TRE GLUPINGER: F.v drammenser og arrangementansvarlig Jannicke Backe-Olsen, nasjonal testkoordinator og internasjonal Mensa-profil Eivind Olsen og «landstreffinspirator» Karl Johan Svendsen fra Drammen gleder seg til årets Mensa-happening.

Historisk smarting-treff i Drammen

Denne helga har gjennomsnitts-IQ-en økt betraktelig i Elvebyen. Over 200 av landets skarpeste hjerner er nemlig samlet til konferanse og sosiale aktiviteter i Drammen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Bakgrunnen er at Mensa Norge arrangerer landstreff, og stedet er «Brunosten» - River Station Hotell. At det skjer i Drammen, er imidlertid ikke hverdagskost. Faktisk er det første gang noensinne.

Det synes naturligvis vertskapet i Mensa Buskerud er ekstra stas, representert ved blant annet komiteleder og landstreffinspirator Karl Johan Svendsen og arrangementansvarlig Jannicke Backe-Olsen - som blant også var på valg for «Folk i Drammen» i kommunevalget tidligere i høst.

Og når det gjelder «Folk i Mensa» er det angivelig litt av hvert - alt fra rakettforskere (var dessverre ikke tilstede), og atomfysikere til helt vanlige folk i alle mulige yrker. En ting har de imidlertid til felles, og det er at de alle har fått godkjent en offisiell test med 130 eller mer i IQ, som altså er «målestokken» for intelligens.

FULL AKTIVITET: Torsdag kveld bar det ut på rebusløp og oppdagelsesferd i Drammens gater.

Vet ikke hvem som er smartest

DRM24 spør derfor om vi kan få snakke med den aller smarteste, om man har en eller annen «sjefsgluping» med kjempehøy IQ på treffet. Så enkelt er det imidlertid ikke.

- Det spørsmålet får vi ofte, men vi må alltid skuffe. Vi har ingen slik oversikt, rett og slett fordi det ikke finnes noen sikker måte å beregne det på, sier nasjonal testkoordinator Eivind Olsen til DRM24.

Olsen vet hva han snakker om, for ikke bare har han vært leder i Mensa Norge i flere år (nå har han gått over til å bli nasjonal testkoordinator), han er også det man kaller for «director of development» i internasjonale Mensa.

Folk flest har mellom 85 og 115 i IQ. Over 135-140 blir det imidlertid vanskelig å foreta noen eksakte og vitenskapelige målinger, ifølge Olsen - og derfor vanskelig å si noe definitivt om hvor høy IQ man har.

- Det vi vet er at alle medlemmene har scoret blant topp to prosent på en standardtest. Men på andre tester kan man score helt forskjellig.

- Hvor høy IQ har du selv

- Det eneste jeg kan si er at jeg har mer enn 130, smiler han.

Mensa-testen handler om figuroppgaver, å se sammenhenger og tillegne seg ny kunnskap underveis. Du må finne et mønster, og du må finne det i løpet av kort tid - 20 minutter. På søndag åpner landstreffet opp for at publikum kan komme og teste seg og bli medlem - inkludert barn.

Fra pils til poker

Og hvis du tror at Mensa-medlemmene bare skal sitte og studere mønster og diskutere atomfysikk tar du nok feil. Torsdag ettermiddag ble det hele sparket i gang med snorklipping og tale av ordfører Kjell Arne Hermansen, før det bare ut på rebusløp i byens gater.

- Og noen kommer nok til å ha fest på nachspiel til langt på natt, ler Olsen

På programmet finner vi foruten lokalt forankrede foredrag fra drammensere som Terje Stykket, Ivar Vannebo og Terje Aass (og en rekke andre), omvisning på Aass Bryggeri, poker-turnering, speedfriending og debattkonkurranser. 

Faktisk kan vi meddelle at ovennevnte drammenser Jannicke Backe-Olsen ble beste kvinne i pokerturneringen med en 6. plass - hvor alle pengene forøvrig blir donert til Stine Sofies Stiftelse.

Hører det gøy ut å bli Mensa-medlem, har du muligheten nå - om du er blant de 2% smarteste i befolkningen, vel og merke!

Ordfører Kjell Arne Hermansen stod for en av sine aller første offisielle snorklippinger, som forøvrig gikk på skinner.
Powered by Labrador CMS