«To infinity and beyond» eller «Til evigheten og forbi» blir atter en gang et velbrukt sitat
«To infinity and beyond» eller «Til evigheten og forbi» blir atter en gang et velbrukt sitat

Pixarfilm på tomgang

«Lightyear»: Mangler mye av det man har blitt bortskjemt med fra Pixar, men selv Pixar på tomgang gir masser av underholdning.

Publisert Sist oppdatert

FILMANMELDELSE:

Originaltittel: Lightyear

Sjanger: Animasjon/Science-Fiction/Action
Regissør: Angus MacLane

Manus: Jason Headley & Angus MacLane

Originale stemmer: Chris Evans, Keke Palmer,Taika Waititi, Peter Sohn, Dale Soules, James Brolin, Uzo Aduba, Bill Hader

Norske stemmer: Hans Marius Hoff Mitet, Nosizwe Lise Baqwa, Ellen Bendu, Marvin Amoroso, Gaute B. Skjegstad, Sabina Majaliwa, Bjørn Skagestad

Sensur: 9 år

Spilletid: 1t. 45min.

Terningkast: FIRE

FILM: Pixar animasjonsselskap må sies å være en av Hollywoods absolutte storvektere og pionerer innen computer-animasjon. De har over en periode på godt over 25 år vært en garantist for kvalitet og innovasjon.

Når Pixar blir nevnt, økes automatisk kravene og forventningene enormt. De har på mange måter ironisk nok, blitt sin egen verste fiende i den forstand at de stadig har utvidet grensene for hva som er mulig. Så når forventningene, som automatisk er urettferdig skyhøye, ikke innfrir, blir «Pixars» utsøkte stamtavle deres egen nemesis.

Buzz og hans nye robotkatt SOX
Buzz og hans nye robotkatt SOX

Opphavet

«Lightyear» er en slags opprinnelsehistorie, uten egentlig å være det, av velkjente Buzz Lightyear fra «Toy Story»-universet. «Lightyear» blir nevnt som guttungen «Andys» favorittfilm fra den første «Toy-Story»-filmen, tilbake til 1995.

Dette er med andre ord filmen som «Andy» så og derav ga opphavet til action-figuren «Buzz Lightyear». Der stopper også slektskapet med «Toy Story». For den originale stemmen fra den engelskspråklig versjonen har også blitt byttet ut, fra Tim Allen til Chris Evans.

En skvetten Buzz møter sitt nye kjæledegge for første gang
En skvetten Buzz møter sitt nye kjæledegge for første gang

Tiden

Filmen handler om «Buzz Lightyear», en astronaut, som mye på tross av sin stahet og motvilje mot autopiloter, krasjlander på en fremmed planet. Sammen med sine kollegaer blir de nødt til bosette seg her midlertidig, til «Buzz» finner ut en måte å komme hjem igjen på.

Det innebærer blant annet å fikse en viktig ødelagt komponent, som skaper nok energi til å frakte de vekk fra planeten. Det skulle vise å by på et større problem. Så mens «Buzz» dedikerer sitt liv på å finne en løsning, tilpasser de andre seg og lever sine liv videre på den nye planeten.

Dette utarter seg til å bli en relativt kompleks handling. Tiden spiller etter hvert en stor rolle. Manuset til Jason Headley og regissør Angus MacLane har et ambisiøst utgangspunkt. Det føles imidlertid noe uferdig i sin utførelse, og muligens litt for komplekst til å være en barn- og familiefilm.

Man går seg vill i en historie som etter hvert tar en noe uventet og forvirrende vending. Karakterene har små hint av dybde, men vi kommer aldri skikkelig under huden. Den har riktignok noen små rørende øyeblikk underveis, kledelig ispedd de mange spektakulære action-sekvensene.

Buzz sitt team av utenforstående
Buzz sitt team av utenforstående

Uferdig manus

Teknisk sett har filmen alt hva man forventer av en Pixar-film. Animasjonen er utsøkt. Det samme er den visuelle komposisjonen. Karakterdesignen er klassisk, men like fullt effektiv. Foto er vakkert, og følger med en utsøkt timing i de mange action-sekvensene.

Likevel, sammenlignet med andre geniale filmene fra Pixars egen CV, når «Lightyear» aldri helt opp. Derav er kvaliteten i manuset for uferdig, og karakterene litt for overfladiske. Når så er sagt er selv en middelmådig Pixar-film med mange svakheter, fortsatt en meget underholdende film.

Anmeldelsen er basert på den engelskspråklige versjonen.

Buzz kjemper mot sin erkefiende Zurg
Buzz kjemper mot sin erkefiende Zurg
Powered by Labrador CMS