Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning.
NORGE: Funnene fra den nye forbruksundersøkelsen 5 a day Europe viser at barn i lavinntektsfamilier spiser merkbart mindre frukt, bær og grønnsaker enn barn fra familier med høyere inntekt – og samme mønster følger foreldrenes utdanningsnivå.
– Barns kosthold legger grunnlaget for helsa de tar med seg videre i livet, så slike forskjeller er absolutt ikke det man ønsker å se, det hele blir bare en vond spiral, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Enda lengre unna anbefalingene
Barn i lavinntektsfamilier spiser i snitt 3 porsjoner frukt og grønt daglig, mot 3,4 blant barn i familier med høyere inntekt. Barn av foreldre med høy utdanning får i seg 3,6 porsjoner daglig, mens barn av foreldre med lavere utdanning ligger på 3,1.
– Myndighetene anbefaler at vi spiser minst 5, helst 8, porsjoner frukt og grønt om dagen for å opprettholde god helse. De aller fleste bør derfor spise mer – og de som spiser minst har størst helsegevinst av å øke inntaket, understreker Sagen.
Viktig for både energi, utvikling og gode vaner
Frukt og grønt gir viktige næringsstoffer som barn trenger for å utvikle seg, og gir god, langvarig energi som trengs i barns aktive hverdag.
– For ikke å snakke om at gode vaner etableres i barneårene. Det er viktig å danne et godt grunnlag for god helse gjennom livet, påpeker ernæringsrådgiveren.
Å spise i tråd med anbefalingene reduserer risiko for hjerte- og karsykdom og flere kreftformer senere i livet.
Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak
Generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Bo Gleditsch, trekker frem pris og tilgjengelighet som viktige faktorer for økt forbruk.
– Forskjeller i barns kosthold er et varsko. Vi vet at pris og tilgjengelighet betyr mye for hva folk faktisk spiser. Vi trenger tiltak som gjør sunn mat billigere. Et annet viktig tiltak som vil virke utjevnende, er å tilby gratis frukt og grønt i skolen, sier Gleditsch.