhold til, enten det er på godt eller vondt. Han sier selv at han er en mann man enten elsker eller hater, og at det har blitt bevist de siste to årene. 

Vi møter Gilani på Bragernes torg en rolig ettermiddag. Her snakker han om politikken, skandalene, overskriftene og den tunge tiden han og familien gikk gjennom da det stormet som verst. Og cricket. 

Politiker, familiefar og cricket-elsker

Det hele startet på ungdomsskolen da han lekte politiker uten å ane hva han drev med. Deretter meldte han seg inn i AUF, og var trofast til Arbeiderpartiet i 11 år, før han tok to år som uavhengig politiker, og deretter skiftet parti - til Venstre. Ved siden av politikken startet han som avdelingsleder på NAV i Asker, en jobb han fortsatt har - ved siden av varaordfører-jobben i 15 prosent stillingsbrøk. 

Det er liten tvil om at Gilani er en engasjert mann med mange baller i lufta. En av disse er cricket. 

- Jeg hadde aldri noen interesse for cricket i oppveksten, men jeg hadde mange venner som spilte. En dag dro de meg med på kamp, så ballet det på seg. 

Venstrepolitikeren er egentlig en fotballgutt, og heier på Strømsgodset og Manchester United. Han sier cricket er en god nummer to. Og det er det også på verdensbasis. Cricket er nemlig verdens nest største lagsport. 

Og fra å sitte på tribunen mens kameratene spilte, eskalerte det fort. Plutselig var han visepresident i cricketforbundet. Deretter ble han generalsekretær og landslagsmanager. Og plutselig ringte de fra Eurosport.

- De ville ha meg som ekspertkommentator etter å ha hørt meg på NRK. Jeg ringte nemlig NRK en gang og nærmest tvang de til å sende landssending under VM i cricket, og sa jeg kunne være kommentator. Og slik ble det. 

Korrupsjonssaken

Gilanis to barn på 13 og 14 år har ikke alltid hatt det enkelt med en pappa som har stukket seg frem i offentligheten. 

- Det hele startet i midten av januar 2016 da jeg fikk en telefon fra den eldste broren min. Han forklarte at han skulle inn til et avhør vedrørende en boligsak, og det svartnet for meg. Jeg ble sint, lei meg og oppgitt på samme tid.

Gilani forteller at det første han gjorde var å kontakte ordfører og rådmann.

- Jeg ringte ordføreren og mailet rådmannen og ba de utelukke meg fra alt som hadde med saken å gjøre. Jeg ville ikke blande politikken og privatlivet til familien min, og ønsket ikke å få dette imot meg senere. 

Men det gikk ikke helt som det skulle. Saken fikk massiv oppmerksomhet også på riksnivå, og Gilanis familie ble trukket inn som en av de korrupsjonssiktede utbyggerne.

- Jeg hadde ingenting med denne korrupsjonssaken å gjøre, men plutselig var jeg ansiktet til saken både lokalt og nasjonalt på grunn av etternavnet mitt, forteller Gilani.

LES OGSÅ: Knusende dom i korrupsjonssaken: Dømt til seks og 3,5 års fengsel

Pågrepet for identitetstyveri

Det stoppet ikke der for byens mest fremtredende norsk-pakistaner. Et «uheldig» boligsalg og en mystisk epost var alt som skulle til for at korthuset skulle falle sammen.

- I 2016 gikk alt galt. Jeg solgte blant annet et hus hvor jeg hadde opplyst om alt i prospektet. Sannheten var at jeg hadde satt ut jobben til eksterne. Jeg legger meg flat og beklager at jeg ikke var mer nøye med å sørge for at alle formaliteter og godkjenninger var på plass. Jeg forsøkte ikke å føre noen bak lyset, bedyrer Gilani.

Og mens avisforsidene «varaordfører solgte ulovlig bolig», ble han i tillegg anklaget for å ha forfalsket en epost fra den nye huseieren. Det toppet seg da Gilani ble pågrepet av politiet, siktet for identitetstyveri.

- Da jeg ble siktet, ga jeg fra meg alle mine elektroniske enheter med passord og alle tilganger. Politiet fant ingenting, men ga seg ikke. To IP-adresser dukket opp i etterforskningen, en tilhørende NAV og en tilhørende adressen min hjemme. Men den mailen kunne vært skrevet fra et hvilket som helst NAV-kontor.

- Jeg fikk valget. Å akseptere forelegget, men ikke skyldspørsmålet for å legge ballen død, eller å nekte begge deler og leve et liv med en rettsak hengende over meg i flere år med den belastningen det medfører. 

Etter å ha tatt en helhetlig vurdering av alternativene på privaten og med advokat, valgte Gilani å godta forelegget - selv om han fortsatt ikke forstår hvorfor han fikk det.

- Det var vel en prestisjesak. Jeg har ikke sendt den mailen, fremholder Gilani.

