Skattemeldingen sendt ut: 3,5 millioner har allerede sjekket

Skatteetaten blir fredag 22. mars ferdig med å sende ut alle skattemeldingene for inntektsåret 2023. Til sammen er omtrent 5,1 millioner skattemeldinger sendt ut, og de første har allerede fått skatteoppgjøret sitt.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Tallene i skattemeldingen viser at de som ligger an til å få penger igjen ser ut til å få igjen høyere beløp enn vanlig. De som har fått en foreløpig beregnet restskatt har fått høyere restskatt enn i fjor, men lavere enn for to år siden.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark oppfordrer alle til å bruke tid på skattemeldingen, uavhengig av om du ligger an til å få penger til gode eller restskatt.

– Vi vet at det er svært mange som interesserer seg mest for om det ble minus eller pluss i skattemeldingen. Mange ser nok over tallene ekstra nøye hvis det ble restskatt, men det er viktig å sjekke tallene nøye uansett om du endte i minus eller pluss, sier Schanke Funnemark.

Usikker på et fradrag? Bruk Skatteetatens fradragskalkulator

Det er fortsatt noe som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen, og mange bruker tid på å lete etter fradrag.

– Det er alltid viktig å sjekke skattemeldingen. Det kan være feil eller manglende opplysninger, og du kan ha krav på fradrag som ikke er forhåndsutfylt. Hvis du er usikker på om du har krav på et fradrag eller ikke, sjekk Skatteetatens fradragsveileder, oppfordrer Nina Schanke Funnemark.

Skatteetatens fradragsveileder finner du her, og den hjelper deg med å få oversikt over de vanligste utgiftene du kan kreve fradrag for.

Mange har sjekket tidlig

Skattemeldingene har blitt sendt ut fra torsdag 7. mars, og i løpet av de to ukene som har gått har omtrent 3,5 millioner sjekket skattemeldingen sin. Over 1,4 millioner har allerede levert skattemeldingen.

De foreløpige tallene viser at 2,7 millioner personer ligger an til å få skatt til gode. I gjennomsnitt blir dette 17 200 kroner per person, og til sammen er det 46,1 milliarder. Dette er høyere enn tidligere år.

1,2 millioner ligger an til restskatt på til sammen 40,4 milliarder kroner. I gjennomsnitt utgjør dette 34 500 kroner per person.

I fjor viste de samme tallene at 2,9 millioner i snitt fikk tilbake 15 400 kroner, og 900 000 personer i gjennomsnitt fikk 29 900 kroner i restskatt.

Når kommer skattepengene? 

De fleste får skatteoppgjøret før juli, mens noen må vente til høsten. Du får beskjed når skatteoppgjøret ditt er klart.

Foreløpig er det sendt ut litt over 500 000 skatteoppgjør. Det vil ikke bli sendt ut skatteoppgjør i påskeuken.

Hvis du ikke leverer skattemeldingen før fristen, eller har restskatt, får du skatteoppgjøret ditt tidligst i juni. Ektefeller får skatteoppgjør samtidig, så hvis din ektefelle ikke leverer eller får restskatt, må også du vente til tidligst juni.

Vi kan dessverre ikke svare på akkurat når du får ditt skatteoppgjør, verken på telefon eller i andre kanaler. Du får beskjed på e-post eller sms når ditt skatteoppgjør er klart.

– Det kan være flere grunner til at noen får skatteoppgjøret senere enn andre. Vi kan ikke si noe om hvorfor akkurat du ikke har fått ditt, men det kan være alt fra at du har en komplisert skattemelding til at du er tatt ut til en tilfeldig kontroll, sier Nina Schanke Funnemark.

Får du restskatt, må du ikke å betale før etter sommeren. Du får en faktura i god tid før betalingsfristen. 

Powered by Labrador CMS