Papirmaskinen på Hellefoss har stått stille i nesten onsdag etter brann i et lager. Vanligvis produserer denne 600 meter papir i minuttet, tilsvarende tusen tonn i uka.
Papirmaskinen på Hellefoss har stått stille i nesten onsdag etter brann i et lager. Vanligvis produserer denne 600 meter papir i minuttet, tilsvarende tusen tonn i uka.

To branner på kort tid i papirfabrikk:
- Sekunder fra katastrofe

Natt til lørdag brant det på Hellefoss Paper i Hokksund. Bedriftens brannvern reddet sammen med lokalt brannvesen fabrikken fra totalskade. Torsdag brant det igjen.

Publisert Sist oppdatert

HOKKSUND: Papirmaskinen på Hellefoss Paper har vært gjennom omfattende vedlikehold den siste tiden og det er blant annet byttet flere lager. Fabrikken har brukt et profesjonelt firma til denne jobben, men ett eller annet sted har det gått virkelig galt, skal vi tro fabrikkeier Roar Paulsrud.

Han var ikke informert om dagens brann da Eikernytt.no ringte for å få en kommentar torsdag ettermiddag. Men etter å ha sjekket forholdene kunne han denne gangen puste lettet ut. Det var nemlig bare mindre skader og fabrikken starter trolig opp igjen i løpet av ettermiddagen.

Samme årsak

Også denne gang var det varmegang i et av de nye lagrene som var årsaken til brannen. Disse er fylt med olje slik at det potensielt kan utvikle seg til en større brann i løpet av kort tid. Brannen i dag var i forbindelse med tørkeprosessen.

Bedriften har eget brannvern som tar førsteinnsatsen og så kom brannvesenet raskt på plass for etterslukking. Også politiet rykket ut til stedet og vil etterforske hendelsen videre.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Fabrikksjef Geir Harbu var ikke på fabrikken da det begynte å brenne igjen i dag. Nå håper han at de slipper flere stopp i produksjonen. Ordrebøkene er nemlig fulle og de må kjøre døgnet rundt for å dekke etterspørselen.</span>
Fabrikksjef Geir Harbu var ikke på fabrikken da det begynte å brenne igjen i dag. Nå håper han at de slipper flere stopp i produksjonen. Ordrebøkene er nemlig fulle og de må kjøre døgnet rundt for å dekke etterspørselen.

- Var sekunder fra katastrofe

Verre var det med lørdagens brann selv om politiet også da meldte om et mindre branntilløp uten store skader.

– Dette kunne utviklet seg til en katastrofebrann hvor vi hadde mistet hele maskinen, sier eier Roar Paulsrud til Eikernytt.

Han berømmer mannskapene som jobbet nattskiftet for innsatsen samt det lokale brannvesenet. For her var det altså snakk om maksimalt ett minutt før hele maskinen hadde tatt fyr.

Roar Paulsrud forklarer at det var varmgang også da i ett av de nye lagrene. Oljen tok fyr og brannen spredte seg til andre deler av papirmaskinen.

– Hvert sekund teller i en slik situasjon og hadde det ikke vært for innsatsen til gutta på jobb denne natta, hadde Hellefoss vært historie nå, sier Paulsrud.

Ingen skal ha blitt skadet i dagens eller lørdagens brann på fabrikken. Det skal være synlige skader i fabrikken etter denne brannen.

Powered by Labrador CMS