INNKVARTERING: Etter fire måneders drift av akuttinnkvartering av i hovedsak kvinner og barn på flukt fra krigen, blir mottaket hos Blåkors i Drammen nå trolig først ut i Norge med et nytt tilbud for ofrene for krigens herjinger.

Skal ta imot sårede fra slagmarken i Ukraina

Akuttmottaket hos Blåkors på Bragernes har fått et nytt oppdrag fra UDI, og står nå klare til å ta imot ukrainere med krigsskader - inkludert soldater - fra og med fredag.

Publisert Sist oppdatert

BRAGERNES: Det er på forespørsel fra UDI at senteret, som tidligere var et rusbehandlingstilbud, nå endrer status fra akuttinnkvartering til «mottak for flyktninger med større helseutfordringer og deres pårørende».

Dette innebærer i praksis både vanlige ukrainere med krigsskader og soldater som har blitt skadd i kamp.

- Dette gjelder også de medisinsk evakuerte fra Ukraina, inkludert militært personell. Dette er pasienter som har behov for behandling på sykehus. Når de blir skrevet ut fra sykehus får de og deres familier et botilbud fra UDI inntil de blir bosatt. Tilbudet er avhengig av tilretteleggingsbehov, opplyser regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI til DRM24.

Hos Blåkors i Drammen er det nå 20 tilrettelagte plasser på to avdelinger med plass til inntil 60 pårørerende. Det vil si 20 familier.

- Hvem som kommer vet vi så langt ikke, men vi er klare til å ta imot, forteller virksomhetsleder Tanja Vatnås (bildet).

- Et viktig samfunnsoppdrag

Hun forteller at det er spesielt at endringen skjer så raskt, men at Blåkors både har ressurser, kompetanse og lokaler til rådighet.

- UDI tok kontakt med meg og ønsket et møte. De var imponert over hva vi i Blå Kors Drammen har fått til, og ønsket å gi oss nye utfordringer. Så nå er det ny kontrakt og nye utfordringer. Vi tenker at dette er et viktig samfunnsoppdrag, forteller Vatnås.

DRM24 har tidligere fortalt historien om hvordan ukrainske flyktninger, i hovedsak kvinner og barn, har blitt inkvartert og tatt imot i Drammen.

Samarbeid med EU

Denne uka har det pågått arbeider for å endre på rommene i tråd med endret behov.

- Det blir mer fokus på helse nå. Vi vet at gode opphold på mottak har betydning for videre livskvalitet og integrering. Derfor må vi sikre at alle blir godt ivaretatt, opplever livskvalitet og verdighet. Vi er superstolte over det vi har levert til nå, og gleder oss til nye utfordringer, sier Vatnås.

I tillegg har Blåkors nå innledet et samarbeid med EU og bulgarske myndigheter for å utveksle erfaringer i forhold til hvordan man opplever flyktningestrømmen fra Ukraina.

I tillegg til plassene i Drammen, har UDI ytterligere 100 tilrettelagte plasser rundt omkring i Norge.

UDI har de siste dagene også inngått flere avtaler av lengre varighet om ordinære mottaksdrift i hele landet, av lengre varighet. De fleste akuttplassene vi opprettet i vår bygges ned i løpet av året, uttaler Kjelstrup.

Powered by Labrador CMS