Oppgraderer farevarsel til oransje

Meteorologisk Institutt advarer mot svært kraftig vind, opp mot full storm i kastene, på Østlandet lørdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Det er allerede utsendt gult farevarsel som følge av vind knyttet til en passerende vinterstorm i Sør-Norge. Nå er det oppgradert til oransje, og gjelder fra lørdag ettermiddag til søndag formiddag.


Stormen blir ifølge Meteorologisk Institutt kortvarig, men intens. Det er lørdag kveld som er ventet å ta støyten for drammensområdets del, og med aller kraftigst vind tidlig på kvelden. Det vil blåse også utover natt til søndag, men en del mindre - før vinden tar seg opp igjen i morgentimene - og løyer betydelig utpå formiddagen søndag.

For drammensområdets del er det varslet vindkast på 25 sekundmeter (full storm), hvilket er kraftigere enn under det forrige voldsomme vindværet, restene av «Gyda», da det ble offisielle målinger på vindstyrke i underkant av 24 sekundmeter i Drammen.

Det er forøvrig ventet middelvind på 12 sekundmenter (liten kuling). Så det blir unormalt kraftig vind til Østlandet å være: Ifølge farevarselet kan det bli vindkast helt opp i lokalt 30 sekundmeter (orkan) utsatte steder. Aller kraftigst vind blir det imidlertid i fjellet Østafjells.

- Gjenstander kan bli tatt av vinden eller blåse over. Fare for skade på bygninger og infrastruktur. Strømforsyningen vil bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet. Veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen, heter det i farevarselet.

Mildt og ingen nedbør

Til tross det voldsomme vindværet under det Meteorologisk Institutt definerer som vinterstorm, er det imidlertid ikke ventet nedbør eller kulde. Tvert imot er det ventet lettskyet, «pent» vær og stjerneklart mens vinden herjer.

Samtidig blir det også et betydelig antall varmegrader vinden fører med seg. I drammensområdet er det ventet opp mot 10 varmegrader på dagtid lørdag ettermiddag.

Værmeldingen i Drammen lørdag kveld:

Værmeldingen i Drammen søndag formiddag:

Powered by Labrador CMS