I filmen Napoleon følger vi Napoleons vei til makten, men får også innblikk i hans totale avhengighet av sin store kjærlighet i livet, Josephine (Vanessa Kirby).

Ukens kinopremierer: Napoleon: Helt topp eller bånn

Publisert Sist oppdatert

FILM: Napoleon Bonaparte har blitt filmatisert en rekke ganger tidligere. Denne gangen er det med Oscar-vinner Joaquin Phoenix som Napoleon.

De som husker litt av historiebøkene fra ungdomsskolen vet hva som skjer. En ung mann med store ambisjoner og ingen grenser for brutalitet stiger opp fra ingenting til å bli keiser i Frankrike. Og derifra drar han videre for å angripe land etter land i en tilsynelatende grenseløs erobringstrang.

Denne filmen er litt spesiell ved at den parallelt viser avhengighetsforholdet Napoleon hadde til Josephine, som er blitt kalt århundrets største kjærlighetshistorie. Flere anmeldere fremhever at det er et pluss ved filmen, og at det er en svakhet at scenene med de to får for liten plass i de nesten tre timene. Det aller meste er nemlig viet de store slagene på slagmarken. Og der deler anmelderne seg – i topp og bunn.

Om du liker å se time etter time med mennesker som blir revet i filler og hester som eksploderer og slenges rundt omkring, så skal dette være en av de beste slag-filmene som er laget. Og da anbefales det at den absolutt bør sees på kino. Om en nå for eksempel kan styre seg for å se nærbilder av menn drepe hverandre, er dette en film man trygt kan hoppe over, og lese en av de mange bøkene om Napoleon og Josefine i stedenfor. Men både de som mener den er topp og de som mener den er bånn er enige om at filmen er verd å se på grunn av fantastisk spill av Joaquin Phoenix.

Et tips er at filmen kommer som fire-episoders serie til neste år, og antagelsen er at de private scenene vil få større plass i serie-versjonen. 

Neighbours: Aktuell film om naboer i Midtøsten

Neighbours blir omtalt som en hjertevarm film om krig og fred og naboskap sett med et barns øyne. Den er kurdisk, og handler om syv år gamle Sero, som bor i en landsby i Syria, på grensen til Tyrkia, hvor kurdere og jøder og arabere lever i fred med hverandre. Filmen starter i dag, i en flyktningeleir, hvor en stor familie venter på svar fra Sveits om de kan få komme dit. Det er familiefarens minner fra barndommen vi får se, når filmen går førti år bakover i tid.

Landsbyen venter på to store ting som skal skje: den skal få innlagt strøm, og den skal få en ny lærer. Strømledningene er lagt og koblet opp – det har bare ikke kommet noe strøm ennå. Lille Sero gleder seg veldig, for når strømmen kommer, vil han kunne se tegnefilm på TV, sånn som de kan i de store byene.

Når læreren kommer, endrer livet seg helt. Han er en utsending fra det syriske Baath-partiet, og hans oppdrag er å oppdra elevene til partiets syn. Det skaper store bølger i landsbyen.

Selv om temaet er krig og konflikt, er historien fortalt med humor og varme, skriver anmelderne. Filmen fikk Publikumsprisen på Arabiske filmdager, og Kritikerprisen på filmfestivalen i Haugesund. Den har vunnet en rekke internasjonale priser.

The Great Escaper: Michael Caines aller siste film

Michael Caine er en av Englands aller største filmstjerner, og i 2000 ble han adlet og kunne titulere seg som Sir Michael. Han har nå erklært, som nittiåring, at han pensjonerer seg fra en livslang film-karriere, og at The Great Escaper er hans aller siste film.

Den er fra virkeligheten, og handler om krigsveteranen Bernie Jordan, som i 2014 ville være med på 70-års markeringen for D-dagen i Normandie. Som han var med på. Filmen er også en fortelling om et ekteskap gjennom seksti år, hvor flammen aldri har sluknet, og vi får se både kmrigsminner og kjærlighetsminner i tilbakeblikk.

Bernie kvir seg for å forlate sin elskede kone Rene for å dra på turen til Frankrike, men hun støtter han helhjertet.

Glenda Jackson, som spiller Rene, døde et par måneder etter at filmen var ferdig. Hun var også en av Englands aller største stjerner, med to Oscar-priser for beste skuespillerinne.

Gutten og Hegren: Manga-anime mesterverk

Denne japanske anime-filmen blir utropt som et nytt mesterverk av regissør og manga-tegner Hayao Miyazaki. Han har laget en lang rekke filmer som har fått et stort publikum verden over, og den mest kjente fikk han Oscar for – Chihiro og heksene, som kom i 2001.

Gutten og Hegren sies å være litt selvbiografisk – at det bare er litt er fordi den har et overnaturlig tema – som ikke kan være helt selvopplevd. Året er 1943, og amerikanerne bomber Tokyo, og 12 år gamle Mohitos mor dør i angrepet. Han sørger veldig, men en dag blir han kjent med en mystisk hegre som kan snakke. Hegren tar Mohito med seg til en parallell verden hvor moren hans lever fremdeles.

Filmen har en mørk stemning og partier med truende situasjoner og skremmende skikkelser, og har derfor fått 9 års aldersgrense.

Et utfordrende år: Lærebok i aktivisme på fransk

Albert og Bruno er to unge døgenikter som skylder penger til oppetter pipen, og blåser litt i regningene. De blir kjent med en vakker ung kvinne som er en svært idealistisk aktivist i kampen for et bedre klima. De oppdager at i miljøbevegelsen er det store muligheter for gratis øl, og til å samle inn penger som liksom skal gå til det gode formålet.

Før de vet ordet av det, står de på barrikadene for seriøse utfordringer. Men er det ekte? Har de blitt påvirket av de gode tankene de har blitt kjent med gjennom å snylte på aktivistene?

Filmen har enkelte dramatiske scener, og får ni års aldersgrense. Men er beregnet for et voksent publikum.

Powered by Labrador CMS