Advarer mot innbrudd i høstferien

Åpne grenser og mindre hjemmekontor gjør at innbruddstallene øker kraftig. Slik holder du innbruddstyvene unna i høstferien.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Forsikringsmeldte innbrudd og tyveri hadde en stor nedgang under pandemien. Nå viser derimot tall fra Finans Norge at innbruddstallene øker kraftig, og det betyr at du bør gjøre noen forebyggende tiltak før du reiser på høstferie.

– Skal du reise bort i høstferien, er det viktig å få boligen til å se bebodd ut. Trekk fra gardinene, sett på tidsur på noen lamper og en radio, la skoene stå på trappen og parker en bil utenfor huset om du har mulighet til det, råder skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Åpne grenser og flere folk på jobb

Det er særlig mindre bruk av hjemmekontor og åpne grenser som er årsaker til den store økningen. Tall fra Finans Norge viser at samlet erstatningssum for innbrudd og tyveri fra boliger og hytter var på 218 millioner kroner for første halvår i år. Det er en økning på hele 33 prosent fra samme periode i fjor.

Politiet gikk tidligere i høst ut med en advarsel om at folk skulle være ekstra årvåkne, etter flere innbrudd i Innlandet.

Skadeforebyggeren anbefaler også at vi sørger for å låse inn verktøy og hageredskap som kan brukes som innbruddsverktøy. En innbruddsalarm knyttet til alarmsentral gir dessuten god beskyttelse.

– Tyvene går gjerne forbi boliger som har alarm, råder Hofstad-Nielsen.

Slik holder du innbruddstyvene unna:

  • Lås dører også når du er hjemme
  • Sørg for å ha lås og sikring som holder mål. Oppgrader låsene i alle ytterdører til FG-godkjente låser
  • Få boligen til å se bebodd ut når du er borte
  • Lukk og lås garasjeporten
  • Lås fast eller sett inn sportsutstyr, grill og hagemøbler
  • Lås inn verktøy og hageredskap som kan brukes som innbruddsverktøy. Det samme gjelder for stigen
  • Tyvene går gjerne forbi boliger med innbruddsalarm. God merking om at boligen har alarm er viktig
Powered by Labrador CMS