Elbilforeningen til angrep på hybridbil-kjøperne

─ Forurensende biler burde ikke vært på topp-ti-lista, uttaler foreningen om Toyota RAV 4 som var den femte mest solgte bilen i Norge i september.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: ─ Ti-på-topplista for nybilsalget i september har én feil og den heter Toyota Rav4, mener Christina Bu i Elbilforeningen.

Hun maner regjeringen til å øke bilavgiftene på forurensende biler når de legger fram statsbudsjettet torsdag.

─ Disse bilene bør prises ut av nybilsalget, og erstattes med elbiler. For dersom nye ladbare hybrider først blir kjøpt, så betyr det forurensing på veien i to tiår framover, uttaler Bu i en presesmelding.

Her er de ti mest solgte bilene i September 2022:

1. Tesla Model Y
2. Volkswagen ID.4
3. Skoda Enyaq
4. Tesla Model 3
5. Toyota RAV4
6. Volvo C40
7. Polestar Polestar 2
8. BMW iX
9. Audi Q4 e-tron
10. Hyundai Kona electric

Vil likestille hybridene med fossilbiler

Når forslag til statsbudsjett for 2023 legges fram torsdag, bør hybrider likestilles med resten av de forurensende bilene, mener Elbilforeningen.

Statsbudsjett for 2022 reduserte vektfradraget som ladbare hybrider har i engangsavgiften til 15 prosent. Når forslag til statsbudsjett for 2023 legges fram torsdag, bør den resterende rabatten fases ut, ifølge Bu.

─ Den viktigste utfordreren til elbiler i dag er hybridbilene. Stortinget har et mål om utslippsfritt nybilsalg i 2025, og nå er elbilene så gode at målet kan nås tidligere for personbilene. Men da må de ladbare hybridene prises ut, mener Christina Bu.

Powered by Labrador CMS