LITE BEHAGELIG: Illustrasjonsbildet av den kontroversielle testmetoden for coronavirus er hentet fra det CDC/Det amerikanske helsedepartementet.

Derfor bruker Drammen fortsatt «tortur-testen» - mot FHI's anbefaling

I begynnelsen av juli anbefalte FHI en enklere og langt mindre ubehagelig testmetode for alle uten corona-symptomer. Drammen kommune har imidlertid ingen planer om å avskaffe skrekk-metoden mange kvier seg for.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Først så langt ned i halsen at man får brekninger. Deretter en god grafse-runde så langt opp i nesa at man kan få assosiasjoner til lobotomering.

Det er ikke uten grunn at Folkehelseinstituttet tidligere i sommer rykket ut med følgende anbefaling: Coronatest av personer som ikke har symptomer kan tas fra neseboret i stedet for fra bakre del av nesen (nesesvelget).

- Metoden er enklere og mindre ubehagelig og gir nesten like sikre svar, opplyser FHI.

– En stor fordel er at prøvetaking fra neseboret er mindre ubehagelig for personen som testes enn prøvetaking fra bakre nese, og vil oppleves langt mindre problematisk. For mange, som for eksempel barn, utgjør dette en stor forskjell, sier overlege Trude Arnesen ved Folkehelseinstituttet.

Men Drammen kommune tester fortsatt konsekvent alle voksne etter den gamle metoden: En tynn pinne som føres helt bak i nesesvelget - i tillegg til langt ned i halsen.

LES OGSÅ:
Anbefaler ny og enklere metode for coronatesting

– Praktisk utfordrende

SMITTEVERNOVERLEGE: Einar Sagberg i Drammen kommune.

DRM24 har stilt spørsmål til kommuneoverlegen om hvorfor man fortsetter med «torturmetoden» som trolig får flere til å vegre seg for testing, i en periode smitten stiger og testing skal erstatte karantene i flere scenarioer.

- Det er fortsatt slik at den dype neseprøven er mer følsom og bør benyttes der det er viktig med så sikkert resultat som mulig. Det kan være utfordrende i en praktisk hverdag å skille mellom hvem som skal ha hvilken prøvemetode, og fremre neseprøve krever også fortrinnsvis at man benytter en annen prøvetakningspensel som er tykkere, uttaler smittevernoverlege Einar Sagberg (bildet).

Det er imidlertid slik at man ved timebestilling for testing, må oppgi årsaken til testing - om det for eksempel er karantene, eller om symptomer er årsak. Dette er også et spørsmål man får ved ankomst på teststasjonen.

Ifølge Folkehelseinstituttet er også den nye metoden med prøvetaking i fremre nesebord, «tilstrekkelig sikker».

- Prøvetaking fra fremre nese vil være tilstrekkelig til å fange opp de aller fleste smittede personer, uttaler Arnesen fra FHI.

Kun dersom testsvaret får betydning for videre medisinsk behandling og oppfølging, anbefaler FHI fortsatt å ta prøve fra bakre nese (nesesvelget) og svelg fordi dette gir «litt bedre sensitivitet».

Smittevernoverlegen har allikevel ingen lovnader om at man vil skifte metodikk i Drammen.

- Men vi vurderer dette løpende, er kommentaren fra Sagberg.

Powered by Labrador CMS