TIDLIG VINTER: Her fra motorveibrua i Drammen i starten av denne uka.

Kaldere oktober enn normalt

23,5 minusgrader og 43 kuldrekorder. Oktober er den måneden i året der temperaturendringer og nedbørmengder har endret seg minst i Norge. Men, årets oktober ble kjøligere enn normalen i så å si hele landet.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Forklaringen er at vi har hatt hyppig besøk av kjølige luftmasser fra nord. Selv om Østlandet og Sørlandet fikk det første snøfallet da, var slutten av måneden i hovedsak preget av tørt og kaldt høytrykksvær over Skandinavia, forklarer Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt i en pressemelding.

I oktober fører vestavinden normalt med seg mild og fuktig luft. Men de siste 30 årene er det registrert svakere vestavinsdfelt. Dette har gitt kjøligere vær med mindre nedbør, forklarer kollega og klimaforsker Inger Hanssen-Bauer.

Klimaforsker Inger Hanssen-Bauer, ved Meteorologisk institutt. Foto: Kamilla Pedersen/MET

– I oktober har altså naturlige variasjoner kompensert for den globale oppvarmingen, og nedbøren er redusert sammenlignet med forrige 30-årsperiode, utdyper hun.

Det ble altså en kjølig oktober i år. Landet i sin helhet havnet på 1,7 grader under normalen. Forrige gang vi hadde en kaldere oktober var i 2009. I Nord-Norge var avvikene større og lå på 3–4 grader under normalen flere steder. I Nordland må vi tilbake til 2002 for å finne en kaldere oktober. I Troms og Finnmark var oktober 2019 enda kaldere. 

På Svalbard er årets oktober nær normalen. 

Fortsatt svært høye temperaturer i flere europeiske land

I andre europeiske land fortsetter trenden med svært høye temperaturer. Hva gjennomsnittet i Europa ender på til slutt, vil ikke være klart før om en uke. Men ulike Meteorologiske institutt fra land som Sveits og Nederland melder om unormalt høye temperaturer i oktober, slik det også var i september og store deler av sommeren.

Kajsa Maria Parding,klimaforsker ved meteorologisk institutt. Foto: Anniken Sanna/MET

– I andre deler av Europa og verden har det vært en varm oktober, i noen perioder og regioner mer likt sommer enn høst. Hvor mye varmere det har vært enn normalt får vi se når data og analyse blir tilgjengelige, sier Kajsa Parding, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

43 kulderekorder

15 stasjoner har satt rekord for minimumstemperatur. Lengst måleserie har Vigra med start i 1959. 28 stasjoner i Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark, alle med 15-25 års drift, har satt rekord for laveste månedstemperatur.

Månedens høyeste temperatur er 18,5 grader, målt på Landvik (Grimstad). Gjennomsnittet av høyeste temperatur i Norge i oktober i normalperioden 1991-2020 er 20,1 grader.

Månedens laveste temperatur er foreløpig -23,5 grader, målt på Grotli (Skjåk) den 30. oktober. Gjennomsnittet av laveste temperatur i Norge i oktober i normalperioden 1991-2020 er -21,0 grader. 

Powered by Labrador CMS