«TAPT BARNDOM»: Zelda Samson spiller 12 år gamle Delva, i en sterk rolle som ga henne Cannes-prisen Rising Star. Delva har levd i et forhold til sin far, og da han blir arrestert, forstår hun ikke hva som har hendt henne.
«TAPT BARNDOM»: Zelda Samson spiller 12 år gamle Delva, i en sterk rolle som ga henne Cannes-prisen Rising Star. Delva har levd i et forhold til sin far, og da han blir arrestert, forstår hun ikke hva som har hendt henne.

Fire ganger Cannes-vinner om incest

Publisert Sist oppdatert

FILM: Filmen er fransk, og starter med at faren til tolv år gamle Dalva blir arrestert. Dalva blir sendt til et tøft ungdomshjem, rasende. Hun hevder at forholdet hun har hatt til sin far er vakkert, det er kjærlighet, det er helt normalt. Gjennom filmen er det de voksnes ansvar å prøve å få Dalva til å forstå hva som har skjedd med henne, og til å prøve å gjenskape en barndom for henne som hun aldri har opplevd. Filmen har fått 100% score av anmeldere på Rotten Tomatoes. En skriver: «Det er en film som en kvir seg for å se, og så klarer en ikke å se bort. Filmen klarer det mesterstykket det er å vise et dypt tragisk tema, uten noensinne å bli noe annet enn verdig».

Filmskaper Emmanuelle Nicot gjorde research på temaet i flere år før hun laget filmen. Resultatet er blitt en film som tar utgangspunkt i offeret, men på en måte kritikere sier de aldri har sett før. Nicot fikk tre priser under Cannes-festivalen, blant annet Kritikernes Grand Prize. Nicot har brukt amatører i de fleste rollene – også Zelda Samson i rollen som Delva, som hun fikk prisen Rising Star for i Cannes. Filmen har fått ytterligere prisdryss på kryss og tvers av kloden. 

Livet er den tiden det tar å dø: Portrett av Lars Saabye Christensen

Christensen har skrevet femti bøker siden debuten på syttitallet. Blant de beste og mest kjente og kjøpte og premierte nevnes Halvbroren og Beatles. Halvbroren fikk Nordisk Råds kulturpris. Beatles ble kåret av Dagbladets lesere som den beste boken de siste 25 år, og av Aftenpostens lesere som den beste siden krigen.

Nå har filmskaper Bjørn Owe Holmberg laget en dokumentar om forfatteren, som viser et nært portrett av kunstneren. Den er filmet i tiden etter at Christensen har hatt kreft, en tid hvor han trodde at livet var over. Han har samtaler med Holmberg om temaer og tanker som selv de nærmeste aldri har hørt ham si før.

Powered by Labrador CMS