Eirill Eckbo i Grønn Vekst fikk æren av å starte på kaka sammen med gründer Peter Totland under onsdagens åpning på Solbergmoen.

Åpnet ombrukssentral på Solbergmoen

Hvert år kastets tonnevis med byggematerialer og fullt brukbare deler som byggenæringen trenger. Ofte blir det kjøpt inn langt mer enn de trenger til et prosjekt – bare for å være på den sikre siden. Det viste reoler med skruer og andre festemidler under torsdagens åpning av Sirken på Solbergmoen.

Publisert Sist oppdatert

SOLBERGELVA: Dette er varer som ellers hadde havnet på dynga – helt nye og ofte i ubrutte forpakninger. Nå får de i stedet et nytt liv i ombruk- og bærekraftens navn, melder Eikernytt.no.

Det er mulig takket være et samarbeid mellom Næringsforeningen for Drammensregionen, Grønn Vekst Drammen og ikke minst gründeren av Sirken, Peter Totland. Sammen med en kamerat startet han i 2011 Sirken og har til nå bygget opp 17 slike ombruksstasjoner i Norge, og flere skal det bli.

Peter Totland foran bygget de leier av Castor på Solbergmoen.

Hele hensikten med en slik ombruksstasjon er å gi aktører innen byggenæringen et sted å forsøke å kvitte seg med overskuddsmateriale. Er det kjøpt inn for mye veggplater, eller materialer til gulv for den saks skyld, kan firmaene sette igjen varene sine i den store hallen Sirken leier av Castor på Solbergmoen.

Varene blir sortert og merket og lagt ut for salg gjennom en egen nettportal på kommisjon. Trenger en potensiell kunde å se på varene før bestilling, er det bemannet tirsdag og torsdag med folk fra Eiker Vekst. To ansatte herfra får dermed viktig opptrening i tillegg til å yte service overfor lokalt næringsliv.

Den som vil kjøpe overskuddsvarer gjør det gjennom nettportalen eller nettbutikken om du vil. Deretter får du en adgangskode og kan låse deg inn i lageret når som helst på døgnet. Adgangskode og kameraovervåking gjør at Peter Totland ikke frykter for tyveri fra stedet. Erfaringene fra de andre stedet i Norge viser at dette går uten svinn.

Det er her i bygget til Castor som Sirken er etablert – foreløpig for ett år som et prøveprosjekt.

Gjenbruk og ombruk

Foreløpig er det beskjedne mengder som er lagt ut for salg og blitt omsatt gjennom Sirken-systemet. I fjor var det mellom 10 og 12 mill. kroner i omsetning. Med satsingen i Drammen er det forventninger til at dette vil ta seg opp betraktelig ettersom Drammensregionen har stor aktivitet på bygge- og rehabiliteringsfronten.

Foreløpig er dette et prøveprosjekt i Drammen på ett år. For bedriftene som vil kvitte seg med overskuddsvarer, får de oppgjør for varene når de er solgt ut. Prisene skal ifølge Totland ligge under halv pris av det de ellers ville blitt solgt for – noen ganger langt under det.

Stor interesse og entusiasme

Det var en rekke bedrifter representert på onsdagens åpning med taler og bløtkakespising. En av dem som har stått i bresjen for dette prosjektet er Eirill Eckbi i Grønn Vekst Drammen. Sammen med Peter Totland og en håndfull andre har de fått på plass dette tilbudet på rekordtid selv om planleggingen har pågått en god stund. Selve etableringen tok bare noen uker.

Flere av de fremmøtte kunne fortelle om samarbeidet med Sirken andre steder landet og hvor fornøyd de var med dette tilbudet. Og ettersom det foregår en stor byggeaktivitet i Drammensregionen er det håp om at langt flere bedrifter melder sin interesse – båre som leverandør til lageret og som kjøper av varer som er blitt til overs. Men det ble understreket at dette ikke kun er for næringsdrivende – vi som privatpersoner er hjertelig velkomne til å handle her.

Powered by Labrador CMS