SNØKAOS: Øyeblikksbilde fra Tordenskioldsgate på Strømsø fredag ettermiddag. - Det er ikke mulig å holde forventet standard, uttaler kommunen.

Tar selvkritikk på fortausbrøytingen:
- På ingen måte godt nok

De ansvarlige for at folk skal kunne ferdes i byen på vinterstid måtte se at alt av krav og standarder røk under snøfallene forrige uke. Noe av årsaken er at det kom så mye snø at man ikke hadde noe sted å gjøre av den.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: DRM24 hadde fredag flere saker som dokumenterte hvor elendige forhold det var spesielt for gående langs de mest trafikkerte sentrumsveiene og busstrasseene i Drammen.

Mange steder var det ikke brøytet før etter ettermiddagsrushet, og enkelte steder ikke før over ett døgn etter at snøfallet startet. Ansvaret, avhengig av om det er kommunal vei eller fylkesvei, er delt mellom Viken Fylkeskommune og Drammen kommune.

Felles for begge er imidlertid at entrenørene har helt konkrete krav å forholde seg til med tanke forventet standard og når brøyting skal iverksettes, samt hvor ofte.

For gang og sykkelvei langs fylkesveiene, for eksempel Rosenkrantzgata, Konnerudgata, Tordenskioldsgate eller Austadveien, skal brøytingen i praksis iverksettes i det det begynner å snø.

- Brøytingen skal starte ved en centimeter snø, og med en syklus på ikke mer enn tre timer fra brøytingen starter til den skal være tilbake igjen, forteller leder for drift og vedlikehold i Viken Fylkeskommune, Bjørn Nyhus.

For kommunen gjelder tilsvarende to centimeter og fire timer.

BRØYTET INNE: Ingen dans på roser for busspassasjerene i Konnerudgata fredag ettermiddag. Og hvis du lurte: Ja, her er det et fortau.

Slet med gang- og sykkelveier

For mens fylkesveiene for de kjørende kunne fremstå som noenlunde godt brøytet under snøfallet fredag, var det langt verre på gang- og sykkelveiene, noe Nyhus erkjenner.

- Det store bildet er at vi håndterte det tilfredsstillende, men vi ser på enkelte områder at vi har hatt utfordringer til dels som følge av tungt snøfall, spesielt i sentrumsområdene, sier Nyhus.

- Vi har slitt med fortau og sykkelveier. Årsaken er at det er begrenset med steder å legge fra seg brøytesnøen, sier Nyhus.

- Men det er mange busstraseér og fortau langs byens mest trafikkerte veier som var helt uframkommelige nesten et døgn etter snøfallet startet, skal det være sånn?

- Nei, det er på ingen måte godt nok. Det kan kanskje fremstå som ubrøytet, men det blir også påvirket av brøytingen fra veien. En tur med plogen så er fortauet fullt av snø igjen, sier Nyhus.

- Så da skal fotgjengere bli tvunget ut i gatene på dette føret for å i det hele tatt komme seg frem?

- Nei, det skal ikke være sånn. Men det kommer så store mengder snø at vi har måtte laste det på lastebiler for å kjøre vekk, og det er en oppgave som tar tid. For eksempel i Rosenkrantzgata ble snøen liggende til kvelden og da dette er en type arbeid som må foregå på nattestid, og pågikk på med store ressurser gjennom helga, sier Nyhus.


Han understreker at fylkeskommunen har hatt mannskaper ute under hele snøfallet fredag for å brøyte alt av arealer, men at man nå skal ha en gjennomgang med entreprenørene i etterkant.

- Kunne det vært håndtert bedre?

- Det har jeg ikke lyst til å mene noe om. Nå har vi også hendene fulle med vann og strøing, så utfordringene er ikke over enda, sier Nyhus.

AUSTADVEIEN: Ikke bare-bare for små og store å ta seg frem fredag ettermiddag - her er veibanen det eneste alternativet.

- Ikke mulig å holde forventet standard

Også Drammen kommune opplyser til DRM24 at de nå vil se på hva som kunne vært gjort annerledes for å «redusere utfordringene» ved store snøfall.

- Det har i stor grad ikke vært mulig å holde forventet standard. Det skaper både fremkommelighetsproblemer og trafikksikkerhetsutfordringer, sier Frode Vestgarden, virksomhetsleder for samferdsel, vei og park i Drammen kommun til DRM24.

Han påpeker at værforholdene de siste dagene har vært «meget utfordrende».

- Jeg minner om at det har vært sendt ut både orange og gult farevarsel, sier Vestgarden.

På kommunens ansvarsområde tilfaller det meste av byens småveier i tillegg til fortau, gang og sykkelveier. Her er det mange tilbakemeldinger både fra kjørende og gående i uka som gikk på veier og fortau hvor brøytebilen ikke har vært i det hele tatt, opptil et døgn etter snøfallet startet.

Vestgarden innrømmer at det har vært episoder der veier og fortau har litt uteglemt, men påpeker det samme som fylkeskommunene, at plass til å gjøre av all snøen er en stor utfordring som tar tid.

- Det er dessverre ting som kan skje innimellom, men jeg tror det mest skal ha blitt fanget opp i etterkant, og vi har fortsatt fullt fokus på å kjøre vekk og rydde opp etter snøfallet, samt forberede oss på været som er meldt, sier vei-sjefen i kommunen.

- Hva skjer når kravene og kontraktene fravikes i forhold til brøytestandard?

- Vi har grenser for når entreprenørene kan fravike standard, og da blir det en løpende dialog med kommunen for å løse situasjonen best mulig. Disse grensene ble overskredet med god margin forrige uke. Jeg ser det også er enkelte som mener at entreprenørene spekulerer i å kjøre lite for å tjene penger, men det er ikke sånn det fungerer. Da må man tilbake og rette opp igjen etterpå. Alle er innstilt på å gjøre en best mulig jobb for å komme seg igjennom, sier Vestgarden.

SENTRUM: Her fra Tordenskioldsgate mellom Skistadbygget og Strømsø Torg fredag ettermiddag.
KONNERUDGATA: Ikke innbydende for myke trafikanter.
Powered by Labrador CMS