Det bør være ingen tvil om hvor min sympati ligger

- At jeg løper Putins ærend er totalt latterlig, svarer Ståle Sørensen på anklagene mot han.

MENINGER: Jeg har vært helt åpen om hva jeg tenker om krigen i Ukraina og Russernes krig som soleklart bryter mot folkeretten, blant annet i et leserinnlegg i DT som Skaar henviser til.

Ukrainerne har en åpenbar og udiskutabel rett til å forsvare sitt territorium og det bør være ingen tvil om hvor min sympati ligger. På Ukrainernes side.

Vi ser en tendens i media og sosiale medier, her godt eksemplifisert av Skaar selv, på at folk som ønsker å nyansere og forstå eller som peker på at krigshandlingene bør opphøre går "Putins ærend" eller driver "Russisk propaganda". Det er totalt latterlig.

Det inngår dessverre i en svært negativ samfunnsutvikling som vi også så under pandemien hvor debatter blir mer og mer svart hvitt og frontene hardere og hardere.

Det vi trenger er mer dialog, mer nyanser, mer forståelse og at et grunnleggende kjærlighetsbudskap om fred og forsoning kommer sterkere frem.

Ingen kan vinne en krig mot verdens største atommakt. Å vinne en slik krig betyr å sette store deler av verden i brann. Det er virkelig ikke verdt det.

Det vi trenger er mer dialog, mer nyanser, mer forståelse

Denne krigen, som alle andre kriger vil før eller siden ende ved forhandlingsbordet, spørsmålet er når og hvor mange som vil dø på begge sider før vi kommer dit.

Jeg savner et fredsspor og jeg oppfatter Elon Musk sitt kontroversielle utspill som et forsøk på dette. Det er synd slike innspill har så stor kontrovers, mens det å sende stadig flere unge menn i døden ikke lenger er kontroversielt.

Hverken jeg eller Skaar har løsningen på krigen i Ukraina, men det vi kan styre er debatten om den. En slik debatt bør ikke bygge på å båssette mennesker slik Skaar forsøker, men på å lytte til hverandres synspunkter, inkludert Elon Musk sine.

Når det gjelder bombingen
av gassrørledningen ser jeg ingen grunn til å forhåndsprosedere dette. Vi er i en krig og det første som forsvinner i en krig er sannheten. Det har derfor all grunn til å være skeptisk til det som kommer fra begge sider.

Av
Ståle Sørensen (Ap)
Varaordfører, Drammen

Powered by Labrador CMS