Margot Robbie har rollen som Barbie – i en film som filmskaperne hevder skal vise Barbie fra en helt ny feminist-side.

Ukens kinopremierer: Barbie er kommet!

Denne uken er det ikke bare én, men to gigantfilmer som har premiere. Med veldig motsatt fortegn – en komedie av øverste skuffe, Barbie - og en tragedie av den aller nederste skuffen – filmen om mannen som oppfant atombomben.

Publisert

FILM: Barbie-filmen har skapt mye diskusjon lenge før den nærmet seg lerretene. Bare tanken på Barbie vekker opprørte følelser blant svært mange feminister. Og nå påstår folkene bak Barbie-filmen at de har ønsket at Barbie skal bli et feminist-ikon. Om de klarer å få det til, er det bare tiden etter premieren som vil vise.

Leketøyprodusenten Mattel startet arbeidet med filmen for 14 år siden, og den har endret seg mye underveis – nesten som Barbie selv har gjennom årene fra fødselen i 1959. I 2016 ble Amy Schumer tildelt rollen som Barbie, men hun trakk seg et år senere med begrunnelsen at Barbie ikke var feministisk nok. Mattel gikk over til Warner Bros, og med dem kom manusforfatter Greta Gerwig inn i prosjektet. Hun er en Oscar-nominert regissør, og har også regien i Barbie-filmen. Aftenposten skriver at hun har blitt hyllet for sine feministiske vinklinger. Så her skal Barbie i teorien få en ny og litt mer feministisk rolle å spille, med Margot Robbie i rollen.

Barbie mot Ken

Men stort sett er det vel bare kos og gøy og moro, innhyllet i et rosa slør. Filmskaperne sier at dette er filmen for dem som elsker Barbie. Og for alle som hater Barbie. Og Ken, da, selvsagt – han er også med, i Ryen Goslings rosa skikkelse. New York Times beskriver tidsbildet som Palm Springs 1960 - «bobletyggis midt-århundre moderne».

Og her er også en handling. Barbie våkner en dag, og noe dramatisk har skjedd med føttene hennes. De er ikke bøyd i fasong etter høye hæler, som de alltid har vært – de er blitt flate! Barbie må ta turen inn i Den Virkelige Verden for å finne svar. Med på turen er Ken, som i Verden oppdager at det er menn som arbeider og tjener penger og bestemmer, ikke bare står på rulleskøyter på strandpromenaden. Denne kunnskapen vil han ta med seg tilbake til Barbieland og opplyse alle de andre Kennene om. Men hva gjør Barbie da? Den som elsker eller hater Barbie, kan nå få hele svaret på kino.

«Oppenheimer»: Verdens største tragedie

Dette er historien om det som har blitt kalt verdens største suksess og tragedie på samme tid: Oppfinnelsen av atombomben.

Filmen følger den geniale fysikeren Robert Oppenheimer fra han er en ung mann; venstreradikal, men ikke kommunist. Han er glødende anti-nazist, som er motivasjonen for å delta i arbeidet med å finne opp våpenet som skal få slutt på krigen, og dermed spare uendelig mange liv. Han blir leder for det gigantiske prosjektet som går ut på å oppfinne og produsere atombomben. Men ingen, selv ikke Oppenheimer, kunne forestille seg hvor gigantisk ødeleggende denne oppfinnelsen skulle vise seg å bli.

Filmen hopper frem og tilbake i tid, og vi møter Oppenheimer i McCarthytiden på femtitallet, da han blir beskylt for å være kommunist. Etter bombingen av Hiroshima og Nagasaki er Oppenheimer helt ødelagt av dårlig samvittighet, og vi får et sterkt møte mellom ham og daværende president Harry Truman, som var den som besluttet å slippe bombene på de japanske byene.

Opphenheimer spilles av Cillian Murphy, og det nevnes allerede at han gjør en Oscar-vinnende prestasjon. Filmen er også krydret med andre topp skuespillere i en lang rekke biroller.

Powered by Labrador CMS