Klassikeren «The Color Purple» er tilbake, i helt ny versjon: En blanding av filmen fra 1985 og musikalen fra 2005. En gripende historie om søstrene Celia og Netti i Georgia for hundre år siden.

Ukens filmpremierer

Publisert Sist oppdatert

The Color Purple: Ny versjon av klassiker – og bedre

The Color Purple originalen fra 1985 vant en rekke priser – Stephen Spielberg for beste regi, Whoopi Goldberg for beste kvinnelige skuespiller, blant mye annet. Oprah Winfrey hadde sin debut som skuespiller i filmen.

I 2005 ble den satt opp på Broadway som musikal. 2023-versjonen er en sammensmelting av filmen og musikalen, og er derfor mer enn bare en ny-innspilling. Tilbake i andre, nye roller er Spielberg og Winfrey – denne gangen er de begge produsenter.

Filmen er basert på boken av Alice Walker, og handler om det nære båndet mellom to søstre i staten Georgia, i begynnelsen av 1900-tallet. Celia (Fantasia Barrino) lever i et forferdelig voldelig ekteskap, som hun klarer å komme seg ut av. Og det handler om hvordan hun klarer å opprettholde forholdet til sin søster Nettie, som betyr alt for henne. I rollen som Nettie møter vi igjen Halle Bailey, som vi ble godt kjent med som Den lille havfruen.

Filmen har fått utelukkende fantastisk mottakelse, i inn- og utland. Den forrige fikk 94% score på Rotten Tomatoes, denne fikk 95.

Filmen har scener med vold i nære relasjoner, og får derfor 12 års aldersgrense.

Stockholm Bloodbath: Blodig film om svensk-dansk krig

Filmen er svensk, språket er engelsk, og det handler om en dansk konge. Som ville bli konge også over Sverige.

Vi skal tilbake til år 1520, da den danske kong Christian den andre legger i vei for å erobre Sverige. Det skal være historisk sant. På veien svinger han innom et bryllup og dreper masse folk. Der er det to søstre som bestemmer seg for å hevne drapene på familien deres. Den biten er oppdiktet og er med for å skape godt drama.

Hevnlysten gjør at jentene må følge kongens ferd mot Stockholm, hvor han utfører en massakre på folk som ikke støtter hans ambisjon om å «forene» Sverige med Danmark. Den delen er historisk – over hundre mennesker ble massakrert, og det var grunnen til at kongen fikk tilnavnet Christian Tyrann.

Filmen blir presentert som action og komedie, og P3 skriver at her er tydelig inspirasjon fra både Tarantino og Monty Pyton. Norske Jacob Oftebro får skryt for rollen som en veldig slem biskop. Men etter hvert som det skrider frem, blir det mer og mer blod og mindre humor.

Filmen kan muligens være tidsaktuell, når selve kjernetemaet er erobring av annenmanns land – av ren erobringslyst og styrke i maktforholdet. Her gjøres det ikke engang forsøk på å lage vikarierende grunner for at kongen ville annektere Sverige – det er ren maktsyke.

Filmen har dramatiske, voldelige scener, blant annet av blodige skildringer av drap og henrettelser, og har 15 års aldersgrense.

Dark windows: Minneverdig norsk skrekk

Tre venner drar på hyttetur, og det blir skikkelig skummelt når en maskert mann begynner å terrorisere dem. Dette er en hel-norsk skrekk-thriller, som har fått en veldig blandet mottakelse. I dette tilfellet er anmeldere på Rotten Tomatoes mindre begeistret, mens anmeldere på IMDB roser den: «Følsom, spennende, creepy, veldig godt skuespill, vakkert filmet, og noen veldig skumle vendinger. Ett drap spesielt kommer til å sitte i minnet lenge», skriver en på IMDB.

«Vanskelig å skjønne hvorfor noen skulle kjøpe billett til dette», skriver Dagsavisen. Kanskje det er vanskelig å bli profet i egen by? I alle fall, jevnt over, er dette en film som publikum liker bedre enn anmelderne.

How to have sex: Først gøy, og så - not so much

Det starter med at tre unge jenter på 16 år drar til Kreta for å ha det gøy. Drikke, feste, danse, flørte - og for at Tara skal ha sex for første gang. Alt ligger til rette for at det skal skje på den aller fineste måten – i hennes egen regi, som hennes eget valg.

Og så ble det ikke helt sånn. Sydenturen som skulle blitt tidenes gøyeste ferie, blir plutselig noe helt annet. Anmeldere skriver at dette er årets debut, av Mia KcKenna-Bruce som Tara. Dagens Næringsliv skriver at etter visningen på Cannes Filmfestival i fjor, endte den med åtte minutters stående applaus.

Tiger stripes: Malaysisk kulturskrekkfilm

Det er første gang på mange år at en malaysisk film har kommet til Cannes-festivalen, hvor den fikk Hovedprisen under Kritikeruken. Den handler om 12 år gamle Zaffan, som er den kuleste jenten i klassen – alltid i opposisjon til de strenge reglene på skolen. Men så får hun mensen, og da begynner det å skje ting – skremmende og skrekkelige ting. Villdyret våkner, og massehysteri oppstår.

Filmen har scener som kan virke skremmende på barn under 12, og har derfor 12 års aldersgrense.

Powered by Labrador CMS