«Hammarskjöld»: Mikael Persbrandt spiller den mektigste FN-sjefen gjennom tidene, som satte liv og helse inn for å skape fred.

Ukens kinopremierer

Publisert

Hammarskjöld: Svensk politisk thriller-mesterverk

Filmen om FNs andre generalsekretær, svenske Dag Hammarskjöld, er blitt en hyperaktuell thriller. Hammarskjöld blir ofte omtalt som den mektigste og modigste sjefen FN noensinne har hatt. Han ledet FN i tiden da koloniherredømmene var i sin siste krampetrekning, og mektige og grådige menn skydde ingenting for å beholde sine stjålne rikdommer.

Kongo hadde vært under den belgiske kong Leopold i mange tiår. Det store landet var kongens personlige eiendom, og historien om Kongo fortjener å være allemannseie. Kong Leopolds mishandling av landet og folket ble så utålelig til slutt at den belgiske staten overtok ledelsen. I 1960 fikk landet sin uavhengighet, og interne maktkamper oppsto.

Dag Hammarskjöld gikk med hele sin makt inn i konflikten for å skape fred, og utsatte seg for fare fra mange kanter. Hvem som til slutt endte hans liv, får vi også teorier om i denne filmen. Hvem som egentlig sto bak, er fortsatt ikke avgjort, men blant de mange kandidatene er alt fra belgiske diamantgruve-eiere, via CIA til lokale stammekrigere.

Mikael Persbrandt spiller FN-sjefen, og omtalene er entydige – at Persbrandt i denne rollen er på sin absolutte høyde i karrieren. I denne filmen får vi også et nærmere bekjentskap med mannen bak fasaden, som kanskje var eller ikke var homoseksuell. I filmen dukker en homoseksuell venn opp, og filmskaperne opplyser at han finnes ikke i virkeligheten, men er en syntese av ulike personer i Hammarskjölds liv. Utenom den gjesten, får filmen topp karakterer for å holde seg strengt til historiske hendelser. Internasjonale anmeldere omtaler filmen som et mesterverk av en politisk thriller, som er hyperaktuell i lys av utfordringene i dagens FN.

Døde menn går på ski: Klassisk påskehytte-thriller-komedie

«Døde menn går på ski» er Knut Nærums første kriminalroman, sterkt inspirert av de klassiske hytte-thrillerne til André Bjerke, som han skrev under pseudonymet Bernhard Borge; De dødes tjern, Nattmennesket, Døde menn går i land og Skjult mønster – den siste utropt som en av de beste krimbøkene som er skrevet noensinne.

I Bjerkes bøker handler det om en gruppe venner som opplever et mord i deres midte, eller som skal løse et mordmysterium. I gruppen er det først og fremst en psyko-analytiker, som skal løse gåtene basert på inngående kunnskap om den menneskelige psyken.

Dette grepet benytter Nærum også, når en gjeng med venner skal på hyttetur i påsken. Multimillionæren Sverre er en eksentrisk playboy, og han har laget et spennende spill for vennene sine: En av dem kommer til å myrde ham, og oppgaven er å finne ut hvem. Men så inntreffer det en strek i regningen – en av vennene blir funnet uten hode i snøen, og plutselig er spillet blitt ramme alvor.

Anmelderne er fulle av ros for historien og filmen – her er både spenning og humor. Som Fædrelandsvennen skriver: «Velgjort og vellykket - her er det bare å løfte cognacglasset for Nærum».

Min fantastiske fremmede: En norsk must-see spenning og mystikk

Anmeldere er så sikker på denne filmen at de spår at den vil komme helt i toppen når årets beste norske filmer skal kåres. Den har alt – god historie, spenning, overraskelser og godt skuespill.

18 år gamle Ebba har sluttet på videregående og begynt som vaskehjelp. Hun blir bedt om å passe den flotte villaen til et velstående par, og begynner å late som hun bor der. En dag treffer hun på en pen ung mann som har slått hodet sitt og mistet hukommelsen. Hun forteller ham at de er kjærester.

Etter hvert som han får litt og litt minne tilbake, oppstår det store utfordringer, mens Ebba gjør alt hun kan for å holde sannheten skjult for «kjæresten» sin.

Filmen er produsert av de samme folkene som laget Verdens verste menneske, som var nominert til Oscar.

Scrapper: Prisbelønt sosial-komedie

Georgie er en 12 år gammel jente som bor i et noe slitent strøk utenfor London. Når moren hennes dør, finner Georgie ut at hun vil klare seg selv. Hun lurer sosial-arbeiderne trill rundt ved å fortelle henne at hun bor hos sin onkel, som hun har diktet opp helt selv.

Hun skraper sammen til livets opphold ved å stjele sykler og selge dem, sammen med bestevennen Ali. Livet er egentlig helt greit – inntil den dagen hennes helt ukjente far dukker opp.

Filmen har vunnet flere internasjonale priser allerede, og omtales som hjertevarm sosialrealistisk komedie. 

Powered by Labrador CMS