TRØBLETE FOR FOTGJENGERNE: I trafikkerte Tordenskioldsgate på Strømsø er fortauene fyllt med snø på begge sider og de myke trafikantene henvist til veibanen. Utifra skiltingen er det imidlertid håp om bedre tider.

Høyst variabel brøyting et døgn etter snøkaoset

Mens noen har grunn til å være fornøyde, river andre seg i håret over manglende brøyting. Beskjeden fra kommunen er at det tar tid å komme i mål.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Som alltid etter store snøfall er det mange meninger om brøytingen i Drammen, og en uhøytidlig sjekk utført av DRM24 i de mest trafikkerte områdene i sentrum viser at spesielt fotgjengerne har visse utfordringer - selv et døgn etter at det sluttet å snø.

ØVRE TORGGATE, BRAGERNES: Ikke lett å spankulere ufortrødent bortover dette fortauet.

For ganske nøyaktig et år siden tok kommunen selvkritikk på brøytingen i Drammen, men denne gangen er de ansvarlige stort sett fornøyd med egen innsats. DRM24 har denne gangen snakket med kommunen, og ikke fylkeskommunen, om status per nå.

- Vi greide stort sett å holde oss til planen utover noen få glipper hvor det tok for lang tid å komme igjennom. Så var det også veldig utfordrende forhold med mye vind i tillegg til snøen. Enkelte steder så det ut til at vi ikke hadde vært der halvannen time etter brøyting, sier Frode Vestgarden, virksomhetsleder for samferdsel, vei og park i Drammen kommune.

Mens uværet stod på som verst meldte kommunen at de hadde alle tilgjengelige mannskaper ute, med over 60 brøytebiler som jobbet på spreng.

-  Slik været er nå, så prioriterer vi at hele veinettet blir kjørt gjennom. Alt vil bli brøytet til slutt, men det tar lengre tid, var beskjeden fra kommunen da.

STRØMSØ TORG: Ikke noe å utsette på fremkommeligheten her.

- Meld fra ved avvik

Biler og busser har stått fast og også skapt forsinkelser for brøytemannskapene på kommunens veistrekninger, men torsdag ettermiddag skal alle veier ha vært brøytet. 

- Er det ikke det må folk melde fra til oss. Med tanke på fortau og andre området har vi fortsatt mye jobb som gjenstår og kommer på til å holde de neste dagene med rydding, finpuss og bortkjøringer, sier Vestgarden.

TOLLBUGATA VED BLICHS GATE: Her er det forbedringspotensiale.

Nå er oppfordringen fra kommunen at folk flytter bilene sine som er gateparkert og følger med på skiltingen for planlagt snørydding.

- Hvordan er prioriteringsrekkefølgen?

- Det er hovedgater først og boliggater sist, sier brøytesjefen.

- Har det vært noe tema å skru på varmekabler som ikke er i bruk i sentrumsgater og torg?

- Nei, og nå som det har vært såpass kaldt har det også begrenset effekt, sier Vesgarden. 

Når det gjelder snøryddingen har kommunen foreløpig kapasitet på sine snødeponier til tross for store mengder snø. Nå er Vestgarden spent på hva værgudene har i gjære de neste dagene.

- Fra helga er det ventet varmegrader og regn som kan skape nye utfordringer, sier han.

Med andre ord kan det fort bli glatt - og rene skøytebanen mange steder med hardpakket snø som forvandles til is.

Slik så det ut i Drammen sentrum torsdag ettermiddag:

TOTALT AVSPERRET: I krysset Tordenskioldsgate/Treschows gate blir fotgjengerne møtt av to gigantiske hauer med snø og to fullstendig nedsnødde fortau på begge sider. Det er forøvrig også en fylkeskommunal gate som møter en kommunal gate med dertil ulikt ansvar.
TORDENSKIOLDSGATE: I en såkalt kollektivtrasé og prioritert veistrekning har fylkeskommunen trolig lite å være stolt over her over et døgn etter at snøen falt.
SCHULTZ GATE: Strykkarakter.
SCHULTZ GATE, MOTSATT SIDE: Strykkarakter.
TOLLBUGATA: Beboerne her er vel så godt som innebrøytet.
BLICHS GATE: Fotgjengere flest kan vel få det til, verre er det med rullatorer, rullestoler og andre som trenger litt plass.
TRESCHOWS GATE: Vinterlig forfall.
FORBILLEDLIG: Gangveien fra Strømsø Torg mot Drammen VGS/Marienlyst.
TORDENSKIOLDSGATE: Brukbart ved Kiwi mot Blichs gate, men trenger en ny runde.
TORDENSKIOLDSGATE: Et område som vanligvis preges av total neglisjering av fortauene, så også denne gangen.
BRAGERNES TORG: Flatt som et stuegulv, men snødekke og ikke brostein så lenge varmekablene er skrudd av.
ØVRE TORGGATE/SANKT OLAVS GATE: Dette kan ikke kommunen være bekjent av.
ENGENE VED RÅDHUSET: Et av få steder hvor varmekablene bidrar til ferdsel på barmark.
Powered by Labrador CMS