Apekopper: - Følger situasjonen nøye

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) rapporterer om tilfelle av apekoppar (monkeypox) i fleire land i Europa. Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Dette er første gang det er rapportert om smittekjeder i Europa der de smitta ikke har vært på reise til område i Afrika der denne sykdomme finnes, eller har hatt kontakt med andre smitta personer. Mange av tilfellene er unge menn, blant menn som har sex med menn (MSM).

– Det er uvanlig at det blir rapportert så mange tilfeller, og at de smitta ikke har vært på reise til Vest-Afrika. Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye, sier fungerende avdelingsdirektør Siri Feruglio ved FHI.

Det har tidligere kun vært noen få tilfeller av apekoppar i Europa, alle i Storbritannia (i 2018, 2019 og 2021). Alle disse tilfellene hadde vært på reise til Nigeria eller vært tilknyttet en annen smittet person.

Om sykdommen

Apekopper gir feber og vannkoppelignende utslett. De fleste blir friske uten behandling. Det er kun i sjeldne tilfeller en ser alvorlig sjukdom. Apekoppar fører svært sjelden til dødsfall.

Sykdommen smitter fra dyr (primært gnagare) til mennesker, men kan også smitte mellom menneske via kontakt med utslett og/eller dropar. Viruset smitter primært ved tett kontakt. Apekopper er vanligst i en del land i Vest- og Sentral-Afrika.

Powered by Labrador CMS