«FEDRE OG MØDRE»: En film om danske foreldre på hyttetur med hele klassen kan by på mye morsomt skandinavisk ramfyll.

Ukens filmpremierer

Publisert Sist oppdatert

«Fedre og mødre»: Dansk fyll og spetakkel-komedie

Ekteparet Piv og Ulrik prøver hardt å finne en plass blant foreldrene i den nye klassen til datteren. De er villig til å strekke seg langt for å bli likt og akseptert av de toneangivende foreldrene. Filmen gir et nærportrett av moderne, danske foreldre når hele klassen, med store og små, skal reise på hyttetur sammen.

Det blir veldig mye fyll og rølp og rør, når dritingse foreldre raver rundt etter at barna har lagt seg. Enkelte anmeldere mener at det ble litt vel mye tøys og tull og komikveld – at litt alvor kunne ha vært fint å ha med i miksen. Mens andre ser det urkomiske i å få vår skandinaviske fyllekultur brettet ut og satt så på spissen som dette.

En rekke kjente danske skuespillere er med, og i rollen som Piv ser vi Katrine Greis-Rosenthal, som nylig spilte overlegefrue Nina Neergaard i TV2-serien Sykepleieskolen.

«Karsten og Petra»: Gullringen fra Atlantis

Dette er den åttende filmen om Karsten og Petra – bokserien som er skrevet av Tor Åge Bringsværd og illustrert av Anne G. Holt. Den første filmen kom i 2013, og siden har det altså blitt åtte filmer på ti år. Det er 27 bøker i serien, så her kan det bli mange oppfølgere i årene fremover.

Bestevennene er denne gangen på ferie på Malta med mor og far og morfar, hvor de finner en gullring med et mystisk mønster. Det viser seg at ringen kanskje er en nøkkel til den forsvunne byen Atlantis, for et sagn går ut på at den sank i havet like utenfor ferieøyen. Men det er flere som er interessert i å få kloa i gullringen, blant dem den skumle fyren Rodney. Da er det godt å få hjelp av morfar, som spilles av Mads Ousdal.

Han har tidligere i år gjort sterkt inntrykk som lege i Odda i den sosial-realistiske serien R.I.P. Henry, og de som venter i spenning på sesong 2 kan søke en liten trøst med en dose Ousdal på skattejakt med barnebarn på ferieøy. Filmen har for øvrig ingen aldersgrense - det er noen dramatiske scener, men disse er tilpasset barn, så det skal passe for barn i alle aldre.

«No hard feelings»: Komedie med topp-karakterer

Maddie er Uber-sjåfør, og en dag mister hun bilen sin. Dermed står hun også i fare for å miste inntekten sin, og huset sitt. Hun kommer over en annonse hvor et foreldrepar søker en kvinne til å få deres sjenerte sønn ut av skallet før han skal på college. Belønningen er en bil, som Maddie veldig sårt trenger. Hun får jobben, men å få den introverte nitten-åringen ut av skallet skal by på større utfordringer enn hun har drømt om.

Dette er en skikkelig gladfilm som publikum har tatt til sitt hjerte. Anmeldere på Rotten Tomatoes gir den 60 prosent, mens publikum gir den 94 – en sterk score for en komedie. «Dette er en film hvor du ler tvers gjennom hele», er kortversjonen om denne amerikanske sjarmbomben.

«Piggy»: Spansk klassisk horrorskrekk

Sara er en ung jente som er overvektig, og hun blir ødeleggende mobbet av slanke og vakre og kule jenter på skolen. De gjør livet hennes helt utålelig. En dag kommer en mystisk mann til byen, og han kidnapper plageåndene hennes. Sara ser det som skjer, og han ser at hun ser. Mellom dem oppstår det et hemmelig bånd. Etter hvert skjer det flere og flere forbrytelser i den lille byen.

Filmen har fått strålende mottakelser av anmeldere i en rekke land, som drar frem de store ordene. Sensasjonell. Sofistikert. En øyeblikkelig horror-klassiker. Den omtales som en moderne slasher med blikk tilbake til klassiske horrorfilmer, som en skrev: «Dette er Carrie for generasjon Z.» Og for de som ikke har sett Carrie fra 1976 – en av syttitallets mest kjente skrekkfilmer, en mobbehistorie hvor offeret slår hardt og brutalt tilbake. Filmen har fått 15 års aldersgrense.

«Livets dans»: Feministfilm fra Algerie

Houria er en ung ballettdanserinne som blir slått ned av en dømt terrorist og havner sterkt forslått på sykehus. Hun mister tale-evnen, og har en lang vei tilbake til å kunne danse ballett igjen.

Underveis møter hun andre kvinner som har mistet førlighet, og hun får tilbud om å lære dem å danse. Samtidig starter hun en kamp for å få overfallsmannen tiltalt og dømt. Gjennom filmen får en et sterkt innblikk i livet til kvinner i Algerie, i et sterkt mannsdominert samfunn, men dansen gir nytt livsmot og glede.

Powered by Labrador CMS