SKOGENS SKREKK: - I Norge bør det vurderes å gi TBE-vaksine til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark, mener Apotekforeningen.
SKOGENS SKREKK: - I Norge bør det vurderes å gi TBE-vaksine til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark, mener Apotekforeningen.

Dobling i salget av flåttvaksine:
- Kan gi svært alvorlig sykdom

FHI melder om en økning i forekomsten av den fryktede skogflottencafelitt (TBE) de siste årene, fra 23 tilfeller i 2018 til 64 tilfeller i fjor. Cirka 30% utvikler hjernebetennelse.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Ved utgangen av juni i år er det solgt dobbelt så mange vaksiner mot skogflåttencafelitt fra apotek som i samme perioden i fjor. Så langt er det solgt 38 500 vaksiner i år, melder Apotekforeningen.

FHI melder at det har vært en økning i forekomsten av skogflottencafelitt (TBE) de siste årene, fra 23 tilfeller i 2018 til 64 tilfeller i fjor. TBE kan gi svært alvorlig sykdom, og ca 30 prosent utvikler hjernebetennelse. Skogflåttencefalitt er en virussykdom som overføres med flått, men sykdommen må ikke forveksles med Lyme borreliose som er en annen sykdom som overføres med flåttbitt.

I Norge bør det vurderes å gi TBE-vaksine til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark, og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått i områder langs kysten samt i områder der det er rapportert humane tilfeller av skogflåttencefalitt (Agder, Telemark og Vestfold, tidligere Buskerud fylke), skriver FHI.

Høy forekomst i Buskerud

– Det er åpenbart mange som har fått med seg anbefalingene om å ta vaksinen hvis man ferdes mye i naturen i de berørte områdene. Det er positivt at så mange tar advarslene på alvor, og gjør noe for å beskytte seg, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

Salget av TBE-vaksiner er størst i Vestfold og Telemark, som står for 30 prosent av alle vaksiner i år. Viken (som inkluderer tidligere Buskerud), Oslo og Agder er de andre fylkene som har høyt salg. Til sammen selges 87 prosent av vaksinene fra apotek i disse fire fylkene.

– I Oslo og Viken bor det også mange som har hytter i de mest berørte områdene, som trolig forklarer den høye vaksinasjonsgraden i disse fylkene, forklarer Andresen.

Trenger flere doser

Fordi vaksinen skal settes i tre eller fire omganger over en periode på 12-15 måneder, er det vanskelig å si nøyaktig hvor mange personer som har vaksinert seg i år. Trolig dreier det seg om ca. 30 000. Man må ha fått minst to doser for at vaksinen skal være virksom denne sesongen.

Vaksinering i apotek Hanne Andresen tror noe av økningen kan skyldes at flere apotek har begynt å tilby TBE-vaksinering.

– I apoteket kan man stikke innom når det passer eller få satt vaksinen når man likevel har et ærend i apoteket. Apotekene har gode systemer som kan hjelpe innbyggerne å huske å fullføre hele vaksinasjonsprogrammet med 3 doser (4 doser for de over 60 år).

Andresen tror enda flere som kan ha nytte av vaksinen, ville tatt den i apotek hvis apotekfarmasøyten også kunne rekvirere vaksinen.

– I dag er det nok mange som får resept fra fastlegen eller en nettlege, og så velger å ta vaksinen i apotek. Det ville være trygt, forsvarlig og enda enklere om man slapp legeresepten og kunne få rekvirert vaksinen i apotek etter en vurdering fra apotekfarmasøyten, mener Andresen.

Powered by Labrador CMS