Mange avbestilte andre dose:
Må kaste 1.000 vaksinedoser

Onsdag går omlag 1.000 vaksinedoser Drammen kommune har på lager, ut på dato. Årsaken er i all hovedsak at mange ikke vil ha Moderna som dose nummer to. I tillegg kommer 3.000 over 18 år som ikke vil ha vaksine i det hele tatt.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Det opplyser kommuneoverlege John David Johannessen til DRM24.

Han understreker at de ikke vet det eksakte antallet som må destrueres før etter onsdag.

- Men det ligger an til at cirka 1.000 doser av type Spikevax Moderna må kastes, uttaler Johannessen.

Han legger til at han synes det er leit at vaksinene ikke kommer til nytte.

- Verden har stor mangel på vaksiner, og doser som ikke brukes er problematisk for oss alle. De kunne vært brukt til å redde liv, sier Johannessen (bildet).

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">KOMMUNEOVERLEGE:</span> John David Johannessen i Drammen.</span>
KOMMUNEOVERLEGE: John David Johannessen i Drammen.

Vil ikke ha Moderna: Mange har avbestilt dose 2

Kommunen har gjentatte ganger oppfordret folk til å benytte muligheten og la seg vaksinere de siste ukene, med blant annet dropin-løsninger.

Til tross for det var det forrige uke et av de laveste vaksinasjonstallene i Drammen kommune siden vaksineringen startet, med kun 1.306 doser.

- Det har dessverre vist seg at mange har avbestilt dose 2, og det er en konsekvens av dette at vaksiner går ut på dato, forklarer Johannessen.

Kommunen har hele tiden justert bestillingen av vaksiner etter hvor mange som har bestilt vaksinetime, og har avbestit vaksiner man var sikre på at ikke kom til å bli gitt.

- Kunne man gjort mer for å få brukt opp disse tidligere, for eksempel med utvidet dropin-vaksinering?

- Mer drop-in hadde nok ikke hjulpet, det fremstår å være manglende vilje til vaksinering med Spikevax Moderna som dose 2 som er hovedutfordringen, sier Johannessen.

Paradoksalt nok har forskning vist at Moderna-vaksinen har bedre beskyttelse mot delta-varianten av corona-viruset enn Pfizer/Biontech, og at det er helt uproblematisk å kombinere de to vaksinene, som bygger på samme teknologi.

LES OGSÅ: Sliter med å få folk til å ta 2. dose: - Opplever at folk snur i døra

3.000 har takket nei

Av personer over 18 år som har fått tilbud om vaksine i Drammen kommune, er det ifølge kommunen nå 2989 som har takket aktivt nei til corona-vaksine - uavhengig av type.

I tillegg kommer de som ikke har gitt svar, men fortsatt ikke vaksinert seg .

Prosentandel vaksinerte i ulike aldersgrupper i kommunen, ser nå slik ut:

Powered by Labrador CMS