Nicolas Cage gjør en helt strålende figur som læreren som alle studentene begynner å drømme om. Sykt gøy og en øyeblikkelig komi-klassiker, er den enstemmige dommen.

Ukens filmpremierer

Publisert Sist oppdatert

Dream scenario: Nicolas Cage bedre enn noensinne

Klikk på vinduet for å se trailer!

Nicolas Cage har spilt utrolig mange halvgode roller i halvgode filmer. I en periode så vi lite til ham, før han overrasket verden i filmen «The unbearable weight of massive talent» i 2022. Før den ble laget kan det se ut som om Cage bestemte seg for å uppe gamet sitt – betraktelig. Og nå er han tilbake i en film hvor han får topp karakter for strålende spill.

Drømmescenariet handler om en universitetsprofessor som en dag oppdager at studentene drømmer om han. Stadig flere mennesker drømmer om ham, og det kan jo være hyggelig, det – sånn helt i starten. Etter en stund endrer drømmene seg til å bli mareritt, og da var det ikke så kjekt lengre.

Det høres kanskje skummelt ut, men dette er definitivt en komedie. Anmeldere skriver at det er sykt morsomt, mørkt, satirisk og smart, festlig og fantastisk – en instant komedie-klassiker.

Filmen er skrevet og regissert av norske Kristoffer Borgli.

Argylle: Actionkomedie som har alt

…eller ingenting? Denne filmen har delt kritikerne på midten – med en avgrunn imellom. Det er enten kjempegøy, eller helt bånn i bøtten.

Det handler om den unge forfatterinnen Ellie, som skriver spionthrillere og bor med katten sin, Alfie. Filmen viser dramatiske og spennende utdrag av det Ellie skriver. Underveis tar filmen et sprang fra fiction til virkelighet – handlingen i Ellies siste bok ser ut til å beskrive en ekte spion-organisasjon. Hun blir dratt inn i en virvelvind av hendelser – hun og katten.

Her er flotte skuespillere, godt skuespill, mye humor, mye action. Vi møter Breaking Bad-Brian Cranston, Samuel Jackson, Oscar-vinner Sam Rockwell med flere – hva er det som er så galt? Ikke lett å få øye på. En kritiker på Rotten Tomatoes skriver: «Denne filmen er så dårlig at det gjør vondt å skrive at den har hatt premiere». En annen skriver: «Denne filmen burde vært bedre». En fabelaktig kritikk.

De andre sier at det er helsprø humor, men at den kanskje varer litt i lengste laget med to og en halv time. Filmen har flere action- og voldsscener, men i en humoristisk ramme, og får derfor 12 års aldersgrense.

Mirakelet i Gullspång: Gåsehud-film fra start til slutt

Dette er en svensk dokumentar om norske og svenske damer, som har tatt verden med storm. New York Times skriver at filmen er en forbløffende berg- og dalbane. Andre skriver at den ikke bare handler om et mirakel – den er et mirakel av en film.

Den starter med at regissør Maria Fredriksson får en telefon fra Norge, fra to eldre søstre som vil fortelle henne om et mirakel de har opplevd. De har fått et tegn fra Gud om å dra til Sverige og kjøpe en leilighet. Når de kommer dit, møter de eieren, som ligner til forveksling på deres storesøster, som døde 30 år tidligere. Denne eieren er også født på samme dato som deres søster. Det er en helt utrolig historie de forteller filmskaperen på telefonen.

For Fredriksson begynner en mangeårig detektivsøking etter sannheten, sammen med kvinnene, som setter seerne ytterst på setene gjennom hele filmen. «Du tror det ikke før du får se det», skriver Bergens Tidende. Andre sier: «Nesten for god til å være sann». «Se den på kino så fort du kan».

Perfect days: Oscar-nominert feelgood

Regissør Wim Wenders regnes som en av de tre største i tysk film. Denne gangen har han regissert en japansk film, som er Oscar-nominert i kategorien Beste utenlandske film. Og det er en helt usannsynlig film som nå går sin seiersgang i Europa. Den handler om en japansk litt eldre herremann, Hirayama, som har sitt daglige virke som toalettvasker på offentlige doer i Tokyo. Han stortrives med livet, er en beskjeden og mild person, som nyter sin musikk på sine kassetter i den gamle bilen sin.

En dag kommer en ung niese og oppsøker ham. Og livet blir aldri det samme.

Hva som setter livsendrende begivenheter i gang, må en på kino for å få greie på. Men det får skryt av alle. «Oppløftende, vakker, nydelig, poetisk - en film om meningen med livet».

Superkompisene: Koselig heltefilm for hele familien

Tredukken Don spiller helt i stykkene på dukketeateret, men han er lei av å være marionette og bli dratt i tråder. Han vil ut i den ekte verdenen og være en ekte helt.

Han rømmer fra teateret, og i Central Park blir han kjent med hunden DJ. Litt motvillig blir DJ med på Dons helteplaner – som aller først går ut på å redde tre baby-vaskebjørner. Men så får han høre at vennene på teateret er i fare, og da står enda større oppgaver for tur for heltene.

Filmen er gjennomgående humoristisk, men den har enkelte dramatiske scener med kraftig lys og lyd, og får derfor seks års aldersgrense.

Vermin: Halvannentime edderkoppskrekk

Folk er forskjellige, og noen liker også dette. Her handler det om at en ung mann kommer over en særdeles giftig edderkopp. Han liker sånt, og tar den med hjem. Hvor den stikker av, men ikke før den har møtt en dame av samme sorten. Det blir det barn utav. Mange. Over hele bygningen. Politiet stenger hele blokken, for at de ikke skal slippe ut. Og dermed er alle menneskene som bor der, også innesperret, sammen med alle - ja, for det dukker jo opp en hel mengde med andre nastye kryp i tillegg.

Mer er det vel ikke å si? Horror-grøss-anmelderne elsker det. «Den beste edderkopp-skrekkfilmen på mange år». «Har du edderkopp-fobi – hold deg langt unna denne filmen». For de som liker sånt, altså, så er det nærmest en kvalitetsfilm, for filmingen av insektene er jo helt autentisk. Den har fått prisen for beste horrorfilm og beste regissør på filmfestivalen i Austin Texas. Lykke til.

Advarsel: de som ikke er drevne i genren, kan få mareritt bare av traileren.

Powered by Labrador CMS