Drammen kan være «fullvaksinert» i midten av september

De siste dagene har ulike forhold gjort at vaksinasjonsprogrammet har skutt fart på nytt. Kommuneoverlegen tror alle innbyggere i Drammen vil ha fått tilbud om 2. vaksinedose tidligere enn forventet.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Etter nyheten onsdag om at den generelle vaksine-progresjonen i Norge hadde gått hurtigere enn forventet, ble oppstarten for andregangsvaksineringen fremskyndet med to uker.

- Om vi anslår intervall på 10 uker også for dem som fikk vaksine i uke 28, blir vi ferdig med mesteparten av vaksineringen i uke 38. Det vil nok stadig være vaksinering etter dette også, men i en mindre skala, sier kommuneoverlege John David Johannessen til DRM24.

Fredag kom imidlertid nyheten fra statsminister Erna Solberg om at ytterligere økte leveranser av både Pfizer- og Moderna-vaksinen fra EU, trolig innebærer nok en fremskynding av andregangsvaksineringen.

– Nå får vi mer Moderna og mer Pfizer og FHI har sett på vaksinekalenderen at vi kan bli ferdige med dose to tre uker tidligere enn det som var planlagt i forrige runde, uttaler Solberg til VG som først omtalte saken.

For Drammen sin del innebærer det at vaksinasjonen kan bli «ferdig» (at alle har fått tilbud om dose 2) i uke 37, det vil si midten av september (13.-17. september).

- Gjør leveringene at vi kan vaksinere flere på et tidligere tidspunkt, blir vi ferdig på et tidligere tidspunkt, og tilsvarende dersom leveringene blir lavere, bekrefter kommuneoverlegen til DRM24.

LES OGSÅ: 2. vaksinedose: Fremskyndet, utsatt - og fremskyndet igjen

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">KOMMUNEOVERLEGE:</span> John David Johannessen</span>
KOMMUNEOVERLEGE: John David Johannessen

Drammen først i køen

Til sammen er det nå snakk om over 500.000 ekstra vaksinedoser som ankommer Norge de neste ukene. Neste uke starter vaksineringen opp igjen i Drammen etter en pause, og da er det primært tiltenkt vaksinering av de som ikke har fått første dose.

- Det er flere hundre som allerede har satt seg opp til time, sier Johannessen.

De neste ukene, fra uke 32, er det primært andregangsvaksinering som står på agendaen. Hvordan kapasiteten blir til de som enda ikke har fått første dose fra uke 32, er foreløpig uklart.

- Når dose 2 setter i gang forventer vi at det fortsatt vil være kapasitet til dem som ikke har fått vaksine enda, men hvor stor kapasitet er det for tidlig å si noe om. Det er viktig å komme i gang med vaksinering, og vi vil tilstrebe å gi et tilbud så raskt som mulig til dem som ønsker 1. dose også i tiden fremover, sier Johannessen.

Fordi Drammen ble skjevfordelt vaksinedoser til førstegangsvaksinering, påvirker dette også kommunens vaksinekalender for dose 2, selv om skjevfordelingen nå i utgangspunkter har opphørt.

- Vaksineleveringene beregnes ut fra hvor mange som har fått 1. dose og hvor lenge siden det er. Så kommunene som fikk flest vaksiner tidlig (inkludert Drammen) for dose 1, får også tilsvarende raskere vaksinene som skal brukes til dose 2, forteller Johannessen.

Nøyaktig antall vaksiner som kommunene får tildelt de neste ukene, er i skrivende stund ikke klart.

LES OGSÅ: FHI: Uproblematisk å kombinere vaksiner

Powered by Labrador CMS