VARM 1. MAI: Allerede på månedens første dag var det sommerdag med 22 grader i Drammen, her fra Byparken.

Tallene er klare: Mai var ekstremt varm

Mai endte 4,0 grader over normalen, som er en tangering av den rekordvarme mai i 2018. Nord og vest i Sør-Norge var varmest med 7 grader over normalen.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Men også på Østlandet har mai vært meget varme, og blant annet tangerte målestasjonen på Konnerud rekorden på månedsmiddeltemperatur på 14,2 grader fra 2018.

Nedbøravviket er 65 prosent av normalen, eller 35 prosent mindre nedbør enn normalt for mai for landet sett under ett. For landet sett under ett, er ikke det spesielt. Det er den 29. tørreste maimåneden.

– Mai i 2018 satte ekstreme rekorder. Bare seks år etter ser vi lignende temperaturer, sier Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

At vi får så varme perioder oftere er helt i tråd med det vi forventer som en konsekvens av klimaendringene, ifølge Meteorologisk Institutt.

– Det blir varmere i verden, og Norge er ikke et unntak. Med varmen kommer også styrtregnet, og det kommer vi til å få mer av i fremtiden, sier Hygen. 

Over 100 år gamle værstasjoner satte rekord

Varmest i landet var høyereliggende værstasjoner i Trøndelag, Møre og Romsdal, Vestland og Innlandet som var 6 til 7 grader over normalen.

I mai satte over 60 værstasjoner rekord for maksimumstemperatur, og over 100 satte rekord for høy månedstemperatur, blant dem flere værstasjoner med over 100 års drift.

– Utsira fyr, med en sammenhengende måleserie tilbake til 1867, satte rekord for varmeste mai, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Gjennomsnittstemperaturen var 13,5 grader. Den gamle rekorden var fra mai 1889 med 11,9 grader.

Mai - lignet mer på juni

Temperaturene i mai har vært så høye i store deler av Norge at de lignet mer på temperaturer vi forventer i juni.

– Flere værstasjoner i Trøndelag, Møre og Romsdal og Vestland hadde avvik på over 3 grader mellom årets mai og den normale gjennomsnittstemperaturen for juni, sier Mamen.

Gjennomsnittstemperaturen på Oppdal i Trøndelag i mai var 13,3 grader, mens normal gjennomsnittstemperatur i juni er 9,9 grader, en forskjell på 3,4 grader.

– Faktisk er 13,3 grader litt varmere enn en normal juli på Oppdal, sier Mamen. 

FAKTA:

  • Oslo: Gjennomsnittstemperaturen i mai i år er 16 grader. Normal gjennomsnittstemperatur i juni er 15,3 grader. 
  • Bergen: Gjennomsnittstemperatur i mai i år: 16 grader. Normal månedstemperatur i juni: 13,6 grader.
  • Trondheim: Gjennomsnittstemperatur i mai i år: 14,8 grader. Gjennomsnittet i juni er 11,8 grader.

Betyr det at vi har brukt opp sommerdagene i år?

– Vi har eksempler på en varm mai, etterfulgt av en varm juni. Vi har også eksempler på en varm mai, etterfulgt av en kald juni. Det er ikke slik at man kan bruke opp sommerdagene, sier Hygen.

Meteorologisk institutt har sett på sannsynligheten for sommerværet i år.

For landet sett under ett er det størst sannsynlighet for at sommeren blir varmere enn normalt.

– Dette er sannsynlighetsvarsling. Vi kan ikke si noe om hvordan sommeren blir, men hvor sannsynlig det er for en varm, normal eller kjølig sommer. Noen ganger skjer det som er lite sannsynlig, sier Hygen. 

Powered by Labrador CMS