LES OGSÅ: Gilani anmelder politifolk

- Verste årene i mitt liv

Gilani mener det verste med å være en offentlig person er hvordan det påvirker barna. Han forteller om mobbing på skolen og dårlig samvittighet. 

- Folk har alltid hatt meninger om meg fordi jeg stikker hodet frem, men det skulle aldri gått utover barna mine. De ble mobbet på skolen fordi faren deres var i avisa, og de fikk stadig spørsmål om hva jeg hadde gjort denne gangen. Det var ubehagelig. Det var de verste årene i mitt liv.

Drammen Venstre så ifølge Gilani sakene kun i sammenheng, og ikke som enkelt-hendelser. Dette førte til at han gang på gang ble bedt om å trekke seg.  

- Det var valgår og de hadde ikke råd til negativ publisitet. De truet med å gå til avisa med at de ikke hadde tillit til meg lenger, og ba meg trekke meg. Samtidig valgte organisatorisk nestleder i Drammen Venstre å trekke seg i protest fordi hun ikke ville være en del av heksejakten mot meg, sier Gilani, og betegner prosessen som en maktkamp.

LES OGSÅ: Gilani tar pause fra politikken

Vurderte å gi opp politikken

Gilani ønsket ikke å trekke seg, og tok derfor en telefon til Trine Skei Grande for å rådføre seg. Han forteller at Venstre-lederen ba Gilani ta seg en ferie for å tenke på saken. 

- Jeg gikk ut i permisjon i mai 2017 for å tenke på om det hele var verdt det. Og helt ærlig, så hadde jeg ingen planer om å komme tilbake til politikken igjen. Jeg var følelsesmessig ustabil på det tidspunktet, og ville ikke være hovedfokuset for Venstre i valgåret. Jeg hadde fått ny energi og et lettere liv, forteller Gilani.

Men så kom saken som ble politikerens vendepunkt. Byggesaken på Marienlyst. Gilani lovte å stoppe utbyggingen av boliger på Marienlyst, og slo et slag for å pusse opp anlegget som allerede stod der. 

- Jeg kom inn i politikken igjen i september, og ble jokeren på bordet. Seks var for utbyggingen, og seks var imot. Jeg stemte imot, og fikk lagt utbyggingen død.

LES OGSÅ: Gilani tilbake som varaordfører

Hemmelig møte med Vigrid

- Jeg har alltid trodd på dialog og kommunikasjon, både på jobb og privaten. Man fikser ikke et problem ved å la det ligge. Jeg tror jeg sjokkerte mange da jeg møtte ledelsen i Vigrid på Pigen, sier politikeren og ler om episoden fra 2003.

Gilani satt seg ned med mennesker man skulle tro var sin rake motsetning, men fant ut at de hadde mer til felles enn begge trodde. Problemet var alt oppstyret da det lekket ut. 

- Vigrid-sympatisører lurte vel på hvorfor han satt seg ned med meg, for det gjorde hvertfall innvandrerne i Drammen. De ble rett og slett forbanna, og spurte meg hvorfor i helvete jeg snakket med disse menneskene. Jeg svarte at hatet blir sterkere om vi ikke snakker sammen.

- Bærer ikke nag

46-åringen sier han skulle ønske at alle forstod at man er ansvarlig for egne handlinger, og at han selv ikke er ansvarlig for hva andre med hans etternavn gjør med sitt liv. 
- Jeg vet tilliten min er svekket, og der har jeg en jobb å gjøre. Jeg må jobbe enda hardere og vise folket hvem jeg er. Jeg skal bruke rollen min fornuftig og være mitt ansvar bevisst.
Og på spørsmål om hva han mener om alt som har blitt sagt og skrevet om han, svarer han fort:
- Jeg bærer ikke nag. Hva folk sier og gjør er situasjonsbestemt, så det er no hard feelings fra min side. Nå er alt mitt fokus på politikken, bedyrer Gilani.
På veien hvor Gilani befinner seg i dag, har Gilani funnet et livsmotto om fordommer og synet på andre mennesker. Det mener han alle bør leve etter. 
- Alle har en historie, men vi er ikke vår historie. 
LES OGSÅ: Gilani gjør comeback i VenstreLES OGSÅ: Gilani tilbake for fullt i drammenspolitikken fra 1. juli

KJENTE OMGIVELSER: Gilani forklarer om opp- og nedturer, her foran rådhuset i Drammen. 
- STORM I ET VANNGLASS: Yousuf Gilani mener sakene han har blitt koblet opp mot ser verre ut enn det egentlig er. 
OPPTATT MANN: Telefonen til Yousef Gilani ligger aldri stille, men noen telefonsamtaler er nok hyggeligere enn andre. 
TILBAKE PÅ RÅDHUSET: Gilani gir seg ikke. Én uenighet er alt som skulle til for at han kom tilbake til politikken.
BÆRER IKKE NAG: Gilani sier han ikke bærer nag til alle som har gått eller sagt imot han. 
Powered by Labrador CMS