
Ingen nye laksefiske-tiltak i sommer
Miljødirektoratet innfører ikke flere reguleringer i laksefisket denne sesongen. Samtidig er situasjonen for villaksen fortsatt svært alvorlig.
NORGE: – Det er veldig viktig at laksefisket er bærekraftig og at vi ikke overfisker enkeltbestander. Gjør vi det forsvinner villaksen. Jeg er glad for at det ikke er nødvendig med ytterligere innstramminger i laksefisket denne sesongen. Det er fortsatt en alvorlig situasjon for villaksen, men vi kan være tryggere på at enkeltbestander ikke overfiskes, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Her kan du lese om status og tiltak for å ta vare på vill laksefisk: Laks og laksefiske - miljodirektoratet.no
Tidlig innstramming gir rom for videre fiske
Etter å ha innført historisk strenge regler for laksefisket i vår, har Miljødirektoratet gjennomført en midtveisevaluering av innsiget av laks så langt i sesongen. Direktoratet har med grunnlag i dette besluttet at det ikke er behov for ytterligere innstramminger denne sesongen. Samtidig understreker direktoratet at krisen for norsk villaks langt fra er over.
– La det ikke være noen tvil: Villaksen er fortsatt i krise. 2024 var et historisk bunnpunkt, og det er fortsatt langt igjen før vi kan si at villaksen er trygg. Skal kommende generasjoner få oppleve villaks i norske elver, må vi forvalte med ansvar. Årets sesong ser foreløpig bedre ut enn i fjor, og siden vi strammet inn tidlig, kan laksefisket fortsette, sier direktør i Miljødirektoratet, Hilde Singsaas.
Vurderer lakseinnsiget hver sommer
I vår ble det innført de strengeste reglene for laksefiske noensinne både i elv og sjø. Laksefisket ble i mange elver åpnet forsiktig, med mulighet for å åpne for større fiskekvoter eller lengre fisketid. Sjølaksefiske er nå tillatt kun noen få steder i landet, og i de fleste regioner hvor det er tillatt, har mesteparten av den største laksen allerede svømt forbi når fisket starter.
Midtveis i laksesesongen pleier Miljødirektoratet å gjøre en vurdering av hvordan innsiget av villaksen ser ut, og om det må gjøres endringer i reglene for inneværende sesong. Vurderingen bygger blant annet på et notat fra Norsk institutt for naturforskning (NINA), som følger utviklingen gjennom fangststatistikk og fisketellinger i elver og fjorder. Dersom innsiget av laks er 50 prosent lavere enn forventet, kan direktoratet innføre ekstra begrensninger i fisket, både i elv og sjø.
Årets sammenstilling viser at innsiget av laks er svakt, men ikke svakt nok til at Miljødirektoratet vil innføre nye nasjonale tiltak.
Litt bedre enn i fjor
Sammenstillingen fra NINA viser at det foreløpig har kommet få mellom- og storlaks, særlig i Sør- og Midt-Norge. Sammenlignet med bunnåret 2024 er situasjonen noe bedre, men fortsatt langt under normalen. I Nord-Norge er det fortsatt tidlig i sesongen, og resultatene varierer.
– Selv om sesongen så langt i år ser bedre ut enn i fjor, er det viktig å huske at 2024 var tidenes dårligste lakseår, sier Singsaas.
Elveeierlag og fiskere må ta ansvar
Miljødirektoratet understreker at elveeierlagene må følge opp med nødvendige tiltak gjennom sine egne midtsesongevalueringer. Også fiskere i både elv og sjø bes vise måtehold.
– Elveeierlag og fiskere må fortsette å ta ansvar for å beskytte villaksen. Det er helt avgjørende at alle er sitt ansvar bevisst og unngår å øke beskatningen der det ikke er rom for det, understreker Singsaas.